ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Δεύτερο Θέμα Επικαιρότητα

Ισπανία: Κυβέρνηση συνασπισμού με την Αριστερά και τον Ιγκλέσιας αντιπρόεδρο – Για πρώτη φορά από το 1939 – Τα 10 σημεία της προσυμφωνίας (Video)

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το Unidas Podemos θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, με τον Ιγκλέσιας να αναλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου της νέας κυβέρνησης. Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν 10 κοινά σημεία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν τις διαπραγματεύσεις για την παρουσίαση ενός κυβερνητικού προγράμματος σε βάθος 4ετίας και θα παρουσιαστούν μαζί σήμερα το απόγευμα στην ισπανική βουλή. Οι δύο ηγέτης ανακοίνωσαν στις 14.45 ώρα Ελλάδας τη συμφωνία τους.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής επιτάχυναν την ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στους σοσιαλιστές και την Αριστερά, γιατί ο Σάντσεθ κατανόησε ότι απέτυχε να πιέσει και εκλογικά την Αριστερά, που βγήκε με το κεφάλι ψηλά από την εκλογικλή διαδικασία, ενώ την ίδια στιγμή η εκτίναξη των φασιστών του Vox δημιούργησε τεράστιες πιέσεις από τη βάση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για μια άμεση απάντηση συνεργασίας με την Αριστερά και την εγκατάλειψη οποιασδήποτε ιδέας για «μεγάλο συνασπισμό» με το Λαϊκό Κόμμα ή την αποχή του Λαϊκού Κόμματος για το σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης μειοψηφίας από τον Σάντσεθ.

Τα 10 σημεία της προσυμφωνίας

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας συναντήθηκαν με χαμηλούς τόνους και χωρίς να εστιάσουν επάνω τους τα μέσα ενημέρωσης και συμφώνησαν να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ομάδες των δύο κομμάτων για τη διαμόρφωση του κυβερνητικού προγράμματος και ασφαλώς του νέου προϋπολογισμού.

«Οι λεπτομέρειες της συμφωνία θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισαν στην κοινή τους ανακοίνωση.

Ο Σάντεθ και ο Ιγκλέσιας παρουσίασαν πάντως ένα σύντομο κείμενο προσυμφωνίας με 10 προγραμματικά σημεία!

-τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

-την καταπολέμηση της διαφθοράς,

-την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής,

-τη στήριξη τωνμικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών,

-την αναγνώριση του αξιοπρεπούς θατάτου, δηλαδή της ευθανασίας,

-την προστασία της συλλογικής ιστορικές μνήμης κατά του φασισμού,

-την υποστήριξη του πολιτισμού και του αθλητισμού,

-τη στήριξη μιας φεμινιστικής πολιτικής από τη νέα κυβέρνηση,

-την προσπάθεια να στηριχθούν δημογραφικά οι περιοχές που ερημώνουν,

-την φορολογική δικαιοσύνη και την εξισσορόπιση τηγς φορολογικής πίεσης για να να υπάρξει μια μεγαλύτερη δικαιοσύνη στην καταβολή φόρων.