ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος»

930405_Koinoniki_Kouzina_lesvos_26.12.15_Nicoleta_Contouli_-6
Δημήτρης Τελωνιάτης – Κωνσταντίνα Καλαμπόκη, Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος», Μυτιλήνη

 

“Να είμαστε μια κοινωνία, αυτό δεν μας λείπει σήμερα;» μας λέει ο Δημήτρης όταν φτάνουμε στην περιοχή Τσαμάκια κοντά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Εκεί, στην άκρη του δρόμου, οι εθελοντές της δράσης «Ο Άλλος άνθρωπος» έχουν στήσει το μαγειρείο τους.

Από τις 11 το πρωί αρχίζουν να μαγειρεύουν ώστε το φαγητό να είναι έτοιμο κατά τις 13:00. Μακαρόνια με σάλτσα, σούπα, φακόρυζο και ό,τι προκύψει από τις πρώτες ύλες που προσφέρει ο κόσμος. Άλλοτε μια φραντζόλα ψωμί, άλλοτε ένα μπουκάλι λάδι, μακαρόνια. «Μαγειρεύουμε όλοι μαζί, τρώμε όλοι μαζί και προσφέρουμε αλληλεγγύη» εξηγεί η Κωνσταντίνα.

Αυτή είναι η φιλοσοφία της Κοινωνικής Κουζίνας, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από τον Κώστα Πολυχρονόπουλο στην Αθήνα. Εδώ, στη Μυτιλήνη, άρχισε να προσφέρει φαγητό τον Σεπτέμβρη. Η ομάδα δοκιμάστηκε έναν μήνα μετά, όταν λόγω των απεργιών εγκλωβίστηκαν 30.000 άνθρωποι στο νησί, 2.500 εκ των οποίων βρίσκονταν στο λιμάνι. «Πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν καθόλου χρήματα. Από ποιον περιμένουν; Από εσένα και από εμένα περιμένουν» λέει ο Δημήτρης.

«Εκείνες τις μέρες οι κάτοικοι της Μυτιλήνης μάς εντυπωσίασαν. Ακόμη και νοικοκυρές από τα χωριά μάς έφερναν ταψιά με έτοιμα φαγητά για να βοηθήσουν, ενώ στο μαγείρεμα βοήθησαν και άνθρωποι άλλων δράσεων και πρωτοβουλιών. Και πάλι δεν καταφέραμε να ταΐσουμε όλους τους ανθρώπους. Στο τέλος, παρά την προσπάθεια, αισθανόμασταν άσχημα».

Οι πρόσφυγες συμμετέχουν στο μαγείρεμα, βοηθούν στην οργάνωση και στον καθαρισμό του χώρου. Όταν υπάρχουν παιδάκια στις ομάδες που φτάνουν, είναι πιο εύκολο για τους εθελοντές να δημιουργήσουν φιλικότερη ατμόσφαιρα. Τους δίνουν μπλοκ ζωγραφικής ή παίζουν μαζί τους ποδόσφαιρο μέχρι να γίνει το φαγητό.

«Βιώνουμε την κάθε μέρα το ίδιο έντονα. Κάθε απόβαση στις ακτές, κάθε φορά που θα μοιράσουμε φαγητό, κάθε φορά που θα μιλήσουμε μαζί τους. Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να μάθουμε ότι έφτασαν οι άνθρωποι στον προορισμό τους ασφαλείς» προσθέτει η Κωνσταντίνα, ενώ ο Δημήτρης θα συμπληρώσει: «Είναι μάθημα ζωής. Τόσο καιρό εθελοτυφλούσαμε. Η αλήθεια είναι μία, είμαστε όλοι άνθρωποι. Τίποτε άλλο δεν έχει σημασία. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως αν βοηθάμε πραγματικά ο ένας τον άλλον, δεν έχουμε ανάγκη κανέναν».

Πηγή: www.lifo.gr