ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη

Mare Liberum: Μία εβδομάδα αρόδο

Δόθηκε άδεια ελλιμενισμού στο πλοίο Mare Liberum. Το πλήρωμα ανησυχεί για την επανάληψη φασιστικών συμπεριφορών:

«Αύριο το απόγευμα, στις 11 Μαρτίου στις 3 μμ ώρα Ελλάδος, θα δέσουμε στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Επιτέλους έχουμε την άδεια να το πράξουμε από τις τοπικές λιμενικές αρχές. Θα δώσουμε σύντομη συνέντευξη τύπου κατά την άφιξη. Χρειαζόμαστε ένα ασφαλές λιμάνι για να είμαστε σε θέση να προετοιμαστούμε για την επόμενη αποστολή μας στην παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μέχρι τώρα αυτές οι προετοιμασίες δεν ήταν εφικτές, γιατί αναγκαστήκαμε να περάσουμε οκτώ ημέρες στη θάλασσα καθώς οι ελληνικές αρχές δεν μπορούσαν να μας διαθέσπουν ένα ασφαλές λιμάνι.

Από τις 2 Μαρτίου, όταν αναγκαστήκαμε να φύγουμε από το λιμάνι λόγω φασιστικής επίθεσης, αγκυροβολούμε αρόδο. Κάναμε αρκετές ανεπιτυχείς προσπάθειες να δέσουμε σε άλλα λιμάνια: ήταν μπλοκαρισμένα συγκεντρώνοντας όχλους και οι αρχές υποστήριζαν ότι δεν μπορούσαν να εγγυηθούν για την ασφάλειά μας, με την γενικά επισφαλή κατάσταση στο νησί και την υψηλή παρουσία τοπικών και διεθνών φασιστών.

Σε αυτό το τρέχον κλίμα είναι σημαντικότερο από ποτέ να υπάρχει ελεύθερη λήψη εικόνων, τεκμηρίωση και αναφορά για το ό,τι συμβαίνει. Είμαστε εδώ για να το κάνουμε αυτό, για τα δικαιώματα των ανθρώπων που κινούνται και για την υποστήριξη των κατοίκων του νησιού – δεν θα αφήσουμε το νησί στους φασίστες!«