ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πρώτο Θέμα Τόπος

Κινδυνεύει το μεταφορικό ισοδύναμο;

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού, η κυβέρνηση της ΝΔ, στον προϋπολογισμό του 2020, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής, έχει προβλέψει δαπάνες 100 εκατομμυρίων ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται το κόστος του μεταφορικού ισοδύναμου, η επιδότηση των άγονων γραμμών, καθώς και λιμενικά έργα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, μόνο για το μεταφορικό ισοδύναμο είχε προβλέψει δαπάνες 157 εκατομμυρίων ευρώ.

Εύλογη λοιπόν είναι η διαπίστωση ότι η μείωση του μεταφορικού ισοδύναμου για το 2020 θα είναι πολύ παραπάνω από πενηνταεπτά εκατομμύρια ευρώ.

Όσο κι αν το μεταφορικό ισοδύναμο είναι ένα μέτρο ενίσχυσης των οικονομιών των νησιών ανεξάρτητο από το προσφυγικό, είναι αναπόφευκτος ο συνειρμός:

Η μείωση του μεταφορικού ισοδύναμου είναι το ευχαριστώ της ΝΔ προς τα νησιά μας και τους κατοίκους τους, που με υπομονή, καρτερία, ανοχή και προπάντων ανθρωπιά, ανταπεξέρχονται στις ιδιαίτερα αντίξοες καταστάσεις. Τούτες τις μέρες που ψηφίζεται στην βουλή ο προϋπολογισμός του 2020, πάνω από είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στο νησί μας, χωρίς κανείς να νοιάζεται για την αποσυμφόρηση του. Αντί γι αυτό, καθημερινά μας βομβαρδίζουν με τα ονόματα των περιοχών που σκοπεύουν να κάνουν την νέα κλειστή δομή – φυλακή. Λες και δεν είναι γνωστή η απόλυτη άρνηση των φορέων και κατοίκων της Λέσβου στην δημιουργία της.

Είναι πολλά τα λεφτά για να τα αγνοήσουν…

Η κυβέρνηση της ΝΔ συμπεριφέρεται χωρίς ίχνος ευαισθησίας απέναντι μας.

Ελπίζουμε μέχρι την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, κάτι να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο για το μεταφορικό ισοδύναμο. Δε ν το πιστεύουμε. Αν είχαν τσίπα και φιλότιμο, δεν θα συζητούσαν καν την μείωση του. Θα έπρεπε να το αυξήσουν. Όμως προτεραιότητα έχουν οι μειώσεις φόρων για τις επιχειρήσεις, τις ποδοσφαιρικές ανώνυμες εταιρίες, η μείωση του ΕΝΦΙΑ των φίλων τους με την μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Ελπίζουμε το επόμενο “φιλικό” προς τα νησιά μας μετρό να μη είναι η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ! Ικανούς τους έχουμε!