ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

... Χίλιες λέξεις

Μέρα Μαγιού….

92871-meramagioudphfodh
Αυτή η φωτογραφία, από άλλη γωνία λήψης, δημοσιεύτηκε στον Ριζοσπάστη στις 11 Μαϊού του 1936 στην τρίτη σελίδα, Η λεζάντα έγραφε: “Μια σπαρακτική σκηνή μιας μητέρας που θρηνεί πάνω από το πτώμα του δολοφονημένου παιδιού της”

Μάιος 1936 οι καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης κηρύττουν απεργία ζητώντας αύξηση των ημερομισθίων. Σύντομα και άλλα εργατικά συνδικάτα ενώνονται μαζί τους και η απεργία αποκτά πανεργατικό χαρακτήρα.

Οι αστυνομικές αρχές απαγορεύουν στην πορεία των εργατών να πλησιάσει στο κτίριο διοίκησης της πόλης. Στις 9 Μαΐου πραγματοποιούνται σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και τοπικών αρχών που έχουν σαν απολογισμό δεκάδες τραυματίες και 12 νεκρούς. Ο λαός της Θεσσαλονίκης ξεσηκώνεται και η απεργία αποκτά χαρακτήρα εξέγερσης.

Την επόμενη μέρα δημοσιεύεται στην εφημερίδα Ριζοσπάστης η εικόνα της μάνας του διαδηλωτή Τάσου Τούση, που θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα του γιου της.

meramagiou
Στις 10 Μαΐου, ο Ριζοσπάστης στην πρώτη σελίδα κάτω δεξιά δημοσιεύει την φωτογραφία της μάνας που θρηνεί πάνω από το νεκρό παιδί της (κλίκ για να κατεβάσατε όλο το πρωτοσέλιδο)

 

Ο Γιάννης Ρίτσος εμπνέεται και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο». Σε 3 μέρες γράφει 14 από τα 20 συνολικά ποιήματα.

Το πρώτο δημοσιεύεται, με τίτλο “Μοιρολόι” στο φύλλο  του Ριζοσπάστη στις 12 Μαΐου:

ritsos
“Βασίλεψες αστέρι μου και βούλιαξεν ο κόσμος….”

Δείτε ένα μοναδικό ντοκουμέντο για τον Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη