ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Τόπος

Αγροτικό Τμήμα της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ όλοι οι παραγωγοί που το δικαιούνται

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παν. Ανδριώτη, Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Μυτιλήνης και μέλους της Νομαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, το Αγροτικό Τμήμα της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λέσβου αναφέρει τα εξής:

Από κανένα δεν αμφισβητείται ούτε το γεγονός της ανεμοθύελλας που έπληξε το νησί μας, ούτε το γεγονός της δίκαιης αποζημίωσης των 1674 παραγωγών από τις περιοχές Πλωμαρίου και Γέρας.

Αυτό που ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου αμφισβητεί, είναι το κατά πόσο ακολουθήθηκε η ενδεδειγμένη διαδικασία ενημέρωσης τόσο από τον ΕΛΓΑ, όσο και από τον Δήμο. Κανονικά οι Δήμοι θα έπρεπε να ενημερώσουν τα κατά τόπους δημοτικά διαμερίσματα, προκειμένου να υποβάλουν οι πληγέντες ελαιοπαραγωγοί αιτήσεις αποζημίωσης προς τον ΕΛΓΑ. Αυτό έγινε μόνο στο Πλωμάρι.

Η τεκμηρίωση και ο τρόπος αποζημίωσης των αγροτών είναι διοικητική λειτουργία που καθορίζεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και διεκπεραιώνεται από τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τοπικούς αντιπροσώπους του ΕΛΓΑ, που είναι συγχρόνως και υπάλληλοι του Δήμου. Εφ’ όσον έγινε επιτόπιος έλεγχος της ζημιάς από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ και τεκμηριώθηκε το αίτημα της αποζημίωσης, κανείς δεν μπορεί να ματαιώσει την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών της Γέρας και του Πλωμαρίου.

Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει με χρήματα που προέρχονται από τις εισφορές των αγροτών και όχι του Υπουργείου, είναι ανεξάρτητος Οργανισμός με δικό του κανονισμό λειτουργίας και οι αποφάσεις των αποζημιώσεων δεν εγκρίνονται ή απορρίπτονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Κακώς λοιπόν ο ΕΛΓΑ σας παρέπεμψε στο Υπουργείο και κακώς εσείς το δεχτήκατε ως γεγονός, ρίχνοντας την ευθύνη γι’ αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι αποζημιώσεις είναι νόμιμες, δίκαιες και αν τελικά δεν καταβληθούν την ευθύνη γι’ αυτό θα την έχει εξ ολοκλήρου η κυβέρνηση και ο ΕΛΓΑ και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητά να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημιές.

Οι δύο προηγούμενες παραγωγικές χρονιές ήταν καταστροφικές για τους ελαιοπαραγωγούς της Λέσβου εξ αιτίας της μικρής παραγωγής το 2018/19 και της δακοπληξίας και των ιδιαίτερα χαμηλών τιμών στην αγορά το 2019/20, που εξανέμισαν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών. Για το λόγο αυτό τόσο το Αγροτικό Τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου Γιάννης Μπουρνούς με ερωτήσεις του στη Βουλή, έχουν επανειλημμένα ζητήσει να δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους ελαιοπαραγωγούς του νησιού. Η ενίσχυση αυτή είναι άσχετη με την αποζημίωση του ΕΛΓΑ και το αίτημα είναι να δοθεί οριζόντια σε όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δεν θα σταματήσει να αγωνίζεται τόσο για την αποζημίωση όλων των ελαιοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ, όσο και για την χορήγηση ειδικής ενίσχυσης όλων των ελαιοπαραγωγών του νησιού μας.

Σε αυτό τον αγώνα καλούμε να συμβάλουν όλοι οι θεσμοί και βέβαια οι Δήμοι και οι δημοτικοί σύμβουλοι, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό επιβάλλουν τόσο οι θεσμικοί τους ρόλοι, όσο και η ανθρώπινη αλληλεγγύη που πρέπει να δείξουν και για τους ελαιοπαραγωγούς των υπόλοιπων περιοχών του νησιού μας. Τελικά το θέμα δεν είναι να έχουν κάποιοι γείτονες τις κατσίκες τους και οι υπόλοιποι να τους κοιτάζουν, αλλά να έχουν όλοι οι γείτονες κατσίκες εφόσον το δικαιούνται.