ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτισμός

Οι «Πρόσφυγες» της ΦΕΜ που συγκίνησαν

Τσουλέλλης-Στρατής_resize

«Με το φακό να μιλά αδιάψευστος καταγραφέας της σκληρής αλήθειας, με την αμεσότητα των συναισθημάτων της φωτογραφικής εικόνας» μέσα από 100 φωτογραφίες που παρουσιάζουν το προσφυγικό δράμα σε όλη του τη διάσταση, η Φωτογραφική Εταιρεία Μυτιλήνης, εγκαινίασε σήμερα Δευτέρα 25 Ιανουαρίου, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της, τη φωτογραφική έκθεση «Πρόσφυγες».

Η προσπάθεια της ΦΕΜ έτυχε της προσοχής του διεθνούς φήμης Κινέζου εικαστικού της σύγχρονης τέχνης και ακτιβιστή Ai Weiwei, ο οποίος παραβρέθηκε στα εγκαίνια της έκθεσης και αγόρασε φωτογραφίες για να ενισχύσει το σκοπό της ΦΕΜ. Ο Ai Weiwei σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ δεν έκρυψε το θαυμασμό του για τις φωτογραφίες τονίζοντας «ότι απεικονίζουν και αναδεικνύουν με το πιο δυνατό τρόπο το προσφυγικό δράμα. Ζήτησα από τον πρόεδρο της ΦΕΜ να συνεργαστούμε και να προβάλουμε τις φωτογραφίες σε μια μεγάλη έκθεση που θα παρουσιάσω τον Μάιο στην Αθήνα. Οι ίδιες φωτογραφίες μπορούν να ταξιδέψουν και στη Γερμανία στο Βερολίνο σε μία αντίστοιχη έκθεση που θα διοργανώσω και εκεί. Αναζητώ καλλιτεχνικές δράσεις ανθρώπων που δημιουργούν και ζουν στη Λέσβο και θα μπορούσα να τους βοηθήσω να αναδείξουμε τη δουλειά τους».

Τα μέλη της ΦΕΜ με περισσή ευαισθησία κατέγραφαν όλο αυτό τον καιρό με το φακό τους τα δρώμενα γύρω από το προσφυγικό στο νησί . Φωτογραφίες που πρόθεση δεν έχουν να εκθέσουν την δυστυχία στην περιέργεια, αλλά να καταγράψουν το δικαίωμα αυτών των ανθρώπων στην ειρήνη. Μιλώντας ο πρόεδρος της ΦΕΜ Στρατής Τσουλέλλης τόνισε:  «πολλές φορές δοκιμάστηκαν τα όρια της ανθρωπιάς μας. Βλέποντας όλους αυτούς τους ανθρώπους, μανάδες με παιδιά ημερών στην αγκαλιά τους, ανθρώπους να σκύβουν να φιλούν το χώμα, άντρες να κλαίνε με λυγμούς για την απώλεια κάποιου δικού τους. Ο πόνος για το ξεριζωμό αλλά και η πάλη για τη ζωή».

Στην έκθεση συμμετέχουν τα μέλη της ΦΕΜ: Τάσος Ζερβόπουλος , Θωμάς  Μαμάκος, Ηλίας Μάρκου, Μιχάλης Μπάκας, Πέτρος Τσακμάκης, Μπάμπης  Στυλιανίδης, Στρατής  Τσουλέλλης, Δημήτρης Φωτίου.

Επίσης στην έκθεση ευγενικά συμμετέχουν οι Bonneti Andrea, Gabriel Tizon, Santi Palacios, Δημήτρης Μιχαλάκης, Γιώργος Μουτάφης, Μαρία Κουρή, Λευτέρης  Παρτσαλής, Άρης  Μεσσήνης, Πέτρος Γιαννακούρης, Γιάννης Κολεσίδης.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο νέο εκθεσιακό χώρο της ΦΕΜ στο Κάτω Κάστρο της Μυτιλήνης. Οι φωτογραφίες της έκθεσης των μελών της ΦΕΜ  πωλούνται στη συμβολική τιμή των 20 ευρώ προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία θα διατεθούν για αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Επίσης σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιείται συλλογή ειδών ρουχισμού  (ρούχα –παπούτσια-babylino  κλπ) είδη που θα διατεθούν για τον ίδιο λόγο.

http://www.era-aegean.gr/
Συντάκτης: Αναστασία Σπυριδάκη