ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Παρέμβαση Γ. Πάλλη για την δακοκτονία

Οπως είναι γνωστό, για δεύτερη συνεχή χρονιά κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας στην Λέσβο, εξ’αιτίας της ανικανότητας, όπως τελικά αποδεικνύεται, της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, να διαχειριστεί το θέμα.

Σήμερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Πάλλης, έκανε σχετική παρέμβαση, με την οποία σημειώνει ότι « σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 του Ν. 4579/2019, κατ” εξαίρεση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η Περιφέρεια μπορεί να αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, για το οποίο έχει δημοσιευτεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, στον προσωρινό μειοδότη«

«Κατά συνέπεια» σημειώνει ο βουλευτής » έχουμε προβλέψει το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων. Δεν μένει παρά αυτό να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου«.

Η δήλωση του Γ. Πάλλη

Η καθυστέρηση, εκ μέρους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της υπογραφής της σύμβασης με τον εργολάβο που θα αναλάβει τη διεξαγωγή του προγράμματος δακοκτονίας για το 2019 έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των ελαιοπαραγωγών, ειδικά στο νησί της Λέσβου. Και όχι αδικαιολόγητα: το 2018, οι ελαιοπαραγωγοί της Λέσβου έχασαν σχεδόν το 90% της παραγωγής τους λόγω καθυστέρησης της δακοκτονίας.

Ωστόσο, η όποια καθυστέρηση στη διενέργεια και την ολοκλήρωση του σχετικού διαγωνισμού δεν είναι κατ’ ανάγκη μοιραία στην καταπολέμηση του δάκου, αφού σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 του Ν. 4579/2019, κατ” εξαίρεση και για λόγους δημοσίου συμφέροντος, η Περιφέρεια μπορεί να αναθέσει την εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, για το οποίο έχει δημοσιευτεί αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός, στον προσωρινό μειοδότη.

Κατά συνέπεια, έχουμε προβλέψει το νομικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση αντίστοιχων περιπτώσεων. Δεν μένει παρά αυτό να αξιοποιηθεί από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.