ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Αλληλεγγύη Δεύτερο Θέμα

ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ. ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΡΑΣΗ: ΝΑ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΟΥΣ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ/ΟΥΣΕΣ AΣΥΛΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙA ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΡΙΩΝ

Από τον Ιούλιο του 2019, οι αιτούντες/ούσες άσυλο και τα παιδιά παράτυπων μεταναστών/ριών εμποδίζονται από την πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα. Ο νόμος περί ασύλου που εισήχθη το Νοέμβριο ρύθμιζε το ζήτημα, αλλά εξακολουθούν να λείπουν τα μέτρα εφαρμογής, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία χιλιάδων παιδιών και ενηλίκων.

Υπογράψτε στη φόρμα, ώστε να σταλεί κατευθείαν μια επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γιάννη Βρούτση. Εναλλακτικά, μπορείτε να γράψετε εσείς μια δική σας επιστολή, και να την αποστείλετε στην ηλεκτρονική του διεύθυνση: email: ypourgos_erg@yeka.gr, ή ταχυδρομικά στην διεύθυνσηΠρος: κ. Γιάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Σταδίου 29, Τ.Κ. 10110, Αθήνα, Ελλάδα.

Ο ελληνικός νόμος παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ιατρικές και φαρμακευτικές υπηρεσίες σε μέλη «ευάλωτων κοινωνικών ομάδων», συμπεριλαμβανομένων των προσφύγων, των αιτούντων/ουσών άσυλο και των ανηλίκων, ανεξάρτητα από το νομικό τους καθεστώς. Το δικαίωμα αυτό πρέπει να τεθεί σε λειτουργία μέσω της χορήγησης Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή, για όσους/ες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τον ΑΜΚΑ ή δεν διαθέτουν, μέσω της Κάρτας Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (Κ.Υ.Π.Α.). Ωστόσο, μετά την απόφαση για την απόσυρση της εγκυκλίου που ρύθμιζε τον ΑΜΚΑ για τους μη Έλληνες υπηκόους τον Ιούλιο του 2019, δεν έχει εφαρμοστεί καμία διαδικασία για την έκδοση αυτού του αριθμού, και δεν έχει προσφερθεί καμία εναλλακτική λύση για την ελεύθερη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη σε άτομα που εμπίπτουν αυτές τις κατηγορίες. Τον Οκτώβριο, μια νέα εγκύκλιος ρύθμιζε την κατάσταση των αναγνωρισμένων προσφύγων, αλλά όχι την κατάσταση των αιτούντων/ουσών άσυλο και των παιδιών των μεταναστών/ριών χωρίς τακτοποιημένο καθεστώς. Η διαδικασία χορήγησης καρτών K.Y.Π.A παραμένει επίσης ανενεργή μέχρι στιγμής. Ο νέος νόμος περί ασύλου του Νοεμβρίου 2019 πρότεινε μια εναλλακτική λύση για τους αιτούντες/ούσες άσυλο, τον «Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Προστασίας Αλλοδαπού» (ΠΑΑΥΠΑ). Ωστόσο, το εργαλείο αυτό δεν έχει λειτουργήσει.

Ως αποτέλεσμα, χιλιάδες αιτούντες/ούσες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των σχεδόν 50.000 που έχουν φτάσει στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2019, έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί από την πρόσβαση στην περίθαλψη και τα φάρμακα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση σοβαρών, και συχνά χρόνιων, ασθενειών. Επιπλέον, χωρίς τον ΑΜΚΑ, οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν δυσκολίες πρόσβασης σε άλλες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αναζήτησης απασχόλησης και κοινωνικής βοήθειας. Εδώ και πολλά χρόνια, λόγω του μεγάλου αριθμού αφίξεων αιτούντων/ουσών άσυλο στα σύνορά της, η Ελλάδα υφίσταται τεράστια πίεση, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη δεν αναλαμβάνει το δίκαιο μερίδιο της ευθύνης της. Ωστόσο, η κατάσταση αυτή θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων και αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς αναγνωρισμένου δικαιώματος στην υγεία, το οποίο η Ελλάδα οφείλει να σέβεται σύμφωνα με το εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεση δράση για να διασφαλίσει ότι οι αιτούντες/ούσες άσυλο, τα ασυνόδευτα παιδιά και τα παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα από γονείς υπό καθεστώς παράτυπης μετανάστευσης, θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν υγειονομική περίθαλψη στο δημόσιο σύστημα υγείας, όπως ορίζει ο ελληνικός νόμος 4368/2016.