ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τι δεν μας είπαν τα κανάλια (Τρίτη 27/9)

Νομοτεχνική βελτίωση για τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα σε ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ

Η αλλαγή γίνεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου αναφέρονται οι δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο υπερταμείο και προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», δηλαδή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. (αναλυτικά)

Γ. Τσιρώνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Σύσσωμη η κυβέρνηση είναι αντίθετη στην πώληση του νερού

Είναι σύσσωμα τα κόμματα της κυβερνητικής πλειοψηφίας αντίθετα στην, δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης. Όπως είπε, άλλωστε, τα παραδείγματα σε παγκόσμια κλίμακα δείχνουν ότι όπου το νερό πουλήθηκε αυτό είχε ως αποτέλεσμα είτε την αύξηση της τιμής του αγαθού, είτε τη μείωση της ποιότητας του.

Ο Γιάννης Τσιρώνης ξεκαθάρισε στο Πρακτορείο ότι «επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ δεν θα γίνει πώληση του νερού».

Ο αναπληρωτής υπουργός κατέληξε στη δήλωση του: «Καταφέραμε μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να προχωρήσουν οι νομοτεχνικές ενέργειες που χρειάζονται και παραμένουμε στην ισχύ των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας».

 

Πιερ Μοσκοβισί: Συνολική συμφωνία για χρέος και ΔΝΤ μέχρι το τέλος του χρόνου


Την ελπίδα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα υπάρχει μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, εξέφρασε σήμερα ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας σε εκδήλωση του ευρωπαϊκού εντύπου Politico, στις Βρυξέλλες. «Ελπίζω ότι θα έχουμε μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, που θα περιλαμβάνει το χρέος και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα», υπογράμμισε ο Γάλλος επίτροπος, ενώ αναφέρθηκε στην «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων.

Εξάλλου, ο Πιερ Μοσκοβισί τόνισε πως μετά από χρόνια εργασίας για την αποφυγή του Grexit, πλέον δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο και πως στόχος τώρα είναι να χτιστεί μια ιστορία επιτυχίας (success story).

«Το Grexit θα μετάλλασσε την ευρωζώνη σε ένα καθεστώς σταθερής συναλλαγματικής, και η ιστορία δείχνει ότι αυτά δεν επιβιώνουν», υπογράμμισε επίσης ο Π. Μοσκοβισί. (αναλυτικά)

 

Με τις προκρατήσεις των ξενοδοχείων παρομοίασε τις εγγυήσεις των κομμάτων ο Μηταράκης – «Βόμβα» από διευθύντρια της ΤτΕ για τα «θαλασσοδάνεια»

«Εμείς ελέγχουμε και εποπτεύουμε τις τράπεζες και όχι τα δάνεια που δίνουν ξεχωριστά», είπε η διευθύντρια (από το 2015) της Τράπεζας της Ελλάδος Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου, η οποία Εποπτεύει τη λειτουργία των τραπεζών. Και μετά εξήγησε ότι η ΤτΕ έδινε γραπτώς και προφορικώς οδηγίες συμμόρφωσης όταν διαπίστωνε συστηματικά προβλήματα επισφαλούς δανεισμού, όπως στα δάνεια προς τα ΜΜΕ και στα κόμματα Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. Αλλά το χειρότερο ήταν όταν ομολόγησε πως «όταν διαπιστώνεται επισφαλής χορήγηση δανείων -δίχως δηλαδή τις απαιτούμενες εγγυήσεις- τότε υποχρεώνουμε τις τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους και εάν τα πράγματα πάνε ακόμα πιο άσχημα να τις υποχρεώσουμε να ενισχυθούν κεφαλαιακά», δηλαδή υποχρεώνουν τις τράπεζες που έδιναν θαλασσοδάνεια αφειδώς προς τα «δικά τους» ΜΜΕ και τα «δικά τους» κόμματα να ανακεφαλαιοποιηθούν… με λεφτά του ελληνικού λαού. (αναλυτικά)

 

Αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ οι καταθέσεις τον Αύγουστο, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος

Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η αύξηση των καταθέσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκαν στα 123,895 δισ. ευρώ έναντι 122,579 δισ. ευρώ. (αναλυτικά)

 

Μ. Καραμεσίνη: Κάτω από τον κατώτατο 35% των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα

Ο ευρωπαϊκός κατώτατος μισθός μπορεί να είναι η απάντηση στην οργανωμένη διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και την καταβαράθρωση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα και όχι μόνο, είπε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη Στο Κόκκινο και τη Φυλή των Φίλων του Κ. Αρβανίτη. (αναλυτικά)

 

