ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Περιφέρεια Β. Αιγαίου: Τα «δίπολα των σίγουρων νικητών», με τα… πήλινα πόδια.

Ας μην βιάζονται μερικοί να προεξοφλούν τα αποτελέσματα αυτών των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και στην Περιφέρεια και δύο Δήμους. Ας μην βιαστούν να στοιχηματίσουν στο τελικό αποτέλεσμα γιατί θα χάσουν.

Μερικοί θεωρούν ότι το παιχνίδι στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου, παίζεται ανάμεσα στους Καλογήρου – Μουτζούρη ή  Καλογήρου/Μουτζούρη και Χριστόφα. Αυτά είναι τα δίπολα που, όπως λένε, κυριαρχούν. Είναι όμως έτσι;

Το πρώτο δίπολο βασίζεται σε μια υπόθεση που όμως είναι εκτός πραγματικότητας. Οτι δηλαδή τα δύο αυτοδιοικητικά σχήματα που στηρίζονται, άμεσα ή έμμεσα από την ΝΔ αλλά και τους χρυσαυγήτες, θα καταφέρουν να αθροίσουν μαζί, ένα ποσοστό γύρω στο 50%!

Που στηρίζεται αυτή η υπόθεση; Καμιά σοβαρή ανάλυση δεν την υποστηρίζει, όταν μάλιστα στις τελευταίες  εκλογές (Σεπτέμβρης 2015) αθροιστικά τα δυο αυτά κόμματα είχαν συγκεντρώσει γύρω στο 35% των ψηφοφόρων στο Β. Αιγαίο.

Στην πραγματικότητα, αυτό  θα γίνει είναι να μοιραστούν μεταξύ τους, αυτοί οι δύο συνδυασμοί, το παραπάνω ποσοστό. Η μάχη, δηλαδή, γίνεται μεταξύ τους, για το ποιος θα περάσει στον δεύτερο γύρο.

Το δεύτερο δίπολο βάζει στο παιχνίδι και τον υποψήφιο του ΚΙΝΑΛ τον Παναγιώτη Χριστόφα.

Ο συμπαθής Παναγιώτης ξεκίνησε ομολογουμένως με μια έξυπνη καμπάνια, προβάλλοντας νεανικό πρόσωπο για τον συνδυασμό του, κάτι που βοήθησε να δημιουργηθούν καλές εντυπώσεις στους πολίτες.

Ομως στην συνέχεια μπήκαν στον συνδυασμό του οι «παλιοί και δοκιμασμένοι». Τον «έπνιξαν». Το αποτέλεσμα είναι, αυτή τω στιγμή να είναι σε όλους απολύτως σαφές ποιοι, από τον συνδυασμό του, θα εκλέγουν περιφερειακοί σύμβουλοι, που σίγουρα αυτοί δεν θα είναι από τη νεολαία.

Από την άλλη, αυτό το δίπολο αγνοεί ότι, εκτός από τη Λέσβο και τα άλλα νησιά παίζουν τον σημαντικό τους ρόλο. Ο Π. Χριστόφας δεν κατάφερε να κλείσει το ψηφοδέλτιο του στη Χίο, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ανακοίνωσε την τελευταία υποψήφια στη Λήμνο, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην Σάμο και την Ικαρία. Η κοιλιά που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα είναι φανερή.

Από την άλλη στηρίζεται από ένα κόμμα, το ΚΙΝΑΛ, που ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στα όρια της ύπαρξης του. Υπάρχει κανείς που να θεωρεί, ότι το ΚΙΝΑΛ, στο Β. Αιγαίο, συγκεντρώνει τέτοια ποσοστά, πάνω στα οποία μπορεί να στηριχθεί ο Π. Χριστόφας, προκειμένου να μπει στον δεύτερο γύρο;

Επίσης λοιπόν και αυτό το δίπολο δεν έχει καμιά βάση, παρά μόνο εκφράζει επιθυμίες, αλλά και ίσως μια (μέχρι στιγμής) αποδοτική τακτική για να βγει έξω από το κάδρο των φαβορί ο Γιάννης Σπιλάνης και η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.

Στην πραγματικότητα, αν υπάρχει κάποιος, που μόνο προς τα πάνω μπορεί να πάει, αυτός είναι ο επικεφαλής της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ.  Για 3 τουλάχιστον λόγους:

 Ο πρώτος είναι ότι (δημοκοπικά τουλάχιστον), ο Γιάννης Σπιλάνης, ξεκίνησε από τα χαμηλά.   Ο δεύτερος είναι ότι έχει στην στήριξη τριών διαφορετικών κομμάτων ανάμεσά τους και του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις τελευταίες εκλογές τα κόμματα που στηρίζουν την ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, είχαν συγκεντρώσει  στην περιφέρεια Β. Αιγαίου, ποσοστό πάνω από 30%.  Για την οικονομία της κουβέντας ας μην επιμείνουμε, εάν αυτό το ποσοστό εξακολουθεί να υπάρχει ή όχι και τώρα. Σίγουρα όμως, η βάση εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου είναι αρκετά πάνω από το 20%.

Όσο αυξάνεται η αναγνωσιμότητα του Γ. Σπιλάνη και όσο αυξάνει η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι προφανές ότι το ποσοστό της ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ανεβαίνει. Την ίδια στιγμή μάλιστα, που των άλλων θα μειώνεται ή στην καλύτερη περίπτωση θα παραμένει σταθερό

Για αυτό σας λέμε: Μην ακούτε τα «σενάρια» και προπαντός, να μην δίνεται καμιά βάση στις επιθυμίες των άλλων, που θέλουν να τις δουν να γίνονται και πραγματικότητα.