ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Πολιτική

Μια και καλή

Δημήτρης Τερζής

Ο Ανδρέας Ξανθός δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Υπουργός Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ για σχεδόν όλο το διάστημα της κυβέρνησης της πρώτης φοράς Αριστερά. Ανθρωπος χαμηλών τόνων και ιδιαίτερα μεθοδικός. Δεν επέλεξε να μπει στο πεδίο της σκανδαλολογίας, αλλά κινήθηκε στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων του. Με αδιαμφισβήτητο έργο πίσω του. Δύο φορές το τελευταίο διάστημα είπε αυτό που πίστευε: το γεγονός δηλαδή πως θα εμπιστευόταν και ο ίδιος τον κ. Τσιόδρα ως επιβλέποντα γιατρό της πανδημίας.

Αυτό δεν άρεσε σε κάποιους μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Σε σημείο μάλιστα να αντιμετωπιστεί ο πρώην υπουργός με ειρωνικούς χαρακτηρισμούς και εν μέρει να στοχοποιηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ψηφοφόρους και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή μίλησε ως γιατρός και ως πρώην υπουργός που έχει σαφή γνώση των δυνατοτήτων του ΕΣΥ. Κάτι που σίγουρα δεν έχουν οι λαλίστατοι επικριτές του.

Αυτή η διαμάχη στο όνομα του πρώην υπουργού αποδεικνύει ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει «άρρωστο» και δεν έχει συνέλθει από την εκλογική ήττα. Και δεν έχει συνέλθει επειδή αρνείται να συνειδητοποιήσει τα λάθη που έγιναν την περίοδο της διακυβέρνησης και κόστισαν στη συνείδηση και κατ’ επέκταση στην επιλογή των ψηφοφόρων. Είναι το κομμάτι που εμμένει στην λογική τού «ή εμείς ή αυτοί», μια διχαστική ανάγνωση της πραγματικότητας την οποία ακόμα και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει πίσω, επειδή διαπίστωσε ότι δεν «δουλεύει».

Κάποια στιγμή η πανδημία θα λήξει και θα επανέλθει η όποια κανονικότητα. Στο ίδιο πλαίσιο θα ξεκινήσουν και πάλι οι εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη μέρα. Εκεί, τέτοια ερωτήματα πρέπει να λυθούν. Μια και καλή.