ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Γνώρισε τον εχθρό σου!

Ας πούμε την αλήθεια για τις επαναπροωθήσεις.

Ας γίνουμε «κουραστικοί». Ενοχλητικοί. Ο οίστρος που τσιμπάει την αμέριμνη αγελάδα. Την αμέριμνη Ελλάδα.

Οι επαναπροωθήσεις, τα διαβόητα «pushbacks» δεν είναι αντιπολιτευτική προπαγάνδα. Δεν είναι αστικός μύθος ή μεμονωμένες περιπτώσεις απείθαρχων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν είναι λύση ανάγκης και αντίδραση στις τακτικιστικές κινήσεις του Ερντογάν να πλημμυρίσει τα σύνορά μας με πλήθος προσφύγων και μεταναστών.
«Μια ένδειξη δε συνιστά απόδειξη», λέμε στη δημοσιογραφία. Σωρεία ενδείξεων και μαρτυριών, από διαφορετικές πηγές, η κάθε μία με το δικό της ειδικό βάρος – είτε πρόκειται για παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είτε για κοινοτικούς εντεταλμένους, είτε ακόμα και για αξιωματούχους της Frontex – όμως, είναι κάτι που δε σαρώνεται κάτω από το χαλί. Αυτό άλλωστε, δεν το θέλει πλέον ούτε η ίδια η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, που μέχρι σήμερα έχει δεχτεί το χαϊδευτικό μάλωμα της Κομισιόν, με την επαμφοτερίζουσα στάση του τύπου «οι επαναπροωθήσεις είναι παράνομες, αντιβαίνουν σε κάθε έκφανση του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά όχι τόσο ώστε να δικαιολογούν έμπρακτη καταδίκη των κυβερνήσεων που τις εφαρμόζουν» δε θέλει πια να κρύψει τις επιλογές της. Επιτρέπει διαρκείς διαρροές που τις επιβεβαιώνουν, προφανώς ακολουθώντας τη διπλή στρατηγική της επίσημης διάψευσης από τη μία πλεύρα και του αποτρεπτικού χαρακτήρα της κρυπτικής εφαρμογής από την άλλη.

Οπως κάποτε ένας άλλος πολιτικός, πλήρης φαεινών ιδεών, είχε πει «να φροντίζουμε να περνάνε δύσκολα, ώστε να το λένε στους δικούς τους και να μη μας έρχονται κατά δω» έτσι και ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται σ’ αυτούς τους δύο παράλληλους άξονες. Και όσο μπορεί να το κάνει υπό το καθεστώς της ουσιαστικής ατιμωρησίας, θα το ενισχύει διαρκώς, μέχρι του σημείου της καθολικής σιωπηρής αποδοχής.

Αυτό θέλει ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό εφαρμόζουν οι αρμόδιοι υπουργοί του. Βίαιος εξοστρακισμός όσων προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα· βίαιη έξωση όσων το έχουν ήδη καταφέρει.

Πρόσφατα, κατακρεουργώντας το πρόγραμμα φιλοξενίας των προσφύγων «Εστία» πέταξε 11.000 ανθρώπους στο δρόμο. Θέλει να τους βλέπουμε, με τις βαλίτσες και τους μπόγους, να περιφέρονται ανέστιοι στους δρόμους των πόλεων. Γνωρίζει καλά τα βάρβαρα ένστικτα που θα ενεργοποιήσει σε μέρος της κοινωνίας η παρουσία τους.

Με τις επανειλημμένες εξαγγελίες για τα «κλειστά κέντρα κράτησης», συμπληρώνει το αφήγημα που προετοιμάζει, μήνες τώρα: «δε θέλετε να τους έχετε μέσα στα πόδια σας, στις πλατείες που απολαμβάνετε το φρέντο σας, έξω από τις αυλές σας; θα τους μαντρώσουμε μέσα στα κέντρα κράτησης (όσους δεν προλάβουμε να πετάξουμε πίσω από τη συνοριογραμμή) και μετά θα τους κάνουμε τη ζωή, κόλαση». Ηδη, τα τρία ιατρεία έξω από τα ΚΥΤ της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου έκλεισαν προτού προλάβουν να συμπληρώσουν δύο μήνες λειτουργίας! «Λόγω έλλειψης χρηματοδότησης» μας λέει το αρμόδιο υπουργείο. Τα 500 εκατομμύρια της Ευρώπης βλέπετε, δεν είναι για περίθαλψη και πρόληψη. Ούτε καν σήμερα, με το ενδεχόμενο της επιστροφής της πανδημίας να κρέμεται πάνω από το κεφάλι μας. Είναι για άλλο σκοπό.

