ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα Πρώτο Θέμα

«Φύκια για μεταξωτές κορδέλες» πουλά η Ν.Δ. στην ακροδεξιά, για τα «πλωτά φράγματα» – Αντιδρά η αντιπολίτευση

Το σκηνικό της αποτροπής επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση ως απάντηση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης θριαμβολογεί για τα πλωτά φράγματα – ΣΥΡΙΖΑ, Διεθνής Αμνηστία και ΚΙΝΑΛ καταγγέλλουν τα “πλωτά φράγματα” και μιλούν για απάνθρωπη, ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα και αναποτελεσματική πολιτική

Μπορεί ο Θ. Πλεύρης να δήλωνε «ενθουσιασμένος» όπως δήλωνε στο ΣΚΑΙ ενώ οι φιλοκυβερνητικοί δημοσιογράφοι να απορούν “πως δεν το σκέφτηκε κανείς ως τώρα” ωστόσο το σχέδιο της αποτροπής της κυβέρνησης, που τίθεται σε εφαρμογή σκτοντάφτει στις έντονες αντιδράσεις, διότι η αποτροπή είναι παράνομη και η Ν.Δ. το γνωρίζει όπως δήλωσε στο Κόκκινο ο Γ. Σακελλαρίδης. Την ίδια ώρα Κομισιόν και Frontex δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση και ζητούν εξηγήσεις, ενώ το Βερολίνο αρνείται να σχολιάσει.

Ο Νότης Μηταράκης με τη σειρά του βλέπει και ακούει επιλεκτικά ότι νομίζει καθώς μιλώντας στο Chiosnews.gr απάτνησε ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά:  “Σε ερώτησή μας για το θέμα των πλωτών φραγμάτων και το πολύ σκεπτικισμό με τον οποίο το αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες ο κ. Μηταράκης σημείωσε «ο ΣΥΡΙΖΑ μόνο το αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό και αυτό δείχνει τη μεγάλη διαφορά που έχουμε στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την μεταναστευτική κρίση”.

Αλ. Χαρίτσης: “Επικοινωνιακοί χειρισμοί” στο προσφυγικό, τα πλωτά φράγματα

«Το κυβερνητικό σχέδιο για πλωτό φράγμα στο Αιγαίο, προκειμένου δήθεν να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές, δείχνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει κυριολεκτικά τη μπάλα, όχι μόνο στο ποδόσφαιρο», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Οι κινήσεις αυτές φανερώνουν την αγωνία της κυβέρνησης της ΝΔ για επίδειξη έργου στο προσφυγικό, μετά τα αλλεπάλληλα αδιέξοδα στα οποία έχει πέσει ύστερα από μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης», αναφέρει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για επικοινωνιακούς χειρισμούς που δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν πουθενά αλλού πέρα από την φαιδρότητα».

«Γελοιότητα» χαρακτηρίζει το Κίνημα Αλλαγής την ιδέα της κυβέρνησης να τοποθετηθεί πλωτό φράγμα στο Αιγαίο

Σε ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει επίσης, ότι «η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με υποδομές και στελέχη και πίεση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε» και καταγγέλλει την κυβέρνηση για πρόχειρους σχεδιασμούς που στοχεύουν στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό.

Γ. Σακελλαρίδης: Η Ν.Δ. επιδιώκει με νόμιμους τρόπους να εφαρμόσει μια παράνομη πρακτική

Ουσιαστικά η ΝΔ επιδιώκει να βρει νόμιμους τρόπους για να εφαρμόσει μια πρακτική η οποία είναι παράνομη, όπως είναι η αμφισβήτηση του θεμελιώδους δικαιώματος των ανθρώπων αυτών να μπορούν να έχουν εδαφική πρόσβαση έτσι ώστε να ασκήσουν το θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου, εξήγησε μιλώντας Στο Κόκκινο ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, με αφορμή τον φράκτη που θέλει η κυβέρνηση να τοποθετήσει σε θαλάσσια περιοχή κοντά στη Λέσβο.

Σ. Κούλογλου: Δημαγωγική και ερασιτεχνική προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεγελάσει τους πολίτες

«Πρόκειται για μια δημαγωγική και πολύ ερασιτεχνική προσπάθεια της κυβέρνησης να ξεγελάσει τους πολίτες και να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες στην εκλογική της βάση», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Χωρίς διεθνές προηγούμενο είναι ο πλωτός φράχτης των 2,7 χλμ., που η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει ανοιχτά της Λέσβου για να αντιμετωπίσει τάχα το προσφυγικό», σχολίασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας ότι «πρόκειται για διεθνή πατέντα… κακής ευρεσιτεχνίας. Καμία άλλη χώρα δεν έχει τοποθετήσει μια κουκίδα σε ολόκληρη θάλασσα και να πιστεύει ότι με αυτή την κουκίδα θα αναστείλει τα προσφυγικά ρεύματα».

Αποτρόπαιο το σχέδιο της κυβέρνησης καταγγέλλουν Ψυχογιός, Δρίτσας, Σαντορινιός

“Η Κυβέρνηση περνά σε φάση υλοποίησης του αποτρόπαιου σχεδίου της για ενεργή αποτροπή. Ο διαγωνισμός για την αγορά πλωτού φράγματος για να «ανασχεθεί», δήθεν, η είσοδος των προσφύγων στη χώρα από τη θάλασσα, είναι μια πράξη ντροπής που προσβάλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες” καταγγέλλουν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Ψυχογιός, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός και Εθνικής Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας.

“Πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Πέραν του γεγονότος, που και ένα παιδί του Δημοτικού γνωρίζει, ότι στη θάλασσα δεν μπορεί να υπάρξει τείχος, όπως ίσως ο κ. Στεφανής να έχει στο μυαλό του, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία.

