ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Αλ. Τσίπρα σε τηλεδιάσκεψη των Επιμελητηρίων: Χάθηκε πολύτιμος χρόνος που δεν αναπληρώνεται εύκολα

Ραπανάκης Σπύρος

“Σε επίπεδο Ε.Ε. το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό” σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας τη σημασία να χρησιμοποιηθεί το “μαξιλάρι” ρευστότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας: “Είναι δικά σας λεφτά” * Ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με ένα ποσό της τάξης των 3 δισ., όχι δάνειο

“Αν περάσει ο χρόνος με αδράνεια, θα βρεθούμε μπροστά σε τετελεσμένα τα οποία δεν θα μπορούμε να διορθώσουμε” προειδοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες στην τηλεδιάσκεψη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν μέλη της διοίκησής του και πρόεδροι Επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων.

Νωρίτερα είχε την ευκαιρία να συναντήσει και να συζητήσει με δεκάδες καταστηματάρχες και εργαζόμενους στην εστίαση στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που γίνονται ενόψει της επικαιροποίησης του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι», που θα παρουσιαστεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα.

Πολύ λίγα, πολύ αργά

Αυτό που διαπιστώνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κάθε μέρα που περνάει οι συνέπειες της κρίσης γίνονται όλο και πιο ορατές για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, και φυσικά τους εργαζόμενους. Αβεβαιότητα και ανησυχία που επιτείνουν η ανεπάρκεια και η καθυστέρηση στα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση. “Πολύ λίγα και πολύ αργά” είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως κινείται αποσπασματικά και χωρίς στρατηγική. “Χάθηκε πολύτιμος χρόνος που δεν αναπληρώνεται εύκολα” υπογράμμισε. Είναι χαρακτηριστικό πως η πλειονότητα των επαγγελματιών και επιχειρηματιών κάνουν λόγο για ζήτημα επιβίωσης, διαψεύδοντας την κυνική δήλωση Γεωργιάδη πως στην ουσία λένε ψέματα, καθώς το “’δεν πάω καλά’ είναι κωδικός για το ‘πάω καλά’”.

“Κίνδυνος να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι κερδίσαμε σε πέντε χρόνια”

Κατά την παρέμβασή του, ο αρχηγός της αξιωματικής τόνισε πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχουν πρώτη έγνοια τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της εργασίας. “Όταν επανέλθουν οι συνθήκες κανονικότητας, θα βρεθεί τρόπος να αντιμετωπιστούν σταδιακά τα υπόλοιπα, καθώς και σε επίπεδο Ε.Ε. το παιχνίδι είναι ακόμα ανοιχτό” είπε χαρακτηριστικά. Προειδοποίησε ωστόσο πως με τους χειρισμούς τής κυβέρνησης υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί σε πέντε μήνες ό,τι κερδήθηκε σε πέντε χρόνια με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Προκαλεί άλλωστε μεγάλη εντύπωση το ότι η μεσαία τάξη, που έγινε προεκλογική σημαία του Κ. Μητσοτάκη, έγινε μέσα σε λίγους μήνες από “ραχοκοκαλιά” και “νοικοκυραίοι”, “μπαταχτσήδες” και “επιχειρήσεις ζόμπι”.

Να στηριχθεί η πραγματική οικονομία

Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε τη σημασία να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλάρι» ρευστότητας για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. “Είναι δικά σας λεφτά« τόνισε. Όπως επισήμανε, σήμερα έχουν ανασταλεί το Σύμφωνο Σταθερότητας και η υποχρέωση για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, ωστόσο έχει απομείνει η »κάβα« των 37 δισ., μέρος της οποίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μια »δύσκολη στιγμή” όπως αυτή, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθεί το δημόσιο χρέος.

Ενώ αναφέρθηκε και στα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ε.Ε., όπως το SURE, για τη στήριξη της εργασίας, τον επαναπροσανατολισμό των κονδυλίων ΕΣΠΑ ή και την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρώπης από τα ελληνικά ομόλογα. “Στόχος θα έπρεπε να είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας προκειμένου να παραμείνουν ζωντανές η προσφορά αλλά και η ζήτηση” τόνισε, ενώ επισήμανε προς τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη πως η αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων σημαίνει πως κάποια στιγμή οι επιχειρηματίες θα κληθούν να πληρώσουν τα χρωστούμενα και τότε “δεν θα έχουν, γιατί θα έχει μειωθεί σημαντικά η ζήτηση”.

