ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Τι έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Λέσβο;

Οταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, τον Γενάρη και μετά τον Σεπτέμβρη του 2015…

Υπήρχαν, πάνω στο νησί, περίπου 2.500 συμπολίτες μαςπου ήταν ανασφάλιστοι και δεν είχαν την δυνατότητα πρόσβασης στο νοσοκομείο.

Σήμερα, ο κάθε ένας και η κάθε μία έχει την δυνατότητα να πηγαίνει στο τοπικό δημόσιο σύστημα υγείας, που εκσυχρονίζεται συνεχώς!

Το Βοστάνειο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας ήταν υποστελεχωμένα, το ΙΚΑ στη Μυτιλήνη είχε κλείσει. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει στο τοπικό σύστημα υγείας πάνω από 70 προσλήψεις ιατρικού προσωπικού και δεκάδες προσλήψεις νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού

Υπήρχαν χιλιάδες συμπολίτες μας με μηδενικό ή πολύ μικρό εισόδημα.

Σήμερα, πάνω από 7.000 φτωχοί συμπολίτες μας, παίρνουν κάθε μήνα το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης.

Τα σχολεία στα χωριά έκλειναν ένα – ένα, καθηγητές δεν υπήρχαν, είχαν κλείσει τμήματα στα ΕΠΑΛ, είχαν απολυθεί καθηγητές. 

Σήμερα, όλα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, φτιάχνονται νέα τμήματα στα ΕΠΑΛ, υπάρχουν καθηγητές και βιβλία.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν ήξεραν πότε θα πάρουν τις επιδοτήσεις τους και αν πάθαιναν καμιά ζημιά περίμεναν χρόνια για τις αποζημιώσεις τους. 

Σήμερα οι επιδοτήσεις δίνονται στην ώρα τους, ενώ ο χρόνος που απαιτείται για τις αποζημιώσεις έχει πέσει κάτω από 6 μήνες!

Υπήρχαν περισσότεροι από 10.000 άνεργοι, που δεν είχαν καμιά ελπίδα να βρουν δουλειά. 

Σήμερα, ο αριθμός των ανέργων έχει πέσει κάτω από 8000, οι ελπίδες του κόσμου ότι θα βρει δουλειά έχουν αναπτερωθεί.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζούσαν με τον φόβο της απόλυσης, σήμερα αυτός ο φόβος δεν υπάρχει

Η μεγάλη πλειοψηφία των εμπόρων και των ελευθέρων επαγγελματιών, δεν μπορούσε να πληρώσει τις εισφορές της στον ΟΑΕΕ, σήμερα για τους πολλούς, αυτός ο βραχνάς έχει φύγει.

Επιπλέον από τότε:

Πάνω από τρεις φορές έχει αυξηθεί το Περιφερειακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: 

Μέχρι και που ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, το σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) που αφορά την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, ήταν της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αμεσες αποζημιώσεις για τις φυσικές καταστροφές: 

Για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες της 11η και 13ης Ιανουαρίου,  χρηματοδοτείται η περιφέρεια με 4 εκατ. ευρώ . Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και για τις περυσινές πλημμύρες.

Ενισχύσεις για την προβολή και προώθηση του τουρισμού.

Τον Φλεβάρη του 2017 εντάχθηκε στο  ΠΔΕ, το έργο, «Διαφήμιση – Προβολή Τουριστικών Προγραμμάτων», συνολικού προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ. Βασικός στόχος του ήταν η ενίσχυση και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, που τα νησιά της επηρεάστηκαν από τις προσφυγικές ροές

Λιμάνι στο Σίγρι: 

Ενα από τα πρώτα έργα που ξεκίνησε η κυβέρνηση στο νησί μας, είναι αυτό του νέου λιμανιού στο Σίγρι.

Η Λέσβος στη μεταμνημονιακή εποχή με νέες δυνατότητες!

Εχουν εξασφαλιστεί σημαντικότατοι οικονομικοί πόροι που θα στηρίξουν την ανάπτυξη του νησιού, πρός όφελος των πολλών, για τις επόμενες δεκαετίες!

Διπλασιασμός των πόρων του επόμενου ΠΕΠ, Ειδικό Αναπτυξιακό, Ενισχυμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Μεταφορικό ισοδύναμο , ο ΦΠΑ παραμένει μειωμένος, οι υποδομές στο νησί βελτιώνονται συνεχώς.

Υποστηρικτικό θεσμικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητας

 Χρηματοδοτικά εργαλεία, αναπτυξιακός νόμος, πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ταιριάζουν με την παραγωγική φυσιογνωμία του νησιού, νέος νόμος για τους συνεταιρισμούς, νόμος για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ενεργειακοί συνεταιρισμοί, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης των επιχειρήσεων είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά τού νέου θεσμικού περιβάλλοντος.

Μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Διάσπαση του Δήμου Λέσβου, Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, ενισχυμένοι πόροι για τους δήμους, ενίσχυση των κοινοτήτων, διαίρεση του δήμου.