ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης

Με 152 ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο με τις επείγουσες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση (Ν.Δ., Χ.Α., Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων) καταψήφισε με 141 ψήφους.

Απουσίασε λόγω ασθένειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ K. Σέλτσας.

Επίσης, με 152 ψήφους υπέρ και 141 κατά, ψηφίστηκαν τα άρθρα 1 και 2 (ασφαλιστικές ρυθμίσεις και ένταξη των ΔΕΚΟ στο υπερταμείο).

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησαν επί της αρχής του νομοσχεδίου και επί των άρθρων 1 και 2, η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου

Η αρχή της συνεδρίασης έγινε με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ριζούλη να κατηγορεί τη ΝΔ πως «όποια πέτρα και αν σηκώσει κανείς σε όλο το φάσμα του δημόσιου βίου, θα βρει και ένα στέλεχός της από κάτω».  Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έπεται ένα ακόμη νομοσχέδιο, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, έχει εξασφαλίσει παράταση και δεν θα επηρεάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και άρα και την εκταμίευση της υποδόσης. Με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση των 2,8 δισ., ποσό 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους.

Η νομοτεχνική βελτίωση για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ – Ψηφίζουν ναι οι Οικολόγοι Πράσινοι

Τη νομοτεχνική βελτίωση με την οποία διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ  και της ΕΥΑΘ κατέθεσε το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πολυνομοσχέδιο. Η αλλαγή γίνεται στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου όπου αναφέρονται οι δημόσιες επιχειρήσεις που εντάσσονται στο υπερταμείο και προστίθεται η φράση «με την επιφύλαξη των περιορισμών που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τον σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις», δηλαδή στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη μη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, αίρουν τις επιφυλάξεις του οι Γιάννης Τσιρώνης και Γιώργος Δημαράς (Οικολόγοι Πράσινοι βουλευτές συνεργαζόμενοι εκλεγμένοι με τον ΣΥΡΙΖΑ) αναφορικά με την ψήφιση του άρθρου που επιτρέπει την υπαγωγή της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΔΗΣ. Το μεσημέρι οι κ.κ. Τσιρώνης και Δημαράς, μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκαν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο γγ της κυβέρνησης Μιχάλης Καλογήρου. Σύμφωνα με πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η συνάντηση έγινε σε άριστο κλίμα και ο Αλ Τσίπρας επανέλαβε την πρόθεσή του να συμπεριληφθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος ρητή διάταξη για την προστασία των κοινωνικών αγαθών, του ρεύματος και του νερού.

Παρατείνεται μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2017 η υποβολή των δηλώσεων «Πόθεν Έσχες»

Με τροπολογία, που κατατέθηκε στη Βουλή, από τον υπουργό Δικαιοσύνης, στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα διαρθωτικά μέτρα, παραχωρείται δεκαπενθήμερη παράταση για τους υπόχρεους υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Έτσι, η προθεσμία κατάθεσης δήλωσης «Πόθεν Έσχες» εκπνέει πλέον στις 15 Ιανουαρίου του 2017, αντί για την 31η Δεκεμβρίου 2016 που προβλεπόταν αρχικά. Ακόμη, μετατίθεται κατά 15 ημέρες και η έναρξη της υποβολής των δηλώσεων. Η υποβολή θα γίνεται δηλαδή από την 15η Οκτωβρίου του 2016 και μετά, αντί της 1ης Οκτωβρίου που προβλεπόταν αρχικά.

 

Ευ. Τσακαλώτος: Από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων

Στοίχημα χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, τη στρατηγική αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων που εντάσσονται στο λεγόμενο Υπερταμείο και τη σύνδεσή τους με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική.

Ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα πυρά που δέχεται η κυβέρνηση για το Υπερταμείο, κατήγγειλε εκστρατεία ψεύδους και υπογράμμισε πως από πουθενά δεν προκύπτει η υποχρέωση ιδιωτικοποιήσεων. «Δεν είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ και δεν είναι σαν το ΤΑΙΠΕΔ», είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι σε αυτό το Ταμείο «δεν υπάρχει επιτροπεία, δεν υπάρχει υποθήκευση όλης της περιουσίας, μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό Δημόσιο, οι μετοχές δεν μεταβιβάζονται, οι μετοχές δεν μπορεί να κατασχεθούν».