Και σ’ αυτό το γαϊτανάκι των παρανομιών:

τη στέρηση κάθε ανθρώπινου δικαιώματος στην αναζήτηση ασύλου σε ασφαλή χώρα,
τη στέρηση της δυνατότητας αίτησης ασύλου στις αρμόδιες υπηρεσίες,
τη στέρηση ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης σε προσωρινά καταλύμματα,
τη στέρηση του δικαιώματος αναζήτησης νέας πατρίδας με τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών, όχι απαραίτητα στην Ελλάδα αλλά οπουδήποτε στην Ευρώπη,
των επαναπροωθήσεων,
της τρομοκρατίας,
της έμπρακτης κατάργησης όλων των δομών υποστήριξης σε ανθρώπους που εξασφάλισαν μετ’ εμποδίων το πολυπόθητο άσυλο,

η Ευρώπη – με πειθήνιο όργανο την ελληνική κυβέρνηση Μητσοτάκη – διασαφηνίζει τις απόψεις της, δια των παραλείψεών της:

Η Ελλάδα θα γίνει ο κυματοθραύστης μας. Ο προμαχώνας και η φυλακή μας. Ωστε εμείς να εξακολουθήσουμε να είμαστε το φρούριο του Διαφωτισμού, μια περιφραγμένη κοινότητα – όπως αυτές που προφυλάσσουν τις ελίτ πόλεων που έχουν γεμίσει με γκέτο δυστυχισμένων υπάρξεων – από τους απόκληρους της κοινωνίας.

Η Ευρώπη – Gated Community, αλλά σε πολυεθνική διάσταση.

Ομως εμείς είμαστε οι ενοχλητικοί, οι κουραστικοί, οι υπερβολικοί, όταν μιλάμε για την ιδεολογική Ακροδεξιά εισβολή στην Ελλάδα. Εμείς «τραβάμε το αφήγημα από τα μαλλιά» όταν, συνδέοντας τις τελείες, βλέπουμε ότι πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο, με τη συμμετοχή του πρόθυμου Ερντογάν, του κονκλάβιου της ομάδας του Βίσεγκραντ, και την εργαλειοποίηση των προσφυγικών ροών για την προώθηση της μισαλλόδοξης προπαγάνδας τους.

Το θέατρο του παραλόγου που έκανε πρεμιέρα στα βόρεια σύνορά μας, μεσούσης της πανδημίας, η δημόσια εκφρασμένη ανησυχία του επικεφαλής της Φρόντεξ, και οι βροχηδόν «κόκκινες σημαίες» από παρατηρητήρια και οργανισμούς, δεν είναι στοιχεία μιας συνωμοσιολογικής θεωρίας. Είναι η πραγματικότητα, σήμερα.

Σήμερα Παρασκευή, 12 Ιουνίου, την ώρα που τελειώνω αυτό το άρθρο, και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μαζί με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, «προτρέπουν», σε επίσημη συνέντευξη τύπου την ελληνική κυβέρνηση, «να ερευνήσει με τη δέουσα σοβαρότητα, τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις, στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία»…

Υ.Γ.

Στην «Τέχνη του Πολέμου» ο Σουν Τζου έγραφε: «Αν δε γνωρίζεις ούτε ποιος είσαι, ούτε ποιος είναι ο εχθρός σου, θα χάσεις όλες τις μάχες. Αν γνωρίζεις τον εαυτό σου αλλά όχι τον εχθρό σου, κάθε μία νίκη σου θα συνοδεύεται κι από μία ήττα».

Αν αυτό είναι μια μάχη, η μάχη της ανθρωπότητας απέναντι στη νέα βαρβαρότητα που μας επιβάλλεται προοδευτικά, και θέλουμε να την κερδίσουμε, θα πρέπει να τα γνωρίζουμε καλά και τα δύο.

Γνώρισε τον εχθρό σου.