ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Απόψεις Δεύτερο Θέμα

Γιατί λυσσομανούν οι ολιγάρχες;

Κώστας Παπαπαναγιώτου

Tο τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι επιθέσεις από τα κανάλια και τα λοιπά  μέσα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, του ΜΕΡΑ 25 αλλά και των ηγετών τους Αλέξη Τσίπρα και Γιάνη Βαρουφάκη, αντίστοιχα. Αναρωτιέται κανείς, γιατί;  

Όλες τις τελευταίες εκλογές τις κέρδισε η Ν.Δ. με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ, εξασφαλίζοντας όχι μόνο αυτοδυναμία, αλλά παντοδυναμία. Μετά, δε,  το ξέσπασμα της πανδημίας οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού αποφεύγοντας να εκμεταλλευτούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τα θύματα και τις τεράστιες ζημιές που έχουν προκληθεί στις ζωές των ανθρώπων. Ασκούν, βεβαίως, σκληρή κριτική αλλά αυτή βασίζεται σε γεγονότα, πράξεις και πολιτικές της κυβέρνησης και όχι σε μικροκομματική εκμετάλλευση των αρνητικών συναισθημάτων που η κρίση αυτή προκάλεσε. 

Κι όμως. Οι ομιλούσες κεφαλές των καναλιών και των ραδιοφώνων μαζί με τους ενσωματωμένους στο άρμα τις Ολιγαρχίας γραφιάδες βάλλουν με χυδαίο, συχνά, τρόπο εναντίον οποιουδήποτε τολμήσει να αρθρώσει έναν ουσιαστικό αντιπολιτευτικό λόγο. Επιδιώκουν λοιπόν τι; Νέες εκλογές, διπλές, μία για να ξεμπερδέψουν με την απλή αναλογική – την οποία, a propos έχουν βαλθεί από νωρίς να δαιμονοποιήσουν οι γνωστοί περισπούδαστοι γραφιάδες- και μία για να «σαρώσει» η Ν.Δ.; Και όλα αυτά γιατί; Για να κερδίσουν έναν επιπλέον χρόνο «στα πράγματα»; 

Κατά την άποψή μας δεν είναι τόσο απλό το σχέδιο. Άλλωστε σε όλα τα δημοκρατικά πολιτεύματα υπάρχει αντιπολίτευση. Δεν επιθυμούν την εξαφάνισή της αλλά την ποιοτική της αλλαγή. Θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ανεξαρτήτως νικητή εθνικών εκλογών-όποτε κι αν αυτές γίνουν-  το κρατικό χρήμα θα συνεχίσει ρέει στις τσέπες τους και κανείς δεν θα διανοηθεί να τους υποχρεώσει να πληρώσουν είτε για τις συχνότητες, είτε τους μισθούς που χρωστάνε, είτε δανεικά κι αγύριστα, είτε… Δεν είναι αμιγώς οικονομικό το ζήτημα. Είναι και θέμα πρεστίζ. Πέτυχαν την ταπείνωση του Δημοσίου  με την αναβολή της πληρωμής της δόσης των 21 εκ. ευρώ που όφειλαν. Έδειξαν, δηλαδή, ποιος κάνει κουμάντο στον τόπο. Επιδιώκουν, λοιπόν, έναν «σοβαρό ΣΥΡΙΖΑ», στα μέτρα τους. Που δεν θα ενοχλεί. Που μπορεί να πειράξει ό,τι θέλει εκτός από  τα εγκατεστημένα συμφέροντά τους. Το αυτό ισχύει και για το Μέρα 25 και τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ο ρόλος που έχουν επιλέξει γι’ αυτόν είναι να αντιστρατεύεται τον ΣΥΡΙΖΑ και να αποδομεί τον αρχηγό του. Καταγγελίες για τον ρόλο των τραπεζών, των funds και άλλα τέτοια απαγορεύονται.

Η απειλή είναι σαφής: «Ή κάθεστε στο περιθώριο, τρώγεστε μεταξύ σας,  κάνετε και λίγη φασαρία για την τιμή των όπλων και θα ‘ρθει και σας η ώρα σας, ή πάμε σε εκλογές πριν συνέλθει ο κόσμος από τα αλλεπάλληλα σοκ και δεν βρίσκετε ούτε τη δική σας ψήφο στην κάλπη».

Βέβαια, αυτές οι οκτώ δέκα οικογένειες μαζί με τις παραφυάδες τους, που δυναστεύουν τη χώρα εδώ και πάνω από μισό αιώνα, δεν θα τα είχαν καταφέρει τόσο καλά, αν κρατούσαν στο χέρι μόνο μαστίγιο. Υπάρχει και καρότο το οποίο ενίοτε είναι πιο επικίνδυνο.