ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά το Φρίξο Πρωτογερέλλη

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετά το Φρίξο Πρωτογερέλλη. Έναν ακριβό μας σύντροφο που σημάδεψε με τους αγώνες του την Αριστερά και τον τόπο μας.

Γεννημένος στη Θερμή πριν 97 χρόνια, ο  Φρίξος πέρασε το 1942 στα απέναντι παράλια για να πολεμήσει με τον ελληνικό στρατό της Μέσης Ανατολής. Εκεί γνωρίστηκε με το διχασμό, τη διάλυση των ταξιαρχιών, τον εγκλεισμό του ως αντιφασίστας «σύρματα». Επέστρεψε στη Μυτιλήνη το 1945 για να συμμετάσχει με ενθουσιασμό στην τοπική οργάνωση της ΕΠΟΝ, μαζί με την αδελφή του Έλλη. Συνελήφθη το 1947 και «περιηγήθηκε» στις περισσότερες φυλακές και τα ξερονήσια. Στάθηκε με απόλυτη αξιοπρέπεια στις χειρότερες στιγμές της Μακρονήσου, στα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς. Μαζί με την αδελφή του συλλαμβάνεται και η αρραβωνιαστικιά του Έλλη Σβώρου, οι οποίες καταδικάζονται με το περίφημο Γ΄ ψήφισμα. Η Έλλη Σβώρου εκτελέστηκε το 1949, ενώ η αδελφή του, Έλλη Πρωτογερέλλη, έμεινε στη φυλακή μία δεκαετία. μέχρι το 1952 που αποφυλακίσθηκε.

Ο Φρίξος αποφυλακίστηκε το 1952 για να ενταχθεί στην ΕΔΑ της οποίας υπήρξε κορυφαίο στέλεχος. Πέρασε στην παρανομία όλη τη διάρκεια της Δικτατορίας ενώ με τη διάσπαση του ΚΚΕ τάσσεται με το μέρος του «γραφείου εσωτερικού».

Στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού, της Ελληνικής Αριστεράς, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ο Φρίξος Πρωογερέλλης τίμησε τα ψηφοδέλτια της Λέσβου ως υποψήφιος.

Ο σύντροφος μας ο Φρίξος ήταν για όλους μας ως την τελευταία του στιγμή ένα ορόσημο συντροφικότητας, ανθρωπιάς και θάρρους. Ένας σοφός και αξιαγάπητος άνθρωπος που σταθερά μας έδειχνε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουμε με ένα νεύμα, χωρίς φανφάρες και εγωισμούς. Τον αποχαιρετάμε με την υπόσχεση να προσπαθήσουμε να μην προδώσουμε ποτέ τη συντροφικότητα του.