ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα Τόπος

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης

Ζώτου Έλλη

Ανακοίνωση της οργάνωσης HIAS Ελλάδος με αφορμή τα δύο χρόνια από την επίθεση κατά προσφύγων στην πλ. Σαπφούς της Μυτιλήνης – Ενώ οι δράστες συμμετείχαν σε πρόσφατες επιθέσεις εναντίον ΜΚΟ

Πριν από τρεις ημέρες συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη νύχτα ρατσιστικών επιθέσεων στην πλατεία Σαπφούς, όπου είχαν συγκεντρωθεί Αφγανοί αιτούντες άσυλο ζητώντας ελευθερία και διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες στο υπερπληθές ΚΥΤ της Μόριας και δεκάδες ακροδεξιοί και οργανωμένοι οπαδοί του νησιού τούς είχαν εγκλωβίσει σε αυτήν και τους επετίθεντο με αντικείμενα και ρατσιστικές βρισιές. Ωστόσο μέχρι σήμερα η υπόθεση όχι μόνο δεν έχει φτάσει στις δικαστικές αίθουσες αλλά δεν έχουν καν κληθεί οι ταυτοποιημένοι δράστες σε απολογία, όπως καταγγέλλει η HIAS Ελλάδος, η οποία εκπροσωπεί τα θύματα της επίθεσης τα οποία έχουν δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.

Μάλιστα όπως είχαμε γράψει και τότε, η αστυνομία είχε χρειαστεί οκτώ μήνες, δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο, για να ταυτοποιήσει 26 άτομα και να τα παραπέμψει στον εισαγγελέα. Θυμίζουμε ότι τότε αστυνομικές πηγές ανέφεραν στην “Α” πως ανάμεσα στους 26 ταυτοποιηθέντες βρίσκονταν: ένας υπαξιωματικός του στρατού, ένα μέλος της Ν.Δ. (κατά δήλωση μάλιστα του ιδίου στο Facebook), πέντε γνωστά και ιδρυτικά μέλη της Πατριωτικής Κίνησης Μυτιλήνης, που εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις απειλών ή επεισοδίων, στελέχη της Χρυσής Αυγής, τα οποία επίσης έχουν βρει πολιτική στέγη στην Πατριωτική Κίνηση Μυτιλήνης, και «συνδεσμίτες» ποδοσφαιρικών ομάδων.

Τελικά έφτασε ο Φεβρουάριος του 2019 για να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των 26, με την επιβαρυντική διάταξη του ρατσιστικού κινήτρου.

Ομόφωνη αθώωση των θυμάτων

Βέβαια, για την περίπτωση της ειρηνικής διαμαρτυρίας των αιτούντων άσυλο, οι αρχές είχαν κινηθεί πολύ πιο γρήγορα. Κατά την εκκένωση της πλατείας, η αστυνομία, παρουσία εισαγγελέα, όπως τονιζόταν τότε, δεν είχε κάνει ούτε μισή προσαγωγή από τους επιτιθέμενους, ωστόσο είχαν συλλάβει 120 από τους αιτούντες άσυλο -μεταξύ τους και 12 παιδιά-, θύματα των ρατσιστικών επιθέσεων, που είχαν πραγματοποιήσει την ειρηνική διαμαρτυρία και δύο ακόμα αλληλέγγυων. Τελικά, σε βάρος 108 αιτούντων άσυλο και δύο αλληλέγγυων σχηματίστηκε δικογραφία με τις κατηγορίες της απείθειας και της παράνομης κατάληψης δημόσιου χώρου, η οποία έφτασε στο δικαστήριο στις 9 Μαΐου 2019 για να αθωωθούν ομόφωνα.

Κλίμα ατιμωρησίας στο νησί

Για “αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, που πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών και υπονομεύει το κράτος δικαίου στο νησί της Λέσβου” και “κλίμα ατιμωρησίας, το οποίο εκφράζεται μέσω της εκδήλωσης νέων ρατσιστικών επιθέσεων εις βάρος προσφύγων και των υποστηρικτών τους, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το κύμα επιθέσεων και άλλων αξιόποινων πράξεων που εκδηλώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 3ης Φεβρουαρίου και 7ης Μαρτίου του 2020 στη Λέσβο” κατά προσφύγων, ΜΚΟ και εθελοντών, μιλά η HIAS Ελλάδος καταγγέλλοντας ότι “κάποιοι από τους φερόμενους ως πιθανούς δράστες στην επίθεση της πλατείας Σαπφούς φαίνεται να συμμετείχαν σε κάποιες από τις αξιόποινες πράξεις κατά των προαναφερθέντων ομάδων, που έλαβαν χώρα μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου”.

Η HIAS Ελλάδος καταδικάζει την ολιγωρία της Δικαιοσύνης και καλεί τις αρμόδιες αρχές να αντιδράσουν άμεσα και χωρίς επιπλέον καθυστέρηση.

Προθεσμία να απολογηθεί ο 55χρονος που τραυμάτισε αιτούντες άσυλο

Στο μεταξύ, χθες πήρε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα το μεσημέρι, ενώπιον ανακριτή και εισαγγελέα, ο 55χρονος δράστης που συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης για τους πυροβολισμούς εναντίον τεσσάρων αιτούντων άσυλο έξω από τη Μόρια, τραυματίζοντας τους δύο.

Έξω από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης για συμπαράσταση βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής κάτοικοι του Αφάλωνα, αλλά και ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, σύμφωνα με τοπικές ανταποκρίσεις.