11 Νοεμβρίου 2016 | Επικαιρότητα |

Με επιτυχία μπαϊπάς εγκεφάλου σε 16χρονη στο Βοστάνειο

Για χρόνια ο οργανισμός του νοσοκομείου, δεν προέβλεπε ειδικότητες νευροχειρούργων – Η λύση που δώθηκε με απόφαση του Α. Ξανθού

nevro

Μία ακόμη επιτυχημένη αντιμετώπιση σοβαρής ασθένειας, πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης από το νευροχειρουργό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη και την ομάδα του. Ο νεαρός γιατρός έδωσε με την πρωτοποριακή του επέμβαση ελπίδες καλής ζωής σε ένα 16χρονο κορίτσι από τον Άγιο Σπυρίδωνα Πιερίας, που έπασχε από τη σπάνια ασθένεια Μόγια Μόγια και κινδύνευε να χάσει την ζωή του.

Η νεαρή Παρασκευούλα, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας σχεδόν από την ημέρα που γεννήθηκε. Είχε ήδη υποστεί δύο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, που επιδείνωσαν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της υγείας της. Τον τελευταίο χρόνο, πολλαπλασιάστηκαν τα κινητικά προβλήματα τόσο στα χέρια, όσο και στα πόδια της, ενώ βυθιζόταν συχνά σε λήθαργο και έχανε την επαφή με το περιβάλλον. Ας σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ασθένεια εκφυλίζει σταδιακά τον εγκέφαλο, προκαλώντας διάφορες σοβαρές βλάβες στον οργανισμό. Οι γονείς προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν το παιδί τους, όμως οι γνωματεύσεις των γιατρών, είτε ήταν απογοητευτικές για την πορεία και την εξέλιξη της υγείας της μικρής, είτε τους προέτρεπαν να μεταβούν στο εξωτερικό σε εξειδικευμένα νοσοκομεία. Η τελευταία λύση ήταν ιδιαίτερα δαπανηρή και θα χρειαζόταν πολλές χιλιάδες ευρώ για τη μετακίνηση και την θεραπεία του παιδιού, χρήματα που η οικογένεια δεν διέθετε.

Μέσω κοινών γνωστών και φίλων, η οικογένεια ενημερώθηκε για τον γιατρό Ευρυβιάδη Μπαϊραμίδη και τις επεμβάσεις που πραγματοποιεί στο «Βοστάνειο» Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Πολλοί πάντως, όπως τονίζουν οι γονείς, τους απέτρεπαν από την επιλογή της Μυτιλήνης, καθώς όπως έλεγαν, το «Βοστάνειο» δεν διαθέτει τα μέσα και την υποδομή για μια τέτοια σοβαρή εγχείρηση. Τελικά, όμως, μέσα στο καλοκαίρι έλαβαν τη μεγάλη απόφαση.

Για την θεραπεία, έπρεπε να γίνουν δύο επεμβάσεις, μια στο αριστερό και μια στο δεξί τμήμα του εγκεφάλου. Η πρώτη επέμβαση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία τον περασμένο Ιούλιο, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη. Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς και ήδη το κορίτσι βρίσκεται σε στάδιο ανάρρωσης. Έχει πάρει εξιτήριο και παραμένει υπό στενή παρακολούθηση από το γιατρό. Τα πρώτα στοιχεία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι η υγεία του παιδιού βελτιώνεται μέρα με τη μέρα.

Ο ίδιος ο Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Δημοκράτης» της Μυτιλήνης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, για την επιτυχημένη έκβαση των δύο δύσκολων αυτών επεμβάσεων: «Η ασθένεια Μόγια Μόγια, είναι ιδιαίτερα σπάνια και ουσιαστικά η μόνη επιλογή ώστε να σωθεί ο ασθενής, είναι το by pass εγκεφάλου. Η περίπτωση της μικρής Παρασκευής ήταν αρκετά δύσκολη, με δεδομένο ότι η υγεία του παιδιού ήταν επιβαρυμένη και κινδύνευε άμεσα η ζωή της. Οι δύο επεμβάσεις που έγιναν, η μία το καλοκαίρι και η άλλη πριν από λίγες ημέρες, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και το παιδί αυτή τη στιγμή είναι στο στάδιο της ανάρρωσης. Έχει βγει από το νοσοκομείο και μένει μαζί με την οικογένειά της σε ξενοδοχείο της Μυτιλήνης. Προτιμούμε γενικά οι ασθενείς να μην παραμένουν πολύ καιρό στο χώρο του νοσοκομείου, ο οποίος επιβαρύνει την ψυχολογία τους. Η σύγχρονη ιατρική, προτείνει την ανάρρωση σε χώρο οικείο και φιλικό, ώστε ο ασθενής να νιώθει πιο άνετα. Φυσικά παρακολουθούμε στενά την πορεία της υγείας του παιδιού και προς το παρόν όλα εξελίσσονται κατ’ ευχήν. Όταν ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια, το μόνο που επιθυμούσα είναι να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι επεμβάσεις και το παιδί να γίνει καλά. Το μήνυμα από όλη αυτή την ιστορία, είναι ότι η ασθένεια Μόγια Μόγια μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία με την μέθοδο του by pass εγκεφάλου» κατέληξε ο κ. Μπαϊραμίδης.

Αν όλα πάνε καλά, η μικρή Παρασκευή την επόμενη εβδομάδα θα είναι σε θέση να ταξιδέψει και να επιστρέψει στην πατρίδα της, υγιής.

Πηγή: http://medicalnews.gr

Οι δύο νευροχειρούργοι του Βοστανείου

Ηταν γνωστή η ανησυχία που υπήρχε στον τοπική κοινωνία της Λέσβου για την τύχη της νευροχειρουργικής κλινικής του Βοστάνειου. Η κλινική -που κατά γενική ομολογία έχει προσφέρει πάρα πολλά στην τοπική κοινωνία με τις πρωτοποριακές επεμβάσεις των γιατρών της, – κινδύνευε να κλείσει από τη στιγμή που οι συμβάσεις δύο νευροχειρούργων λήγουν το επόμενο διάστημα.

Αυτή η ανησυχία ήταν που είχε οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας να δημιουργήσουν μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα σελίδες και ηλεκτρονικά ψηφίσματα, για την παραμονή των γιατρών στο νοσοκομείο μας. Το πρόβλημα όμως προέκυπτε από το γεγονός ότι ο οργανισμός του νοσοκομείου, για πάρα πολλά χρόνια, δεν προέβλεπε αντίστοιχες ειδικότητες οπότε και δεν μπορούσαν να προκηρυχθούν μόνιμες θέσεις.

Τελικά το πρόβλημα, λύθηκε με την μετατροπή. μετά από απόφαση του Υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, δύο κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου  σε νευροχειρουργούς, η σχετική προκήρυξη είναι ήδη στον αέρα και σύντομα θα έχουμε την πλήρωση αυτών των θέσεων!

Print Friendly, PDF & Email/ Editorial

Ένα βήμα