ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική Πρώτο Θέμα

Αλ. Τσίπρας στην ΚΕ: Ιστορική ευθύνη να εκπροσωπήσουμε τις προσδοκίες του λαού που μας εμπιστεύθηκε (Video)

«Από το γνωστό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους» έχουν αφαιρέσει την κοινωνική πλειοψηφία»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ και στον πρωθυπουργό προσωπικά εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισαγωγική του ομιλία από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για υποκρισία και λαϊκισμό, κάνοντας λόγο για Μητσοτάκη Νέας Υόρκης και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση.

Την ιστορική, όπως είπε, ευθύνη «να εκπροσωπήσουμε τις προσδοκίες και να μη διαψεύσουμε τις ελπίδες του 32% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύτηκε ξανά», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της ομιλίας του.

«Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στις ΗΠΑ όπου ένας από τους βασικούς στόχους του ταξιδιού του ήταν η συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Όσον τον είδαμε εμείς τον Τραμπ, άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε με νόημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός περίμενε υπομονετικά ίσως πάνω από μία ώρα για να βγάλει μία φωτογραφία των 20 δευτερολέπτων μετά των συζύγων. «Τι θα είχε γίνει αν γινόταν σε εμένα; Ποιοι θα ήταν οι τίτλοι των εφημερίδων και τα σχόλια στα δελτία;» διερωτήθηκε.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι πρώτη φορά στα χρονικά Έλληνας πρωθυπουργός δεν θέτει ζήτημα άμεσου τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο, τη στιγμή μάλιστα που τα τουρκικά γεωτρύπανα επιχειρούν στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Τα εθνικά θέματα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με νηφαλιότητα. Νηφαλιότητα όμως δε σημαίνει απάθεια, πλήρης αδράνεια και σιωπή» επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Ο Μητσοτάκη Νέας Υόρκης και ο Μητσοτάκης εσωτερικού

«Κατά τα άλλα ο. Μητσοτάκης τα πήγε μια χαρά στη Νέα Υόρκη. Μας υπενθύμισε ότι στο Μάτι είχαμε ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο και η τραγωδία οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή. Μας υπενθύμισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Μας υπενθύμισε ότι το προσφυγικό είναι μία ευρύτερη γεωπολιτική κρίση Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα με τη συμφωνία για το χρέος για το 2018 έχει ένα καθαρό διάδρομο δεκαετίας με οικονομική σταθερότητα.

Θέλω να συγχαρώ τον Μητσοτάκη Νέας Υόρκης για αυτά που μας υπενθύμισε. Είπε ακριβώς αυτά που έπρεπε να πει αν ήθελε να τον λάβουν σοβαρά οι συνομιλητές του. Ξέχασε τον Μητσοτάκη εσωτερικού που στα ίδια θέματα έλεγε ακριβώς τα αντίθετα πράγματα για να βγει πρωθυπουργός» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωσε:

«Συνειδητά επέλεγε προεκλογικά να διχάσει τον ελληνικό λαό. Ποτέ δεν πίστεψε σε αυτά που έλεγε, τα έλεγε μόνο και μόνο για να εκλεγεί. Αυτός είναι ο πραγματικός ορισμός του λαϊκισμού που λέει σε συνεντεύξεις του ότι κατάφερε να τον νικήσει.

Όμως να μην έχουμε αυταπάτες, στην Ελλάδα δε θα είναι Μητσοτάκης Νέας Υόρκης, αλλά εσωτερικού. Συνειδητά άλλα θα λέει έξω και άλλα μέσα. Θα συνεχίζει να λέει τα απίστευτα ψεύδη, τις φαιδρότητες περί καταστροφής της οικονομίας αλλά στο εξωτερικό θα λέει την πραγματικότητα γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς αν θέλουν να τον λαμβάνουν στα σοβαρά».

Συνεχίζοντας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ επαναφέρει το μοντέλο που μας οδήγησε στη κρίση. «Σπαταλάνε γοργά όσο με κόπο καταφέραμε, δίνοντας δώρα σε λίγους και ισχυρούς και επαναφέρουν το μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση: Της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, της ανασφάλειας και της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους».