Στις θαλάσσιες περιοχές στις οποίες σχεδιάζεται η παρέμβαση, οι οποίες είναι υψηλής κίνησης σκαφών όλων των ειδών (από δεξαμενόπλοια έως αλιευτικά) τίθενται, εκτός των άλλων, και σοβαρά ζητήματα ασφάλειας της ναυσιπλοΐας. Είναι προφανές πως μια τέτοια κίνηση δημιουργεί κινδύνους ναυτικών ατυχημάτων με απρόβλεπτες συνέπειες για κάθε είδους πλοία και για τους επιβαίνοντες σε αυτά.

Επιπλέον, ένα τέτοιο φράγμα δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί σε μια συγκεκριμένη οριογραμμή. Κατά συνέπεια, σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τα οποία θα λαμβάνουν χώρα εντός των χωρικών υδάτων της χώρας μας, θα δυσχεραίνεται με την παρουσία του φράγματος η εκάστοτε επιχείρηση, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές αλλά και ανοίγοντας ζητήματα εθνικής κυριαρχίας της χώρας που είναι υπεύθυνη για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βάσει των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην περιοχή.  

Γ. Ψυχογιός: Το 80% είναι πρόσφυγες με βάση τα στοιχεία – Τα “μηνύματα αποτροπής” δεν στέκουν καθόλου

Τα περί «μηνύματος αποτροπής» στους διακινητές δεν στέκουν καθόλου, τόνισε ο τομεάρχης μεταναστευτικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Ψυχογιός, την ώρα που επικρατούν τέτοιες συνθήκες στις περιοχές προέλευσης των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα, εκ των οποίων το 80% είναι πρόσφυγες όπως δείχνουν τα στοιχεία. Οι συνθήκες ζωής εκεί, η απειλή κατά της ζωής τους, είναι τεράστιες, οι προσφυγικές ροές δεν θα σταματήσουν, όπως προειδοποίησε.

Είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε διακινητής θα μπορεί εντός λίγων ημερών να «μάθει» να παρακάμπτει οποιοδήποτε πλωτό φράγμα, το οποίο την ίδια ώρα θα προκαλέσει προβλήματα ασφάλειας στην ναυσιπλοΐα, από τα αλιευτικά ως τα δεξαμενόπλοια, σημείωσε ο κ. Ψυχογιός, καθώς και θέματα για την έρευνα και διάσωση από το λιμενικό μας, κάτι που εμπλέκει και τα θέματα εθνικής κυριαρχίας, «είναι πολλαπλά επικίνδυνη αυτή η επιλογή».

Εκπρόσωπος Κομισιόν: Ενημερωθήκαμε από τον Τύπο για τα σχέδια της κυβέρνησης

Ενημερωθήκαμε για τα σχέδια της κυβέρνησης από τον Τύπο. Θα έρθουμε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές για να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τι σχεδιάζουν και ποιοι είναι οι στόχοι της εγκατάστασης ενός φράγματος», απάντησε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια καθιερωμένης ενημέρωσης την Πέμπτη για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η Επιτροπή θα διαδραματίσει πλήρως το ρόλο της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου», προσέθεσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε μια συγκεκριμένη τοποθέτηση για το θέμα, καθώς δεν έχουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου».

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι γενικά τα φυσικά φράγματα δεν αντιβαίνουν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, όμως έσπευσε να υπογραμμίσει ότι αυτά «δεν πρέπει να είναι εμπόδιο στην αναζήτηση ασύλου που προστατεύεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι πρωτίστως αρμοδιότητα των κρατών – μελών, όμως οι γενικές αρχές της ευρωπαϊκής νομοθεσίας εξακολουθούν να ισχύουν όπως ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, η αναλογικότητα όπως και όλα τα δικαιώματα και η νομοθεσία που υπάγονται στο νόμο για το άσυλο».

Παράλληλα υπενθύμισε ότι μπορεί η Επιτροπή να μην μπορεί να πάρει θέση πάνω στη μορφή του φυσικού εμποδίου, όμως πάντα αξιολογεί την αποτελεσματική πρόσβαση στο άσυλο.

Ουδέν σχόλιον από το Βερολίνο

Η γερμανική κυβέρνηση γνωρίζει σχετικά με τον πλωτό φράχτη, τον οποίο σκοπεύει να εγκαταστήσει η ελληνική κυβέρνηση για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων της μόνο από τις αναφορές των ΜΜΕ και δεν επιθυμεί να σχολιάσει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση.

 «Αυτές τις αναφορές τις γνωρίζουμε κατ’ αρχάς μόνο από τα ΜΜΕ και δεν διαθέτουμε δικά μας στοιχεία για το θέμα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, έχει εκφραστεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία είναι και ο θεματοφύλακας των Συνθηκών, για αυτό είναι ασφαλώς δική της αρμοδιότητα. Από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει δικά της στοιχεία, δεν έχω λόγο να το σχολιάσω», σημείωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

 Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Στιβ Άλτερ, απαντώντας σε ερώτηση εάν το εν λόγω μέσο μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι δεν γνωρίζει το σκεπτικό πίσω από το σχέδιο της Αθήνας και επισήμανε ότι η Γερμανία δεν χρησιμοποιεί ανάλογα μέσα για τη φύλαξη των συνόρων της στη Βόρεια Θάλασσα ή στη Βαλτική. «Πέρα από αυτό, όμως, είναι αρχή μας να μη σχολιάζουμε μέτρα που λαμβάνουν άλλα κράτη», πρόσθεσε ο κ. Άλτερ και διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει εάν το υπουργείο Εσωτερικών ή η Ομοσπονδιακή Αστυνομία είχαν συζητήσει για τέτοια μέτρα ή αν ακόμη η Αθήνα έχει μιλήσει σχετικά με τη FRONTEX.