ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Τόπος

Να ενταχθούν όλοι στα Σχέδια Βελτίωσης

ΣΤΡΑΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Τελευταία και καταϊδρωμένη θα είναι η Περιφέρειά μας στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ένταξης των δικαιούχων αγροτών στα Σχέδια Βελτίωσης. Η διαδικασία έχει καθυστερήσει παρά τις διαβεβαιώσεις του Aν/τη υπουργού Κ. Σκρέκα ότι θα ολοκληρωνόταν η διαδικασία από τον περασμένο Φλεβάρη.

Η καθυστέρηση είναι εν μέρη δικαιολογημένη  και από το γεγονός  ότι το μεγάλο ποσοστό ενίσχυσης στο εν λόγο πρόγραμμα που είχε καθορίσει για τα νησιά μας η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθεί μεγάλος αριθμός προτάσεων με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η διαδικασία.

Το Αγροτικό Γραφείο του Σύριζα πέρα από την κριτική που άσκησε τότε στον κ. Σκρέκα για τις δηλώσεις του είχε ζητήσει την ένταξη όλων των επενδυτών στο πρόγραμμα. Αυτό επιβάλλεται από το γεγονός της νησιωτικότητας και το αναπτυξιακό επίπεδο της Περιφέρειά μας. Επί πλέον χρήματα μπορεί να βρεθούν ενώ δεν θα χρειαστεί να καλυφθεί όλο το αιτούμενο ποσό στην περίπτωση που ενταχθούν όλοι οι υποψήφιοι. Συγκεκριμένα:

  1. Υπάρχουν κονδύλια της Περιφέρειάς μας από το ΠΑΑ που δεν έχουν απορροφηθεί, όπως το πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων ύψους 5.450.000 ευρώ που προκηρύχτηκε χωρίς να υποβληθεί καμιά πρόταση. Η Περιφέρεια μπορεί αιτιολογημένα να ζητήσει από το ΥΠΑΑΤ να μεταφερθούν τα χρήματα αυτά σε άλλες δράσεις και προγράμματα όπως είναι το leader ή τα Σχέδια βελτίωσης.     
  2. Από την στιγμή που θα ενταχθούν όλοι οι υποψήφιοι επενδυτές ανεξαρτήτως βαθμολόγησης τότε επενδύσεις που προτάθηκαν στους φακέλους με μοναδικό σκοπό την αύξηση της μοριοδότησης δεν θα υλοποιηθούν.
  3. Ο νησιωτικός γεωγραφικός χώρος της Περιφέρειάς μας δεν ευνοεί την διάχυση της ανάπτυξης  από την μια περιοχή στην άλλη μέσω των επενδυτικών σχεδίων βελτίωσης. Κάθε νησί χρειάζεται ένα ικανό αριθμό επενδύσεων για την αγροτική του ανάπτυξη που η όμως η διαδικασία της ενιαίας αξιολόγησης δεν του εξασφαλίζει με αποτέλεσμα άλλα νησιά να ευνοούνται και άλλα όχι.  Με την ένταξη όλων στο πρόγραμμα τέτοιο ενδεχόμενο δεν θα υπάρξει.
  4. Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι η τελευταία σε ανάπτυξη Περιφέρεια όχι μόνο της χώρας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και χρειάζονται γενναίες επενδύσεις και στον αγροτικό χώρο για να καλυφθεί η διαφορά.
  5. Στην εποχή της αναμενόμενης ύφεσης που θα ακολουθήσει οι επενδύσεις των σχεδίων είναι απαραίτητες για την τοπική ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης στον αγροτικό μας τομέα.

Συμπερασματικά με μια καλή διάθεση από το Υπουργείο και μια καλή και τεκμηριωμένη πρόταση από την Περιφέρειά μας πιστεύω πως μπορεί να η παραπάνω πρόταση να μπορέσει να υλοποιηθεί. Πρέπει γρήγορα να κινηθεί η Περιφέρεια γιατί εκτός των άλλων ο χρόνος υλοποίησης θα είναι περιορισμένος και αυτό θα δυσκολέψει την ολοκλήρωση των επενδύσεων.