Ρύθμιση φορολογίας στη λογική των 120 δόσεων

Στον αντίποδα της λογικής της κυβέρνησης βρίσκονται οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, για άλλη μια φορά ο Αλ. Τσίπρας κάλεσε τον Κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε συγκεκριμένα μέτρα, όπως στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων με ένα ποσό της τάξης των 3 δισ., όχι δάνειο, χωρίς την υποχρέωση επιστροφής, για την κάλυψη μισθών, εισφορών και ενοικίων, τη στήριξη της εργασίας -καθώς κάποιες επιχειρήσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων που θα συνεχιστούν, μπορεί να «οδηγηθούν σε σκέψεις να καλύψουν τις απώλειες» με απολύσεις-, την άσκηση πίεσης στις τράπεζες να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ, αλλά και την αξιοποίηση του εργαλείου τής Αναπτυξιακής Τράπεζας για παροχή μικροπιστώσεων. Στο κομμάτι της φορολογίας πρότεινε να υπάρξει ρύθμιση στη λογική των 120 δόσεων, τη μείωση ή τη βάση κριτηρίων για εξάλειψη της προκαταβολής φόρου και την έκτακτη μείωση του ΦΠΑ.

Η πραγματική φωνή των ανθρώπων της αγοράς:

“Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουμε και, όταν θα ανοίξουμε, δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσουμε”
“Δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά σε ανεργία του 2013, για να μην μιλάμε πλέον για μια χαμένη γενιά”

Νωρίτερα, στη συνάντηση με ανθρώπους της εστίασης σε κλειστό, λόγω περιοριστικών μέτρων, μπαρ στη στοά της οδού Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως για την επόμενη ημέρα μετά την καραντίνα, μεταξύ άλλων, πρέπει να υπάρξει συμπλήρωση ασφαλιστικού και μισθολογικού κόστους, καθώς και ενίσχυση της εργασίας. Σημείωσε δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητάει επιδότηση της εργασίας με παράλληλη απαγόρευση των απολύσεων ώστε να ελαφρυνθούν και οι επιχειρηματίες. ”Δεν πρέπει να φτάσουμε ξανά σε ανεργία του 2013, για να μην μιλάμε πλέον για μια χαμένη γενιά” είπε, τονίζοντας ότι το δίλημμα είναι αν πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχείρηση ή αν θα αφεθεί στην “ανοσία της αγέλης”.

“Δεν υπάρχει ενιαίο πακέτο για να κάνουμε πλάνο”

Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας και τα στελέχη του κόμματος είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους. “Δεν ξέρουμε αν θα ανοίξουμε και, όταν θα ανοίξουμε, δεν ξέρουμε αν θα επιβιώσουμε” είπαν πολλοί, επισημαίνοντας την απόλυτη σύγχυση και αβεβαιότητα από τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών. “Μπερδευόμαστε μεταξύ μας. Δεν είχαμε κανένα πακέτο ενιαίο για να μπορούμε να κάνουμε ένα στοιχειώδες πλάνο για το χειρότερο και καλύτερο σενάριο” ανέφεραν.

Ακόμη, σημείωσαν πως, ενώ βρίσκονται σε μια Ευρώπη που δίνουν πακτωλό χρημάτων στα μαγαζιά, όπως στη Γερμανία, την Αυστρία και στο Βέλγιο, οι ίδιοι μοιάζουν “φτωχοί συγγενείς”. “Κι εγώ λέω τι έχω πάρει; 800 ευρώ; Έχω πνιγεί και στο δίκιο μου, και στα χρέη μου” έλεγε ένας επιχειρηματίας, ενώ άλλος ξεκαθάριζε πως “υπάρχουν μαγαζιά που δεν θα ανοίξουν. Τα μικρά χειμερινά έχουν τελειώσει”.