ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial Επικαιρότητα

Με σεβασμό στον μόχθο του αγρότη

Μεταξύ των θυμάτων που χτύπησε η κρίση ήταν και οι αγρότες, οι οποίοι είδαν εισφορές και φόρους να αυξάνονται  Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας το, στη μετα-μνημονιακή περίοδο που διανύουμε με γνώμονα την προστασία των μικρομεσαίων στρωμάτων και των θυμάτων της κρίσης, κατάφερε ήδη μία σειρά μέτρων που ανακουφίζουν τους αγρότες, και αυτή η πορεία ανακούφισης των αγροτών και της παραγωγικής ανασυγκρότησης δεν πρέπει να ανακοπεί.

Κάναμε αρκετά αλλά έχουν ακόμη πολλά να γίνουν έτσι ώστε ο αγροτικός τομέας και η πρωτογενής παραγωγή στο σύνολό της να φτάσει στο σημείο που αξίζει στον Έλληνα γεωργό, κτηνοτρόφο και αλιέα. Χρειάζεται δρόμος πολύς να διανυθεί με έργα και όχι θεωρίες. Με εστίαση στα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου. Τα ΜΠΛΟΚΙΑ από σήμερα ξεκινούν μια σειρά από άρθρα για να δείξουμε στους αγρότες τι παρέλαβε και τι έκανε  γι’ αυτούς η σημερινή  κυβέρνηση.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ

Σύμφωνα με το νόμο 1472/2013 που ψήφισε η κυβέρνηση ΝΔ/ΠΑΣΟΚ οι αγρότες έπρεπε να τηρούν βιβλία εσόδων – εξόδων.  Θεωρούνταν πλέον επιχειρηματίες όπως όλοι οι υπόλοιποι επιχειρηματίες των άλλων κλάδων της οικονομίας και όλα τα έσοδά τους από την παραγωγή, τις ενισχύσεις και τις αποζημιώσεις, θα έπρεπε να φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ!

Η  Κυβέρνηση του Σύριζα  για να απαλλάξει τους αγρότες από αυτή την υπέρμετρη φορολόγηση θέσπισε τρεις κατηγορίες αφορολόγητου ορίου στο εισόδημα του αγρότη και προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις, που αφορούν στο σύνολο των μικρών και μεσαίων αγροτών.

Έτσι σήμερα 9 στους δέκα αγρότες έχουν αφορολόγητο ως εξής:

 Έκπτωση φόρου (αφορολόγητο έως 9.550 ευρώ) στο πραγματικό εισόδημα των αγροτών, όπως στους μισθωτούς και στους συνταξιούχους.

 Οι αποζημιώσεις και το σύνολο των ενισχύσεων από τα αγροτικά προγράμματα του Πυλώνα ΙΙ της ΚΑΠ,  (νέοι αγρότες, βιολογικές καλλιέργειες, σχέδια βελτίωσης, κα.) είναι εντελώς αφορολόγητες.

 Αφορολόγητο όριο μέχρι 12.000 ευρώ για την Πράσινη ενίσχυση και τις Συνδεδεμένες ενισχύσεις.

 Προστασία από κατασχέσεις των ενισχύσεων του Πυλώνα Ι έως του ποσού των 7.500 ευρώ.

 Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και τους

συνεταιρισμούς.

  • Μείωση 10% της φορολογίας των συνεταιρισμένων αγροτών και μείωση της φορολογικής κλίμακας των συνεταιρισμών από το 13% στο 10%.

 Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

Πλήγμα για τους αγρότες το φορολογικό της ΝΔ

Τεράστιο θα είναι το πλήγμα που θα δεχτούν οι αγρότες από το φορολογικό της ΝΔ, η οποία μας λέει ότι αν βγει κυβέρνηση θα φορολογήσει τα αγροτικά εισοδήματα μέχρι ύψους 10.000 ευρώ με συντελεστή 9%. Αυτό σημαίνει ότι το 90% των μικρομεσαίων αγροτών που σήμερα απαλλάσσονται από φόρο θα φορολογούνται.

Παράδειγμα: Αγρότης με 7.000 ευρώ εισόδημα που σήμερα δεν πληρώνει φόρο,  με το φορολογικό της Ν.Δ. θα πληρώνει 630 ευρώ φόρο. το ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και όλες οι επιδοτήσεις που παίρνει από τον πρώτο και δεύτερο πυλώνα αφού η ΝΔ θεωρεί ότι πρέπει να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ.