ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Πρώτο Θέμα

Μυτιλήνη πρέπει ν΄αντέξεις

ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΦΙΞΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Η κεντρική είσοδος του λιμανιού της Μυτιλήνης είναι κλειστή. Φυλάγεται από την αστυνομία. Ανοιχτή είναι η έξοδος του εμπορικού λιμανιού.Η παρουσία της αστυνομίας  είναι έντονη παντού.

Ένας ανταποκριτής ξένου τύπου έδινε ανταπόκριση, με φόντο την καταπληκτική λαμπερή εικόνα της πόλης μέσα από το λιμάνι.

Η Μυτιλήνη έχει φωτεινή εικόνα. Όλο τον καιρό που ο κόσμος μουρμούριζε και γκρίνιαζε για την υπερβολική συγκέντρωση προσφύγων στην Μόρια, έδειχνε ανοχή και καρτερία. Δεν υπήρχε και ακόμα δεν υπάρχει, επιθετικότητα απέναντι στους πρόσφυγες. Μόνο οι αγέλες των φασιστοειδών είναι επιθετικοί. Ούτως ή άλλως ο φασισμός είναι επιθετικός, βίαιος και δολοφονικός.

Όμως πόσο να κρατήσει η υπόλοιπη κοινωνία; Η μαύρη προπαγάνδα, οι ψευδείς ειδήσεις, κατακλύζουν κάθε εκατοστό της ενημέρωσης.

Τα ΑΤΜ κατακλύζονται τούτες τις μέρες από πρόσφυγες. Οι τράπεζες είχαν υποσχεθεί να εγκαταστήσουν επιπλέον ΑΤΜ, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση. Δεν το έχουν κάνει. Κι ας εισπράττουν για προμήθεια ένα σωρό χρήματα από κάθε συναλλαγή των προσφύγων.

Μήπως έχουν τον λόγο τους που δεν το κάνουν;

H απόβαση των ΜΑΤ ήταν η άστοχη κίνηση της κυβέρνησης που έβαλε μπουρλότο στο νησί. Η αισχρή τους συμπεριφορά, άναψε φωτιές στη Λέσβο. Μετά την εκδίωξη των ΜΑΤ έχουν ανοίξει οι ασκοί του Αίολου. Την συνέχεια τη βλέπουμε…

Ακόμα δεν γνωρίζουμε το τέλος…

Χτες το μεσημέρι στο λιμάνι ήταν εκατοντάδες πρόσφυγες. Είχε φτάσει στα κινητά τους ένα προβοκατόρικο μήνυμα που έλεγε ότι έρχονται καράβια για να τούς μεταφέρουν στην Αθήνα. Αυτό γίνεται τις τελευταίες μέρες συνεχώς. Όμως καράβια δεν έρχονται…

Αυτό που ήρθε είναι το αρματαγωγό που θα μεταφέρει τους πρόσφυγες των τελευταίων 5-6 ημερών. Η κυβέρνηση διαδίδει ότι χωρίς καταγραφή, θα μεταφερθούν σε κλειστά κέντρα,  ώσπου να απελαθούν. Στην πορεία προέκυψε, ότι πρέπει να καταγραφούν. Το επιτελικό κράτος της ΝΔ μπερδεύτηκε λίγο πάλι, όμως αμφιβάλω αν θα βρει ποτέ τον δρόμο του.

Η κυβέρνηση έχει κηρύξει πόλεμο. Στους ανεμόμυλους.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ξεσπαθώνει στο Twitter:

«Φαντάζομαι ακούσατε χτες την επίσημη ανακοίνωση ότι δεχόμαστε ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία; Η ασύμμετρη απειλή είναι είδος πολέμου. Και εδώ δεν χωρούν αστειάκια. Τώρα θα διαλέξετε πλευρά...»

Άδωνη Γεωργιάδη για να είμαστε σαφείς. Ένα να ξέρεις. Ποτέ δεν πρόκειται να βρεθούμε στην ίδια πλευρά…

Βλέπαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέκεται μπροστά σ” ένα χάρτη και να καμαρώνει σαν  γύφτικο σκεπάρνι για την επιτελική του ικανότητα.

Θα ήθελα να τον δω  και πριν μια εβδομάδα μαζί με τον κύριο Χρυσοχοΐδη, να κατευθύνουν τα επιτελικά τους σχέδια για την κατάληψη της Καράβας.

Παρ” όλ” αυτά ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να μας απειλεί με κλειστά κέντρα φυλακές στο νησί μας. Εκβιάζουν την κοινωνία με το χάος που δημιουργείται αρνούμενοι την αποσυμφόρηση και την εκφοβίζουν δείχνοντας ανοχή στους ακροδεξιούς τραμπούκους. Θέλουν να μας σπάσουν, να δεχτούμε τα κλειστά κέντρα-φυλακές σαν λύτρωση.

Σήμερα το μεσημέρι στη διασταύρωση της Παναγιούδας προς το ΚΥΤ της Μόριας ο δρόμος ήταν ανοιχτός. Η «ευφυής» κίνηση του δημάρχου Στρατή Κύτελη να κλείσει τον δρόμο, κατέρρευσε μέσα στην παρανομία της.

Όμως, ο απών τις ημέρες των επιθέσεων των ΜΑΤ κύριος Κύτελης αυτοθαυμάζεται. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης με ανακοίνωση του, μας ενημέρωσε πόσο «επιτυχημένα» διαπραγματεύτηκε με την κυβέρνηση, μαζί με τον έτερο των απόντων, βουλευτή της ΝΔ κύριο Αθανασίου. Και πέτυχαν.

Τι πέτυχαν; Κανείς δεν γνωρίζει.

Δοξάστε τους!