Σημείωσε μάλιστα ότι από το γνωστό σύνθημα «ανάπτυξη για όλους», η ΝΔ έχει αφαιρέσει αφαιρέσει την κοινωνική πλειοψηφία. Τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. «Έχει μείνει η ανάπτυξη και τα κέρδη για τους λίγους, τους δυνατούς, τους ευνοούμενους» τόνισε.

«Οι αυξήσεις στη ΔΕΗ πρώτη γεύση του αληθινού προσώπου της ΝΔ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο συνειδητή εξαπάτηση της ΝΔ στο θέμα της ΔΕΗ, τονίζοντας ότι συνειδητά η κυβέρνηση μεταφέρει τα βάρη στους καταναλωτές για να υπάρχουν περισσότερα κέρδη για τους ιδιώτες παρόχους. «Οι αυξήσεις είναι την πρώτη γεύση του αληθινού προσώπου της νέας κυβέρνησης απέναντι στην κοινωνία και την επιχειρηματικότητα» ανέφερε με νόημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναφορά και στα ΕΛΠΕ, τα οποία όπως είπε, η ΝΔ επιχειρεί να εκποιήσει με γελοίο αντίτιμο προς όφελος του ιδιώτη. Παράλληλα τόνισε ότι η ΝΔ επαναφέρει το εργασιακό καθεστώς των μνημονίων. «Θα οδηγήσουν σε απόγνωση τους εργαζόμενους, θα οδηγηθούμε σε μειώσεις μισθού τη στιγμή που από την κυβέρνηση δεν έχουμε ακούσει τίποτα για την επιπλέον από εμάς προγραμματισμένη αύξηση του κατώτατου μισθού. Φαίνεται ότι ήδη έχει πεταχτεί στο καλάθι».

«Θα θυμηθούμε όλοι ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία»

Σχετικά με την υπόθεση Novartis, δήλωσε ότι με τους χειρισμούς της ΝΔ διακινδυνεύει να μην πετύχει τον στόχο της, δηλαδή συγκάλυψη του σκανδάλου. «Θα θυμηθούμε όλοι ποιο το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία. Πρόκειται για ξεκάθαρη επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστικών λειτουργών που ήδη έχουν ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά ενός πρώην υπουργού και συνεχίζουν την έρευνα για άλλα δύο πολιτικά στελέχη της ΝΔ».

«Πρόκειται για μάνες και παιδιά»

Όσον αφορά τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι δε ξέρει αν «πρέπει να γελάσουμε ή να κλάψουμε. Αυτοί που μας κατηγορούσαν ότι φέρνουμε τους πρόσφυγες, ξαφνικά ανακάλυψαν ότι υπάρχουν γεωπολιτικοί λόγοι. Την ίδια ώρα που μας κατηγορούσαν ότι ήμασταν αναποτελεσματικοί, μόλις ανέλαβαν ξήλωσαν ανθρώπους κλειδιά στην ΕΛΑΣ για τη διαχείριση της κρίσης και είδαν να χάνεται επιχειρησιακά ο έλεγχος, να βουλιάζουν τα νησιά,. Δύο μήνες καθυστέρησαν μεταφορά ευάλωτου πληθυσμού στην ενδοχώρα. Το χειρότερο είναι ότι ενώ τα έχουν κάνει θάλασσα, δεν αρκούνται για να διορθώσουν τα λάθη τους».

Όπως είπε, το προσφυγικό «δεν αντιμετωπίζεται με κόλπα, δεν είναι μία αφηρημένη έννοια, πρόκειται για μάνες και παιδιά. Δεν αντιμετωπίζεται με εκκενώσεις κτηρίων αποκλείοντας παιδιά από σχολεία και δημόσια υγεία. Αυτές οι ενέργειες είναι και αχρείαστες και απάνθρωπες και επικίνδυνες».

https://www.avgi.gr/