ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Απόσυρση του προγράμματος – ομολογία αποτυχίας και ενοχής

Αλ. Τσίπρας: “Ο κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ” * Το υπουργείο Εργασίας δεν εξηγεί πού πήγαν τα λεφτά ούτε τι οδήγησε στην απόφαση και την επαναξιολόγηση των ΚΕΚ, την οποία εμφανίζεται να ζητάει -τώρα- ο Κυρ. Μητσοτάκης…

Οι δραματικές αποκαλύψεις για το πρωτοφανές φιάσκο της τηλεκατάρτισης των επιστημόνων εξελίσσονται στο μεγαλύτερο μέχρι τώρα σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με το γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο σκάνδαλο των χρυσοπληρωμένων vouchers, μοιράζοντας απλόχερα τα εκατομμύρια σε φίλους και κολλητούς.

Καθώς ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την παραίτηση Βρούτση καλώντας τον πρωθυπουργό να λάβει τις αποφάσεις του, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωνε την κατάργηση της τηλεκατάρτισης διευκρινίζοντας ότι οι επιστήμονες θα λάβουν κανονικά την ενίσχυση των 600 ευρώ για τον μήνα Απρίλιο χωρίς προϋποθέσεις, αλλά χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με το ποσό που διατέθηκε…

“Δυστυχώς το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Και βεβαίως δεν υπηρετεί απόλυτα τον σκοπό για τον οποίο αρχικά επελέγη από την κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτόν, αφού προηγήθηκε σχετική έρευνα με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης επιστημόνων με τηλεκατάρτιση καταργείται” ανέφερε ο Γ. Βρούτσης.

Ανακοίνωσε δε πανηγυρικά πως “ταυτόχρονα, με εντολή του πρωθυπουργού, ξεκινά αξιολόγηση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω ενδελεχούς ελέγχου της ποιότητας των προγραμμάτων κατάρτισης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού. Κάτι που δεν συνέβη, βεβαίως, τα τελευταία χρόνια”, όπως είπε, επιχειρώντας να στήσει σκηνικό αντεπίθεσης.

Μάλιστα στην ανακοίνωση ισχυρίστηκε πως “μέσα στην πρωτοφανή υγειονομική κρίση η κυβέρνηση δεν σταματάει τις μεταρρυθμίσεις. Γίνονται σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες πράγματα που δεν γίνονταν για χρόνια. Χτίζουμε, όλοι μαζί, ένα αποτελεσματικό κράτος που εμπνέει εμπιστοσύνη. Τυχόν αστοχίες, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις, εντοπίζονται και διορθώνονται”!…

Αλ. Τσίπρας: Να ζητήσουν συγγνώμη από τους επιστήμονες

“Η κακήν κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενοχή για το τεράστιο σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών, συνδέονται ευθέως με το ίδιο το κόμμα της Ν.Δ.” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

“Η κυβέρνηση της Ν.Δ. βρήκε, καθώς φαίνεται, την κρίση της πανδημίας ως ευκαιρία για να στήσει δουλειές εκατομμυρίων. Η απόσυρση μετά την κατακραυγή, ωστόσο, δεν λειτουργεί ως ‘κολυμβήθρα του Σιλωάμ’” επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας πως “οι υπουργοί που παρέλαυναν νυχθημερόν από τα ΜΜΕ εκθειάζοντας το πρόγραμμα – φιάσκο και κουνώντας το δάχτυλο στους επιστήμονες θα πρέπει τουλάχιστον να ζητήσουν μια συγγνώμη από τον επιστημονικό κόσμο”.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως “ο κ. Βρούτσης, όσο ακόμη βρίσκεται στη θέση του, τόσο μας φανερώνει ότι τη δουλειά την έστησε με συνευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας”.

Φ. Γεννηματά: Μόνος δρόμος η παραίτηση Βρούτση

«Επιτέλους, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου ο κ. Μητσοτάκης εξαναγκάστηκε σε άτακτη υποχώρηση, πήρε άρον – άρον πίσω την απόφασή του. Δική του ήταν ουσιαστικά η απόφαση. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί από την πρώτη στιγμή το καταγγείλαμε. Όσο για τον υπουργό Εργασίας, υπάρχει μόνο ο δρόμος της παραίτησης» ανέφερε η Φ. Γεννηματά.

Έφη Αχτσιόγλου: «Το φιάσκο βαρύνει και τον πρωθυπουργό»

Η κυβέρνηση “είχε την απόλυτη ελευθερία να χρησιμοποιήσει πόρους ΕΣΠΑ για την άμεση στήριξη των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων χωρίς μεσολάβηση καταρτίσεων, όπως προκύπτει από τις σχετικές έγγραφες κατευθυντήριες οδηγίες της Κομισιόν. Μάλιστα θα μπορούσε να τους ενισχύσει με 800 αντί για 600 ευρώ και ταυτόχρονα να δαπανήσει λιγότερα χρήματα” τόνισε η Έφη Αχτσιόγλου.

Επεσήμανε δε πως “η επιλογή της κατάρτισης επομένως αποτελεί αποκλειστικά κυβερνητική απόφαση. Η ποιότητα μάλιστα αυτής της κατάρτισης αποδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη απάτη κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”. Παρατηρώντας το γεγονός ότι “ακόμα και ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε δημόσια πως δεν υπήρχε ο χρόνος για την αναγκαία πιστοποίηση των προγραμμάτων, τους εκθέτει ακόμη περισσότερο” σημείωσε: “Η ευθύνη για το φιάσκο αυτό βαρύνει ακέραια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό”.

Απάντηση στον Ά. Γεωργιάδη

Παράλληλα απάντησε στους ισχυρισμούς του Άδ. Γεωργιάδη για τα προγράμματα κατάρτισης του ΕΠΑΝΕΚ:

“Η πρόσκληση 110, που ανέφερε, εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομίας στις 21.9.2018 και δεχόταν προτάσεις μέχρι τις 30.4.2019, πολύ πριν από την προκήρυξη εκλογών. Η συγκεκριμένη πρόσκληση απευθυνόταν σε επιστημονικούς, επαγγελματικούς φορείς ΝΠΔΔ, κοινωνικούς εταίρους, ομοσπονδίες εργαζομένων και συνδέσμους επιχειρήσεων για κατάρτιση εργαζομένων, όχι σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Δημοκρατία σημαίνει και έλεγχος. Η κυβέρνηση είναι υπόλογη όχι απέναντι στα πολιτικά κόμματα, αλλά στην κοινωνία. Απέναντι στον επιστημονικό κόσμο, τον οποίο υποβάλλει σε μια προσβλητική και ανώφελη διαδικασία. Ακριβώς γι’ αυτό ζητάμε την ακύρωση του προγράμματος και την άμεση ενίσχυση των επιστημόνων”.