ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι

Μητέρα τζιχαντιστή και το θύμα του, γράφουν για τον πόνο τους

Κλαίνε, στη συνέχεια γράφουν μαζί. Δύο γυναίκες από το Βέλγιο, η μία μητέρα τζιχαντιστή που είναι φυλακισμένος στη Συρία και η άλλη μια νεαρή γυναίκα που τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στις Βρυξέλλες το 2016, ετοιμάζουν ένα βιβλίο όπου καταγράφουν τι τους ενώνει πέρα ​​από τις διαφορές τους.

Η συνάντηση μεταξύ της Fatima Ezzarhouni (48 ετών) και της Sophie Pirson (61) χρονολογείται από το 2018, δύο χρόνια μετά τη διπλή επίθεση στις 22 Μαρτίου 2016, στις Βρυξέλλες, που ανέλαβε ο ISIS και η οποία είχε ως αποτέλεσμα 32 νεκρούς και περισσότερους από 340 τραυματίες.

Μια ομάδα που ξεκίνησε από δύο κλινικές κοινωνιολόγους, επιχείρησε να φέρεις σε επαφή μητέρες τζιχαντιστών και τα θύματα των επιθέσεων του 2015-2016 για να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τον πόνο τους.

“Αμέσως επικοινωνήσαμε”, λέει η Sophie. “Υπήρξε ένα κλικ”, επιβεβαιώνει η Fatima. Η μία είναι γαλλόφωνη, κόρη ενός χειρουργού από το Άντεν, στη Βαλλονία, η άλλη γεννήθηκε στο Μαρόκο και δέχθηκε την ολλανδόφωνη εκπαίδευση καθώς μεγάλωσε στην Αμβέρσα, όπου έφτασε σε ηλικία 4 ετών.

Η Sophie εργάζεται σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης και η Fatima ως βοηθός νοσηλευτικής.

Εκ των προτέρων, όλα τις χωρίζουν. Μέχρι αυτή τη συνάντηση που θα τους πείσει να εκφράσουν “τι τους συνδέει”, να πουν για τις αξίες της φιλοξενίας, του ανοίγματος, που ως γιαγιάδες θέλουν να μεταδώσουν στις νεότερες γενιές.

– “Ένας εφιάλτης” –

“Θέλουμε να καταγράψουμε αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, με την ελπίδα να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τη βαρβαρότητα”, λέει η Sophie.

“Για μένα, περνάει ένα μήνυμα απέναντι”, δήλωσε η Fatima, η οποία, για αυτή τη δουλειά, μοιράζεται πράγματα, όπως πιθανότατα δεν το έκανε ποτέ. Τελικά μιλά για τα βάσανα μιας ζωής που χαρακτηρίζεται από βάναυση ρήξη με εκείνη που μετά έγινε φίλη της.

Η Φατίμα, Μπελού-Μαρόκα, που αποχωρίζεται ως παιδί από τους γονείς και τα αδέλφια της, μοιράζεται έναν «εφιάλτη», καθώς ο γιος της, ο μεγαλύτερος από τα τρία παιδιά της, έφυγε για τη Συρία το 2013, μόλις 18 ετών, χωρίς εξηγήσεις.

Ο γιος της, πρώην μέλος της ομάδας της Αμβέρσας Sharia4Belgium (τώρα έχει διαλυθεί), ο Abdellah Nouamane “τώρα λυπάται” γι’ αυτό το ταξίδι και “θέλει να επιστρέψει”, όπως είπε το 2019 στην τηλεόραση που τον βρήκε σε φυλακή στη βορειοανατολική Συρία.

Για τα τελευταία επτά χρόνια, ο τζιχαντιστής καταδικάστηκε δύο φορές ερήμην στο Βέλγιο, επειδή συμμετείχε σε τρομοκρατική ομάδα.

Αλλά πάνω απ ‘όλα, εξηγεί η μητέρα του, τα νέα που τον αφορούν είναι ελάχιστα και μερικές φορές αντιφατικά. “Τα δύο παιδιά που είχε με μια Ολλανδή, δεν ξέρω πού είναι”, λέει.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, η Φατιμά έλαβε ένα τηλεφώνημα από τη Συρία, με το οποίο της αναγγέλθηκε ο θάνατος του γιου της. «Τον έθαψε» συμβολικά στο σπίτι της στην Αμβέρσα κατά τη διάρκεια ενός αποχαιρετισμού με συγγενείς.

– “Επιστημονική φαντασία” –

Η πληροφορία ότι είναι τελικά ζωντανός προκάλεσε ένα χείμαρρο συναισθημάτων που την οδήγησαν στο νοσοκομείο “σχεδόν για δύο μήνες” το φθινόπωρο του 2019.

“Η κόρη μου μου είπε «μαμά μοιάζει σαν να ζούμε σε ταινία επιστημονικής φαντασίας». Η Fatima, σήμερα, πηγαίνει τακτικά στα σχολεία για να μοιραστεί την εμπειρία της ως μητέρα ενός τζιχαντιστή.

Για τη Σοφί, η “ρωγμή” είναι άλλης τάξης. Δεν λέει όπως η Φατιμά ότι η ζωή του παιδιού της «καταστράφηκε».

Η Léonor, η δεύτερη κόρη της, 30 ετών, ήταν στις 22 Μαρτίου 2016 το πρωί στο τρένο του μετρό των Βρυξελλών, όπου ένας βομβιστής αυτοκτονίας ανατίναξε τον εαυτό του.

Τραυματίστηκε στο ένα χέρι σοβαρά, έχασε την ακοή στο ένα αυτί, κι έπρεπε να περάσει πολύ χρόνο στο νοσοκομείο.

“Πολύ γρήγορα όταν ήμουν στη μονάδα εντατικής φροντίδας, σκέφτηκα τις μητέρες των βομβιστών αυτοκτονίας”, θυμάται η Σόφι. “Είπα στον εαυτό μου ότι πρέπει να είναι τρομερό και για αυτές να έχουν τον γιο τους νεκρό και ότι κανείς δεν μπορούσε να ακούσει τον πόνο αυτών των μητέρων”, προσθέτει.

Σήμερα, η Σοφί λέει ότι ελπίζει να ολοκληρώσει αυτή την ιστορία των συνεντεύξεων με τη Φατίμα τον Μάρτιο, για την τέταρτη επέτειο των επιθέσεων, και αναζητά έναν εκδότη.