Αλληλεγγύη και στην πράξη: Κοινωνικές δομές σε κάθε δήμο της Αττικής

Κοινωνικές κουζίνες, ενοριακά ή δημοτικά συσσίτια, διανομές τροφίμων συναντά κανείς σε κάθε δήμο της Αττικής, ακόμα και στις λεγόμενες «οικονομικά εύπορες» περιοχές. Αν και είναι δύσκολο να καταγράψει κανείς τον ακριβή αριθμό τους, οι διάφορες δομές υπολογίζονται σε πάνω από 200 σε όλη την Περιφέρεια του λεκανοπεδίου. (αναλυτικά)

 

Κομισιόν: Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα

Η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών είναι εθνική αρμοδιότητα, υπογράμμισε σήμερα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. (αναλυτικά)

 

ΟΑΣΘ: Σε διάλογο και οριστική λύση με νομοθετική ρύθμιση προσανατολίζεται ο Χρ. Σπίρτζης

«Η λύση που θα προτείνουμε θα είναι μετά από συζήτηση και διάλογο, πρώτα και κύρια με τους τοπικούς άρχοντες, με την περιφέρεια και τους δήμους. Το γραφείο μου συνεννοείται αν αυτή η συνάντηση θα γίνει αύριο ή μεθαύριο ή την Παρασκευή» ανέφερε ο Χρ .Σπίρτζης. (αναλυτικά)

 

Ο Κουμουτσάκος το ξέρει; Ο νεοδημοκράτης βουλευτής Σ. Αναστασιάδης θέλει να πάρει κανάλι ο Σαββίδης

«Είναι θετικό να αποκτήσει κανάλι ο Ιβάν Σαββίδη», δήλωσε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ, Σάββας Αναστασιάδης κόντρα στην κεντρική γραμμή του κόμματός του που κατακεραυνώνει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. (αναλυτικά)

 

Attica Bank: Το στέλεχος με τη… μεγάλη δανειοληπτική ικανότητα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση ενός εκ των κορυφαίων στελεχών στη σημερινή σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, του Α. Τ. (τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της «Εφ.Συν.») (αναλυτικά)

 

Διευκρινίσεις για τα ακατάσχετά όρια τραπεζικών λογαριασμών, μισθών και συντάξεων για χρέη προς το Δημόσιο

Διευκρινίσεις σχετικά με τα ακατάσχετά όρια τραπεζικών λογαριασμών και απαιτήσεων στα χέρια τρίτων για χρέη προς το Δημόσιο εξέδωσε με εγκύκλιό της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. (αναλυτικά)

 

Σχέδιο νόμου για τη διαφάνεια στο σύστημα παραγωγής τεχνικών έργων

Η θεσμοθέτηση ενιαίου ηλεκτρονικού μητρώου έργων και ενιαίου συστήματος παρακολούθησης έργων, με την καταγραφή όλων των εμπλεκόμενων νομικών και φυσικών προσώπων είναι ο στόχος σχεδίου νόμου που θέτει σε διαβούλευση μέχρι τις 17 Οκτωβρίου ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης. (αναλυτικά)

 

Κανονισμός διανομής φυσικού αερίου

Κίνητρα για ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου σε νέες περιοχές με περιορισμένο ή και μηδενικό κόστος για τους καταναλωτές παρέχει ο Κανονισμός Τιμολογίων Διανομής Φυσικού Αερίου, που εγκρίθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο Τρίτη στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. (αναλυτικά)

 

Στους προβλεπόμενους χρόνους οι υπόλοιποι διαγωνισμοί της Πατρών – Πύργου

Καμία καθυστέρηση και εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων, οι διαγωνισμοί για τα υπολοιπόμενα τμήματα της Πατρών – Πύργου. (αναλυτικά)

 

Θεσσαλονίκη: Πράσινο φως για τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου και για την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του νοσοκομείου Άγιος Παύλος

Πράσινο φως για τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη ανάβει, καθώς, σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργού Εσωτερικών, Παναγιώτη Κουρουμπλή, αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνο να λυθεί το θέμα του οικοπέδου όπου θα κτιστεί. Αλλά, πράσινο φως ανάβει και για την επίλυση ενός άλλου χρονίζοντος θέματος, που αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή, εντός 10 ημερών αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή σχετική τροπολογία που θα επιτρέψει την αναβάθμιση του νοσοκομείου. (αναλυτικά)

 

Υπέρβαση του στόχου: Πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016

Πρωτογενές πλεόνασμα 3,751 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός για το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2016, έναντι πλεονάσματος 3,798 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015 και στόχου για πλεόνασμα 980 εκατ. ευρώ. (αναλυτικά)

 

Ποινή 15 μήνες με αναστολή στον ψυχίατρο της Χ.Α.

Σε ποινή φυλάκισης 15 μηνών με αναστολή καταδικάστηκε ο Κωνσταντίνος Παρασχάκης, ο οποίος κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για τις ψευδείς βεβαιώσεις που χορηγούσε σε στελέχη της Χρυσής Αυγής ώστε να αποκτήσουν άδειες οπλοφορίας. (αναλυτικά)