Επίσης, ανέφερε ότι οι μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να περάσουν από το υπουργείο Οικονομικών, και ο υπουργός Οικονομικών πρέπει να δεχθεί την κάθε μεγάλη ιδιωτικοποίηση. «Είναι προφανές σε εμένα ότι εάν έρθει μία πολύ νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση, μία κυβέρνηση Θάτσερ- και ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα αυτό πρεσβεύει: τον νεοφιλελευθερισμό σε ακραία περίπτωση- τότε μπορούν προφανώς να γίνουν περισσότερες ιδιωτικοποιήσεις. Θα μπορούσαν να γίνουν και χωρίς να είναι στο Ταμείο», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι η υπαγωγή των επιχειρήσεων στο Ταμείο ήταν αποτέλεσμα συμβιβασμού. Σημείωσε, όμως, ότι το Υπερταμείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μπορούν να γίνουν αναδιαρθρώσεις σε αυτές τις επιχειρήσεις και να συνδεθούν με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική, για να λειτουργήσουν αυτές οι επιχειρήσεις προς όφελος του λαού και της χώρας, χωρίς εκποίηση, χωρίς ιδιωτικοποίηση.

Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε ψευδή και τα όσα ισχυρίζονται στελέχη της ΝΔ, ότι πάλι υπάρχουν καθυστερήσεις του προγράμματος ή ότι «η οικονομία βυθίζεται». «Θα έχουμε τρία συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, γιατί δεν βλέπετε ότι ενώ θα ήμασταν -700 στα έσοδα, τελικά είμαστε στα +300;», αναρωτήθηκε ο κ. Τσακαλώτος και επανέλαβε ότι δεν θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης, καλώντας, μάλιστα, τη ΝΔ να αναρωτηθεί γιατί εκείνη δεν κατάφερνε να βελτιώσει την εισπραξιμότητα του ΦΠΑ και να είναι πρώτη η Μύκονος, δεύτερη η Ρόδος και Τρίτη η Σαντορίνη, όπως συνέβη φέτος στα έσοδα από ΦΠΑ.

Επίσης, επεσήμανε ότι η σημερινή κυβέρνηση φτιάχνει μία σχέση με τις ΔΕΚΟ και τη δημόσια διοίκηση, που σταματάει το πελατειακό κράτος και το ρουσφέτι και συντονίζεται με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας, με κοινωνική, μάλιστα, λογοδοσία.

 

Π. Σκουρλέτης: Σχεδίαζαν την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ και το ακυρώσαμε

Ο υπουργός σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, υπογράμμισε πως η μεταφορά στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει την περιουσία του αλλά μένει να αξιοποιηθεί, ότι η μεταφορά δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν είναι σε εγγύηση των δανείων της χώρας. Είπε ακόμη ότι το Ταμείο αυτό προέκυψε μέσα από την περσινή διαπραγμάτευση και ήταν το ανάχωμα απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία ήταν η πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

«Κληρονομήσαμε την κοινωνική καταστροφή που είχατε φέρει στη χώρα και είμαστε αναγκασμένοι σήμερα να διαχειριζόμαστε αυτά για τα οποία εσείς ευθύνεστε», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Εάν σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο Γεωργιάδης υπουργός, όχι απλώς θα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, αλλά θα μπουν και άλλα μέσα», σχολίασε επίσης ο κ. Σκουρλέτης όσα ανέφερε χθες ο Α. Γεωργιάδης (ΝΔ) για την υπαγωγή της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

Για τον τομέα ευθύνης του και το νομοσχέδιο, είπε ότι αναδιοργανώνεται η αγορά ενέργειας και ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος αλλαγών που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο. «Χτίζουμε αυτό που ονομάζουμε ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», είπε και προσέθεσε ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν συμβεί σε θεσμικό επίπεδο τόσα πολλά στον τομέα της ενέργειας όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο», είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές, τον διαχωρισμό της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, την πορεία υλοποίησης του έργου του TAP. Ταυτόχρονα, η ΔΕΗ σχεδιάζει και προχωρά σε στρατηγική συμπράξεων που δεν θα την οδηγήσουν στη συρρίκνωση αλλά στην ενδυνάμωσή της στο νέο τοπίο, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάλεσε την ΝΔ να απαντήσει τι σχεδίαζε στον τομέα της ενέργειας για να κουνάει σήμερα το δάχτυλο.

«Σχεδιάζατε την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ! Το ακυρώσαμε! Πάρτε μια κόκκινη γραμμή, λοιπόν, κύριε Βαρβιτσιώτη, επειδή μιλήσατε για κόκκινες γραμμές. Σχεδιάζατε τη μικρή ΔΕΗ! Το ακυρώσαμε! Πάρτε μια δεύτερη κόκκινη γραμμή», είπε και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν αν θέλουν το 17% να το πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει τοποθετηθεί. (αναλυτικά)

 

Γ. Τσιρώνης: Το νερό δεν πωλείται

Είμαστε πλήρως καλυμμένοι ότι το νερό δεν πωλείται, ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, λίγο μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν οι Οικολόγοι Πράσινοι μαζί με το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίρωνης μιλώντας στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα υπογράμμισε ότι νερό είναι ένα κοινό αγαθό που η διανομή του δεν μπορεί να γίνει με όρους ελεύθερης αγοράς, κυρίως για λόγους ποιότητας. (αναλυτικά)

 

Γ. Κατρούγκαλος: Παραμένει η ειδική μεταχείριση για νέους επαγγελματίες και αγρότες

«Είμαστε περήφανοι για αυτή τη μάχη. Κάναμε τον αναγκαστικό συμβιβασμό του Ιουλίου για να μείνουμε όρθιοι για την επόμενη μάχη, ενός πολέμου που δεν τελειώνει σε ένα μήνα και που έχει γεωπολιτικό χαρακτήρα και ξεπερνά, κατά πολύ, τα όρια της χώρας», είπε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κατρούγκαλος – κατά την τοποθέτησή του επί του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα – και κάλεσε την αντιπολίτευση να μην προσπαθεί να επενδύσει στα τάχα ενοχικά σύνδρομα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

«Γιατί είμαστε περήφανοι για τον ρόλο που παίξαμε και για τον ρόλο που θα διαδραματίσουμε και στο μέλλον» επέμεινε απέναντι στις σφοδρές αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «ξεψηφίζουν» κι εκείνα τα λίγα θετικά μέτρα για τους νέους επαγγελματίες και τους αγρότες και την προστασία των επαγγελματιών, σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων. (αναλυτικά)

 

Χρ. Σπίρτζης: Ο Στουρνάρας πίεζε να πωληθεί η Τράπεζα Αττικής για ένα κομμάτι ψωμί

Ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις στην Τράπεζα Αττικής παίρνονταν από στελέχη που είχαν σχέσεις με την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων κι οι πρώην διευθυντές των γραφείων του Β. Βενιζέλου και του Χρ. Σταϊκούρα.

Ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις στην Τράπεζα Αττικής παίρνονταν από στελέχη που είχαν σχέσεις με την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων κι οι πρώην διευθυντές των γραφείων του Β. Βενιζέλου και του Χρ. Σταϊκούρα. Ο Χρ. Σπίρτζης ζήτησε να δοθούν στην δημοσιότητα τα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδας για την Τράπεζα Αττικής αναρωτώμενος γιατί αυτό δεν έχει γίνει ακόμα. Παράλληλα, προκάλεσε την Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ να δηλώσουν αν εξυπηρετούν τα δάνεια που έχουν πάρει από την Τράπεζα Αττικής. (αναλυτικά)

 

Οι τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων: