26 Ιουλίου 2016 | Τόπος |

Επαναχάραξη του αιγιαλού στην Ερεσό ζήτησε ο δήμαρχος

eressos1

Την επαναχάραξη των ορίων αιγιαλού και παραλίας της Σκάλας Ερεσού ζήτησε με έγγραφό του από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός μετά τον κίνδυνο να τσιμεντοποιηθεί έκταση 27 στρεμμάτων, σε μια από τις πιο όμορφες παραλίες της χώρας. Το θέμα της λαθεμένης χάραξης του αιγιαλού κοινοποίησε ο Σπύρος Πιπεράς, πρώην πρόεδρος του συλλόγου των απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος» με αφορμή την τσιμεντοποίηση ιδιοκτησίας πάνω στην αμμουδιά. Ναι μεν στα χαρτιά φαίνονται όλα νόμιμα, το όλο σκεπτικό όμως στηρίζεται σε λάθος  χάραξη της παραλίας το 2012.

Ο δήμαρχος Λέσβου που έστειλε το αίτημα στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου τόνισε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ «προτεραιότητα και ανάγκη είναι η προστασία των παραλιών και ιδιαιτέρα παραλίες  φυσικού κάλλους όπως είναι της Ερεσού της οποία ένα μεγάλο μέρος έχει καταστραφεί από τέτοιες ενέργειες . Οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί , να προστατεύσουμε ότι έχει μείνει και παράλληλα να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποκαταστήσουμε ότι έχει καταστραφεί. Ήδη εκπονούνται μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση και ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να το καταφέρουμε».

Μετά το αίτημα του δημάρχου στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου θα πρέπει να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, αφού σε άλλο ΦΕΚ προβλέπεται ότι «σε περίπτωση  εσφαλμένου καθορισμού της οριογραμμής, του αιγιαλού επιτρέπεται ο επανακαθορισμός  , που κινείται είτε από την ΚΕΔ είτε από κάθε ενδιαφερόμενο που προσκομίζει στοιχεία που να αποδεικνύουν το σφάλμα» .

Σημειώνουμε ότι παρέμβαση για το θέμα προς τον δήμαρχο Λέσβου, είχε κάνει πρόσφατα η δημοτική σύμβουλους της παράταξης «ο Αλλος Δρόμος» Χρυσούλα Ζωγράφου. Στην παρέμβαση της η Χ. Ζωγράφου σημείωνε:

«Σχετικά με τη χρήση τσιμέντου στην εξαιρετικού κάλλους παραλία της Ερεσσού, περιοχή Αφεντέλι, είχα υποβάλλει προφορική ερώτηση ,για να πάρω την απάντηση από τον τοπικό αντιδήμαρχο πως είναι καθ’ όλα νόμιμη πράξη.

Ωστόσο, όλοι οι φορείς της περιοχής, ο σύλλογος Ερεσσίων ‘’ΘΕΟΦΡΑΣΤΟΣ’’- ειρήσθω εν παρόδω σας έχει επιδώσει επιστολή με πλήρως τεκμηριωμένα στοιχεία-, η ΟΛΣΑ, ο τοπικός και αθηναϊκός τύπος βοούν ότι πρόκειται για πράξη κατάχρησης ,εν τη ουσία της, των ορίων του αιγιαλού, όπως αυτά ανατράπηκαν –  επαναχαράκτηκαν και δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως (τεύχος 4, άρθρο 36-14.2.12)

Σας ερωτώ : ποίες  ενέργειες σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να ελεγχθεί και να αντιμετωπισθεί η κατάσταση αυτή. Είναι γνωστό ότι η κτηματική υπηρεσία του δημοσίου μπορεί αυτεπαγγέλτως να επαναφέρει τα όρια του αιγιαλού  στα προηγούμενα του όρια , εφ΄ όσων βέβαια της ζητηθεί από εσάς, τον δήμαρχο Λέσβου.»

Στο θέμα θέση είχε πάρει και η ΟΛΣΑ:  «Παρακολουθώντας με αγωνία και ενδιαφέρον το δημόσιο διάλογο στα ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σχετικά με την επικείμενη καταστροφή της δυτικής παραλίας του Γιαλού (Σκάλας) Ερεσού, με αφορμή την τσιμεντοποίηση ιδιοκτησίας πάνω στην αμμουδιά, ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ και ως Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο.Λ.Σ.Α.), ΖΗΤΑΜΕ να παρέμβουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς, τόσο του δημοσίου, όσο και του Δήμου Λέσβου, ώστε να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα. Με έρεισμα την εξόφθαλμη παράλογη απόφαση της Κτηματικής Εταιρία Δημοσίου (ΚΕΔ) δημοσιευμένη στο ΦΕΚ το 2012, απεφασίσθη η επαναχάραξη του αιγιαλού, του παλαιού αιγιαλού και της παραλίας, εις βάρος του περί δικαίου αισθήματος και καταστρατηγώντας κάθε έννοια προστασίας της πανέμορφης παραλίας και του περιβάλλοντος χώρου, απλά και μόνο για να εξυπηρετηθεί η εν λόγω ιδιοκτησία».