ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Ανθρωποι Δεύτερο Θέμα

Ανθρωπιστική καταστροφή στη Ροτζάβα

Η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων της βορειοανατολικής Συρίας δημιουργούν μια νέα ανθρωπιστική κρίση στην πολύπαθη περιοχή. Περισσότεροι από 60.000 άμαχοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετακινούνται σε άλλες πιο ασφαλείς περιοχές. Ειδικά μετακινούνται άμαχοι από τις περιοχές Ras Al-Ain και Derbassiyé.

Σκαρφαλωμένοι σε φορτηγά, κουβαλώντας ψυγεία, μπουκάλες αερίου, στρώματα και γεμάτες τσάντες με ρούχα, γυναίκες και παιδιά έφθασαν στην πόλη Tall Tamr, νοτιότερα, για να γλυτώσουν. Η ΜΚΟ Save the Children προειδοποίησε για «επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή». 

Από τους πολύωρους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι ανάμεσά τους μικρά παιδιά, ενώ τραυματίστηκαν 46.  Σφυροκοπούνται οι πόλεις Tall Abyad, Ras al-Ain, Kamechliyah, Ayn Issa, ακόμα και το θρυλικό Kobane. 

Τι έχουν άραγε να πουν, όσοι λένε για τους πρόσφυγες: «Να μείνουν στα σπίτια τους»; Τι έχουν να πουν γι” αυτό το μικρό παιδάκι, που χάθηκε πριν προλάβει να ζήσει την ομορφιά του κόσμου, τον έρωτα, την αλληλεγγύη, το υπέροχο πείραμα της αυτοδιαχειριζόμενης άμεσης δημοκρατίας, όπως αυτό της Ροτζάβα, της περιοχής του;