ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

«Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για όσα έκνομα συμβαίνουν στα νησιά»

Υπεύθυνη για τα όσα το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν στη Λέσβο και στα άλλα νησιά, με «ομάδες παρακρατικών και παραστρατιωτικών που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την Αστυνομία ούτε προφανώς και με την Εθνοφυλακή» χαρακτήρισε την κυβέρνηση το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία που επισκέπτεται τη Μυτιλήνη, με αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις που είχαν με στελέχη της Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «η κυβέρνηση είναι πολιτικά υπεύθυνη για όσα συμβαίνουν στο νησί», σημειώνοντας ότι πλέον «υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της Δημοκρατίας από σειρά έκνομων ενεργειών». 

Ο Νίκος Βούτσης τόνισε πως «στη Μυτιλήνη δρουν ομάδες παρακρατικών, παραστρατιωτικών και παραθεσμικών που καμία σχέση δεν έχουν ούτε με την Αστυνομία ούτε προφανώς και με την Εθνοφυλακή. Δρουν σε βάρος απλών πολιτών ελέγχοντας τους στο δρόμο, εμποδίζοντας την ελεύθερη επικοινωνία και συγκοινωνία, εκφοβίζοντας. Χτυπάνε δημοσιογράφους, εργαζόμενους σε μη Κυβερνητικές οργανώσεις δρουν παρακρατικά παραστρατιωτικά παραθεσμικά».

Επίσης, κατήγγειλε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα ότι «επιμένει να καλύπτει τους παρακρατικούς, παρασταρατιωτικούς και παραθεσμικούς μηχανισμούς που έχουν δημιουργηθεί υποστηρίζοντας πως τα όσα συμβαίνουν είναι έργο μονάδων εθνοφυλακής. Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση. Καμπάνα κινδύνου για την έννομη τάξη και Δημοκρατία στο νησί», ενώ επανέλαβε τις ευθύνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ελληνικά σύνορα.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γιάννης Ραγκούσης σημείωσε πως «από τη στιγμή που δεν έχει καν ξεκινήσει η διαδικασία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη να ζητήσει μετεγκατάσταση προσφύγων στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικρατεί στο μυαλό των κυβερνώντων το συμφέρον της Ουγγαρίας και της Αυστρίας, των ομοϊδεατών του κ. Μητσοτάκη και όχι το συμφέρον της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως επίσημα λένε».

Και κάλεσε την κυβέρνηση να δείξει υπευθυνότητα.

«Αυτά που συμβαίνουν στο νησί της Λέσβου, δεν έχουν σχέση με το επίσημο ελληνικό κράτος. Είναι φαινόμενα άκρως ανησυχητικά, παρακρατικά φαινόμενα. Έχουμε στην πράξη τη δημιουργία μιας παρααστυνομίας, η οποία δρα και ενεργεί σαν άλλη αστυνομία, σαν ελληνικό κράτος. Και αυτό είναι απολύτως απαράδεκτο. Είναι κόκκινη γραμμή για τη Δημοκρατία» επισήμανε.

Το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, Πάνος Λάμπρου, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει τίποτα άλλο αυτή της στιγμή από το να υπερασπίζεται τη νομιμότητα», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως την παραβιάζει.

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μπουρνούς, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί «έναντι 700 εκατομμυρίων ευρώ να μετατραπεί η Λέσβος, τα νησιά και όλη η Ελλάδα σε φυλακή της Ευρώπης για χιλιάδες πρόσφυγες». 

Πρόσθεσε ότι απαιτείται άμεσα να ζητηθεί η σύγκληση Συμβουλίου Κορυφής «και να γίνει κατανοητό ότι θα υπάρχει βέτο της Ελλάδας σε αποφάσεις που απαιτείται ομοφωνία έως ότι εκπονηθεί και εφαρμοστεί πρόγραμμα διανομής του ζητήματος ισομερώς σε όλη την Ευρώπη». 

Τέλος, ζήτησε την ακύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτάσσει εκτάσεις προκειμένου να κατασκευασθούν νέες κλειστές δομές στα νησιά.

Σήμερα το κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει μέρος σε ανοιχτή συζήτηση που οργανώνεται από την τοπική κομματική οργάνωση, ενώ για αύριο Σαββάτο έχουν αποφασιστεί συναντήσεις με εκπροσώπους αυτοδιοικητικών φορέων.