5 Μαρτίου 2018 | Κάθε μέρα |

Το «Γεωπάρκο Λέσβος» και η δική μας «τοπική αντίθεση»…

Από τη μια, μια ζωντανή κοινωνία που επιμένει να παράγει προϊόντα, τέχνη, πολιτισμό, ανθρωπιά σε τελική ανάλυση και από την άλλη ομάδες συμφερόντων που δεν μπορούν και δεν θέλουν να δουν πέρα από τον δικό τους στενό ορίζοντα.

theofilos1234

Πόσοι και πόσες άραγε στο νησί, γνωρίζουν ότι ολόκληρη η Λέσβος έχει κηρυχθεί ως «Γεωπάρκο της Unesco«; Για να μην μιλήσουμε για το πόσοι και πόσες το γνωρίζουν στην υπόλοιπη Ελλάδα ή ακόμα και στην Ευρώπη. Τα νούμερα θα είναι απογοητευτικά!

Πως αντιλαμβανόμαστε και πώς αξιοποιούμε αυτή τη διάκριση; Πως την έχουμε εντάξει στο, λεγόμενο, τουριστικό προϊόν της Λέσβου, προσδιορίζοντας και με αυτή τη διάκριση την ταυτότητα του νησιού στις παγκόσμιες τουριστικές αγορές; Αν δείτε τα, όποια, τουριστικά φυλλάδια παράγονται κατά καιρούς θα απογοητευτείτε!

Πως την υπερασπιζόμαστε αυτή την διάκριση, πριν έλθουν ή όταν φεύγουν οι αξιολογητές; Με τον τρόπο ακριβώς που ο πρώην δήμαρχος του νησιού επιτέθηκε στην αρχαιολογία γιατί τάχα μου «εμποδίζει την ανάπτυξη» και δεν αφήνει τον κάθε Ρόκα να κάνει «τις επενδύσεις» του.

Να δώσουμε λοιπόν συγχαρητήρια στο μουσείου του Απολιθωμένου, στην διοίκησή και στους εργαζόμενους του για ότι έχουν καταφέρει μέχρι τώρα.

Να δώσουμε συγχαρητήρια στους εργαζόμενους στην αρχαιολογία που έχουν αναδείξει την πλούσια αρχαιολογική κληρονομία του νησιού μας

Να δώσουμε συγχαρητήρια στις γυναίκες των συνεταιρισμών και σε όσους τοπικούς παραγωγούς έχουν αναδείξει την πλούσια γαστρονομική παράδοση της Λέσβου

Να δώσουμε συγχαρητήρια σε όσους και όσες συμβάλλανε να αναπτυχθούν τα δίκτυα των μονοπατιών, αλλά και όλος ο πλούτος της φύσης του νησιού μας.

Να δώσουμε συγχαρητήρια σε όσους και σε όσες συμβάλλουν να αναδειχθεί ο πολιτισμός, παλαιότερος και νεότερος, του νησιού μας.

Ολοι και όλες αυτοί, οι εκατοντάδες και χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι είναι αυτοί που κρατάνε το νησί στα πόδια του, είναι αυτοί και αυτές που προστατεύουν και διαμορφώνουν την ταυτότητα μας. Στοιχείο αυτής ακριβώς της ταυτότητάς μας είναι και ότι αυτό που  η πλειοψηφία των κατοίκων του νησιού μας έκανε το τελευταίο διάστημα.

Αυτή την συλλογική μας ταυτότητα είναι που οι «ταγοί» του νησιού, ουσιαστικά ποτέ δεν την αναγνώρισαν στην πράξη. Την χρησιμοποιούν μόνο για να κάνουν τις δικές τους δημόσιες σχέσεις. Και αυτή ακριβώς είναι η δική μας «τοπική αντίθεση».

Από τη μια, μια ζωντανή κοινωνία που επιμένει να παράγει προϊόντα, τέχνη, πολιτισμό, ανθρωπιά σε τελική ανάλυση και από την άλλη ομάδες συμφερόντων που δεν μπορούν και δεν θέλουν να δουν πέρα από τον δικό τους στενό ορίζοντα.

Οσο όμως αυτή η αντίθεση δεν σπάει τα πράγματα θα είναι άσχημα για όλους μας!

Print Friendly, PDF & Email/ Γραφές

Ο λοστός του Αίλληνα

Tags: