ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Βίαιες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο.

Χτες γύρω στις 11 το πρωί, ένα φουσκωτό με περίπου 40 μετανάστ(ρι)ες που προσπαθούςαν να φτάσουν στη Λέσβο από την Τουρκία, απωθήθηκε με βιαιότητα από την ελληνική ακτοφυλακή.


Το σκάφος 618 του λιμενικού, με βάση τη Λέσβο, σταμάτησε το φουσκωτό μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κατέστρεψε τον κινητήρα του και άφησε τους επιβαίνοντες να παρασύρονται για ώρες στη θάλασσα μέχρι να τους παραλάβει η τουρκική ακτοφυλακή.


Ένας άντρας τραυματίστηκε στο κεφάλι του όταν τα μέλη του πληρώματος του σκάφους του ελληνικού λιμενικού χρησιμοποίησαν μακριά ραβδιά, χτυπώντας επανειλημμένα το φουσκωτό, προσπαθώντας να καταστρέψουν τον κινητήρα του.

Επίσης, το λιμενικό ψέκασε τους επιβαίνοντες στο φουσκωτό με μια λευκή σκόνη. Η σύσταση αυτής της λευκής σκόνης είναι άγνωστη, αλλά οι μετανάστ(ρι)ες είπαν ότι τα μάτια τους έκαιγαν και κάποιοι/ες είχαν δυσκολία στην αναπνοή επειδή έκαιγαν και οι πνεύμονές τους.
Στη φωτογραφία διακρίνεται στο βάθος ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Ποιος ήταν ο ρόλος του στη συγκεκριμένη απόπειρα διέλευσης δεν είναι σαφές, αλλά σε αρκετές προηγούμενες περιπτώσεις αντίστοιχα σκάφη συνόδευαν βάρκες με μετανάςτ(ρι)ες προς τα ελληνικά σύνορα.

Αυτό το παιχνίδι εξουσίας μεταξύ τουρκικού και ελληνικού κράτους, στις πλάτες αθώων ανθρώπων, πρέπει να τελειώσει!