ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης ο «μεταρρυθμιστής»!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο  “μεταρρυθμιστής”, θεωρεί σήμερα τον εαυτό του, τον επόμενο πρωθυπουργό.  Επειδή στη ΝΔ έπεσε σύρμα, να μην εμφανίζεται πολύ, ώστε να αποφευχθούν τα ατυχήματα από αυτά που λέει, αυτά που εννοεί και από αυτά που μας θυμίζει, είναι χρήσιμο να θυμηθούμε λίγο το έργο του:

Διετέλεσε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, από τον Ιούνιο του 2013 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015. Επικρίθηκε από πολλούς, ακόμη και  από τον συνυποψήφιό του για την αρχηγία της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ότι οι «μεταρρυθμίσεις» του, δεν ήταν … μεταρρυθμίσεις.

Εκείνος όμως, επιμένοντας να αφήσει το στίγμα του ως «μεταρρυθμιστής», προέβη στις ακόλουθες ενέργειες:

-Απόλυση σχολικών φυλάκων (2014)

-Απόλυση καθαριστριών (2014)

-Κατάργηση δημοτικής Αστυνομίας (2014)

Ως «μύστης του νεοφιλελευθερισμού» ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εφαρμόσει στον ελληνικό δημόσιο τομέα ένα σύστημα «αξιολόγησης» κατά τα πρότυπα της εταιρίας Microsoft, (θεωρώντας ότι η χώρα είναι μια μεγάλη εταιρία), μαϊμουδίζοντας τον Bill Gates, μόνο που ο τελευταίος κατάλαβε εγκαίρως ότι είναι ανώφελο για την εταιρία του, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν έχει κατανοήσει μέχρι τώρα ότι ήταν ανώφελο για τη χώρα του.

Η «φαντασίωση» του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις απολύσεις  προέβλεπε υποχρεωτική αξιολόγηση του 15% των δημόσιων υπαλλήλων  (σε αριθμό 30.000-40.000 εργαζόμενοι) με  βαθμό «κάτω από τη βάση», ήτοι 1-6. Για αυτούς, θα υπήρχε  η δυνατότητα απόλυσης σύμφωνα με το άρθρο 154 του δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Ο νόμος  έφερε πολλές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία και δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Οι φιλελεύθερες «ευαισθησίες» του όμως δεν εξαντλήθηκαν στις αξιολογήσεις.

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας τη διετία 2013-14 είχαν τεθεί 25.000 υπάλληλοι. Απομακρύνθηκαν εν τέλει από τις θέσεις τους περίπου 1.000, ενώ ο ίδιος μιλούσε για 9.000-10.000 απολύσεις, επικαλούμενος «μνημονιακή δέσμευση» και «προαπαιτούμενο» εκταμίευσης δόσεων!

Ο Κυριάκος Μητστάκης προσπάθησε επίσης να καταργήσει τη «Διαύγεια», (που υποχρεώνει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες να αναρτούν  τις αποφάσεις τους στο Διαδίκτυο, διαφορετικά δεν εκτελούνται).

Πίσω από το προσωπείο του μεταρρυθμιστή υπάρχουν και οι μπίζνες:

Τον Δεκέμβρη του 2014 ο Κ. Μητσοτάκης φέρνει στη Βουλή (για δεύτερη φορά) νομοθέτημα σύμφωνα με το οποίο απαιτείται να επαναλαμβάνεται ανά τριετία η πιστοποίηση της  γνώσης και καλής χρήσης Η/Υ για διορισμό στο Δημόσιο. Ένα δώρο για τους επιχειρηματίες που ελέγχουν τον χώρο , ένα επιπλέον βάρος στις πλάτες  χιλιάδων εργαζομένων και ανέργων. Τελικά η τροπολογία αποσύρθηκε.

Το “επιτυχημένο” έργο συνεχίστηκε:

Καταργήθηκε  στην ουσία ο νόμος Ραγκούση για την αξιοκρατική επιλογή γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών από Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (Μέλη Συνήγορος του Πολίτη, Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κλπ) υπό την εποπτεία του ΑΕΠ. 

Επί υπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διορίστηκαν στο γραφείο του 25 σύμβουλοι. Η δημοσιονομική πειθαρχία και οι περικοπές ισχύουν για τους «άλλους».

Tον Ιούνιο του 2008 υπήρξαν δημοσιεύματα στον Τύπο, για διάφορα τιμολόγια ηλεκτρονικού εξοπλισμού της Siemens, που βρέθηκαν στην κατοχή του κ. Μητσοτάκη. Φέρονται να εξοφλήθηκαν, μερικές ημέρες ύστερα απ’ την παρέμβαση εισαγγελέα στην εταιρεία, καθώς και την κατάθεση μαρτύρων. Σύμφωνα με την γραμματέα του ισχυρού άνδρα της Siemens Χριστοφοράκου: «η πληρωμή καθυστερούσε διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανέμενε απάντηση από την Γερμανία, μήπως και ο εξοπλισμός του χαριστεί». Γιατί άραγε η Siemens να χάριζε τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό στον Κυριάκο Μητσοτάκη; Και γιατί ένας πολιτικός να περιμένει ένα «δωράκι» αξίας 30.000-35.000 ευρώ από μια εταιρία;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  «επιχειρεί»:

Εξάντλησε την επιχειρηματική του δημιουργικότητα στην εταιρία «Κήρυξ Α.Ε.», στην οποία διάπρεψε ως «στρατηγικός κακοπληρωτής» (που ενώ έχει,  δεν πληρώνει) προς τις: Τράπεζα Πειραιώς και Παγκρήτια Τράπεζα, αλλά και με οφειλές προς το Δημόσιο. Η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε πόρισμά της αναφέρει ότι «για τη χορήγηση του δανείου εφαρμόστηκαν διαδικασίες αξιολόγησης και υπήρξαν παραλείψεις της τράπεζας, πιστοδοτικών και λειτουργικών παραγόντων, οι οποίες απείχαν τουλάχιστον της συνήθους τραπεζικής πρακτικής». Η συνήθης τραπεζική πρακτική είναι μόνο για τον λαό.

Η πορεία του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τις μεταρρυθμίσεις, είναι η συνεπής πορεία ενός ανθρώπου που δεν διστάζει να προχωρά σε βάρος των άλλων.

Αυτά, για να μην πεις μετά ότι δεν ήξερες…