ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P.

adf10-standardandpoors

 

από τον Δημήτρη Βουρέλλη

Βαθμολογώντας τα ελληνικά χρεόγραφα με το βαθμό Β- ,εξακολουθεί να θεωρεί την επένδυση σε αυτά ως πολύ ριψοκίνδυνη αλλά  όχι ως άμεσα απειλούμενη από χρεοκοπία.

Την αναβάθμιση αυτήν, τη δικαιολόγησε παραθέτοντας μια σειρά από λόγους. Οι αναλυτές του οίκου θεωρούν ότι η Ελλάδα μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ικανοποιήσει τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μια ελάφρυνση του χρέους.

Επιπλέον οι αναλυτές εκτίμησαν ότι η Ελλάδα κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει τις μεγαλύτερες τράπεζές της ενώ διαφαίνεται και μια εξυγίανση του κρατικού προϋπολογισμού. «…η οικονομία αποδείχτηκε πιο ανθεκτική, απ’ότι πιστεύαμε» αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης την το βράδυ της Παρασκευής.

Οι πιστωτές της Ελλάδας φαίνεται ότι ήδη κάνουν υπολογισμούς για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να επιτευχτεί η ελάφρυνση του χρέους. Μια σκέψη είναι να αναλάβει ο ΕSM δάνεια από το πρώτο πακέτο βοήθειας και να τα αντικαταστήσει με άλλα που θα έχουν πιο ευνοϊκούς όρους.

Εκπρόσωπος του ESM εξήγησε ότι τεχνικά υπάρχουν πολλοί τρόποι ελάφρυνσης του χρέους ,υπενθύμισε ωστόσο ότι η ηγεσία του ESM- στην οποία ανήκουν οι υπουργοί οικονομικών της Ε.Ε -πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα ενώ εξακολουθεί να υπάρχει ως προϋπόθεση η επιτυχής αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος.

Ο Ολλανδός υπουργός οικονομικών και πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Jeroen Dijsselbloem είπε ότι οι πιστωτές θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα  αποπληρωμής των δανείων σε μικρότερες δόσεις. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα πρέπει  να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορούσαν να εξομαλυνθούν οι κορυφώσεις των δόσεων. Η πρώτη κορύφωση επίκειται σε δέκα ή δεκαπέντε χρόνια και είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί το εύρος της καθώς αυτό εξαρτάται από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.