ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Το μεγάλο «τίποτα» των γαλάζιων υποψηφίων στα νησιά

Το έχει πει ο Γιάννης Σπιλάνης, και έχει δίκιο: «Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν το πώς θα είναι τα νησιά μας το 2030«. Ο λόγος είναι απλός.

Οι περιφερειακές και δημοτικές παρατάξεις που θα διαχειριστούν τις τύχες των νησιών μας, μετά τις επόμενες εκλογές, είναι αυτές που θα πρέπει, ανάμεσα στα άλλα, να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες που σήμερα έχουν δημιουργηθεί στο Β. Αιγαίο.

Θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, ένα Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, που μαζί με τους ιδιωτικούς πόρους που θα μοχλευτούν, θα ξεπερνά τα 2 δις ευρώ. Ενα πόσο που είναι διπλάσιο από κάθε άλλη φορά.

Θα πρέπει να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τα έργα που θα ενταχθούν στο ειδικό αναπτυξιακό, στον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά ταυτόχρονα να δουν με ποιόν τρόπο θα αξιοποιήσουν, προς όφελος της ανάπτυξης, τον μειωμένο ΦΠΑ, αλλά και κυρίως το Μεταφορικό Ισοδύναμο.

Χρειάζεται λοιπόν συγκεκριμένο σχέδιο. «Τι, πώς, πότε, για ποιόν«. Σε αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο προγραμματικός λόγος, δεν είναι πολυτέλεια. Είναι το βασικό κριτήριο της επιλογής των πολιτών.

Τι απαντούν εδώ, οι συνδυασμοί που στηρίζονται από τα κόμματα του παλιού δικομματισμού, τόσο στους Δήμους, όσο και στην Περιφέρεια; Ενα μεγάλο ΤΙΠΟΤΑ. Ο προγραμματικός λόγος, απουσιάζει παντελώς. Ετσι απλά.

Ισως την ποιο χαρακτηριστική περιγραφή αυτής της κατάστασης, την έχει περιγράψει ο Στρατής ο Πάλλης, ο πρώην Δήμαρχος Μυτιλήνης, στην παρουσίαση του συνδυασμού της Εριφύλης Χιωτέλλη στη Μυτιλήνη. Δείτε και ακούστε τι είπε:

Διεκδικούν την Περιφέρεια και τους Δήμους, γιατί τους θεωρούν ιδιοκτησία τους. Ολα τα άλλα δεν χρειάζονται. Και διεκδικούν τους κορυφαίους τοπικούς θεσμούς, για να μοιράσουν τις, πολλές, θέσεις που αυτοί έχουν στα μέλη του συνδυασμού τους. Αυτό είναι το σχέδιο τους και το πρόγραμμα τους!

Αυτά δεν τα λέμε εμείς. Αυτή ακριβώς την λογική φρόντισε να μας την θυμίσει, στην πρώτη του κιόλας δημόσια εμφάνιση ο εκλεκτός της ΝΔ στο Δήμο Μυτιλήνης κ. Κύτελης.

Ακούστε τον, θαυμάστε τον και αποφασίστε. Ετσι απλά!