ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Βερναρδάκης: Και στους ΟΤΑ ατομικές συμβάσεις για καθαριότητα, φύλαξη, σίτιση

1448700068289382261

Την επέκταση των ρυθμίσεων της τροπολογίας με την οποία δίνεται δυνατότητα σε όλες τις υπηρεσιών του δημοσίου καθώς και στα ν.π.δ.δ. και ν.π.ι.δ. να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, για τις ανάγκες καθαριότητας, εστίασης, σίτισης και φύλαξης των κτιρίων, στους ΟΤΑ και σε άλλους φορείς του δημοσίου προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Μιλώντας επί της τροπολογίας στη Βουλή ο κ. Βερναρδάκης  αφού αποκάλυψε ότι με τις ατομικές συμβάσεις που υπογράφει το δημόσιο εξοικονομούνται πολύ μεγάλα κονδύλια (σ.σ. αναφέρθηκε μάλιστα στην περίπτωση πέντε νοσοκομείων, όπου εξοικονομήθηκαν 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως)  τόνισε χαρακτηριστικά: «Είμαστε έτοιμοι να επεκτείνουμε τις διατάξεις της παρούσας τροπολογίας και στους ΟΤΑ αλλά και σε άλλους φορείς που δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτή». Πρόσθεσε, δε, ότι πλην της εξοικονόμησης κονδυλίων, το δημόσιο διασφαλίζει και τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς, εκτός των άλλων, «το ιστορικό παραβατικότητας  σχετικά με την ακραία εκμετάλλευση των εργαζομένων, στις εταιρείες που παρείχαν τέτοιες υπηρεσίες στο δημόσιο  βρίσκεται στην κορυφή», αναφερόμενος ονομαστικά στην περίπτωση της σημερινής ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα.

Αναφορικά με την πρόβλεψη της τροπολογίας για ανώτατο χρονικό όριο στις συμβάσεις αλλά και για την απαγόρευση μετατροπής τους σε αορίστου χρόνου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τόνισε ότι «οι ορισμένου χρόνου δεν μπορούν με τα σημερινά συνταγματικά πλαίσια να γίνουν αορίστου χρόνου. Σε δεύτερο χρόνο θα δούμε και τη ρύθμιση των συμβάσεων λαμβανομένης υπόψη της συνταγματικής τάξης αλλά και σε ένα νέο πλαίσιο», πρόσθεσε.

Κατέληξε, δε, λέγοντας ότι για την πρόσληψή τους με συμβάσεις αορίστους χρόνου στο δημόσιο μέσω διαγωνισμών του ΑΣΕΠ, «υπάρχει πρόβλεψη για μοριοδότηση με βάση κριτήρια εργασίας και ανεργίας».