ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Κάθε μέρα

Ευρωεκλογές 2019: Η Ευρώπη θα επιλέξει το φως ή το σκοτάδι.

Με επιτυχία έγινε την Πέμπτη το βράδυ, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η πρώτη εκδήλωση/συζήτηση με υποψήφιους Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση είχε θέμα: “Για την Ευρώπη της Δημοκρατίας, της Αλληλεγγύης και των Δικαιωμάτων” και συμμετείχαν οι: Ελευθερία Αγγέλη, Πάνος Λάμπρου και Γιονούς Μουχαμμαντί, υποψήφιοι ευρωβουλευτές.

Η συνέντευξη τύπου

(από Αναστασία Σπυριδάκη – ΕΡΤ Αιγαίου)

Την Πέμπτη το μεσημέρι στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου δόθηκε συνέντευξη τύπου, από τους υποψήφιους ευρωβουλευτές, Ελευθερία Αγγέλη και Πάνο Λάμπρου, όπου και παρουσιάστηκαν οι θέσεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές.

Ο Συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων και της ανοικτής πολιτικής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Ο Λέσβιος στην καταγωγή υποψήφιος ευρωβουλευτής Πάνος Λάμπρου στην κρισιμότητα των ευρωεκλογών, οι οποίες όπως τόνισε είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη, μίλησε για το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων, ενώ αναφέρθηκε και στο προσφυγικό που ταλανίζει τα νησιά.

Από την νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ η υποψήφια ευρωβουλευτής Ελευθερία Αγγέλη, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η γενιά της την εποχή των μνημονίων  στο χώρο των σπουδών και κυρίως της εργασίας αλλά και στις  προοπτικές που όπως τόνισε δημιουργεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για αναστροφή του κλίματος.

«Στην Ευρώπη συγκροτείται ένα μαύρο Μέτωπο. Θα πάμε στο φως ή στο σκοτάδι;»

(Θράσος Αβραάμ – Στο Νησί)

Στην τοποθέτηση του, στη συνέντευξη τύπου, ο Πάνος Λάμπρου τόνισε ότι η μάχη των ευρωεκλογών είναι μια κρίσιμη μάχη στην Ιστορία της Ευρώπης που αφορά κάθε πολίτη. «Το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ δέχτηκε πολύ λάσπη αλλά εμείς είμαστε περήφανοι για τα πρόσωπα που το στελεχώνουν καθώς σηματοδοτούν εκείνα τα πρόσωπα που θέλουν οι αντίπαλοι να εξοντώσουν» ανέφερε ο κ. Λάμπρου. 

Δήλωσε υπερήφανος για την συμμετοχή σ’ αυτό εκπροσώπων των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των Ρομά, τονίζοντας ότι αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες είχαν στοχοποιηθεί από τους Ναζί στη Γερμανία και είχαν εξοντωθεί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. «Το ναζιστικό φαινόμενο επανέρχεται με τον ίδιο λόγο και στις μέρες μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο κ. Λάμπρου αναφερόμενος στα πεπραγμένα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ιδιαίτερα ότι «προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια καθώς κάναμε βήματα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης».

Εκτίμησε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δυο εκ διαμέτρου ανταγωνιστικά πολιτικά σχέδια αυτό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι υπέρ του Κοινωνικού Κράτους, να μειωθούν σταδιακά οι φόροι, να δημιουργηθεί μια ισονομία ανάμεσα στους πολίτες, να υπάρξει δικαιοσύνη. « Από  την άλλη μεριά υπάρχει το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και των συμμάχων της οι οποίοι το λεν ανοιχτά: ποια 13η σύνταξη; Ποιο κοινωνικό κράτος; Μιλάνε και για απολύσεις και εργασιακό μεσαίωνα».

Κλείνοντας την παρέμβαση του ο κ. Λάμπρου ανέφερε ότι η μάχη των ευρωεκλογών είναι καθοριστικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Για την Ελλάδα γιατί έχει να επιλέξει αν θα επιτρέψει να γυρίσει χρόνια πίσω και για την Ευρώπη αν θα επιλέξει το φως ή το σκοτάδι.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο η Ελευθερία Αγγελή στάθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα η νεολαία λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε μια γενιά που ωρίμασε πολύ γρήγορα στα χρόνια της κρίσης. Έχουμε πολύ περισσότερα προσόντα από παλιά αλλά λιγότερα εργασιακά δικαιώματα».

Η κ. Αγγέλη εκτίμησε ότι είναι στοίχημα να εκφραστεί η νέα γενιά με εκπροσώπηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με σκοπό την καταπολέμηση των ανισοτήτων για να υπάρχουν ευκαιρίες ώστε οι νέοι που το επιθυμούν να μείνουν στον τόπο τους. 

Επίσης τόνισε ότι όπου έχουν εκλεγεί νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις με έντονη ακροδεξιά ρητορεία όπως οι κυβερνήσεις του Κουρτς και του Όρμπαν αυτοί έχουν καταργήσει βασικά εργασιακά δικαιώματα. «Ψήφο στη Ν.Δ. είναι ψήφος στον Βέμπερ που είναι βαθιά ανθέλληνας και μιλούσε με τα χειρότερα για την Ελλάδα» επεσήμανε η κ. Αγγέλη. «Η Ευρώπη που θέλουμε είναι η Ευρώπη της αλληλεγγύης, του φεμινισμού, της εργασίας και της νεολαίας» τόνισε καταλήγοντας η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση του «Ν» στον κ. Λάμπρου σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ΚΥΤ Μόριας και αν υπάρχουν δυνατότητες παρέμβασης στην πολιτική της Ε.Ε. όσον αφορά το προσφυγικό, εκείνος απάντησε ότι «όλοι γνωρίζουμε τα προβλήματα αλλά έχουν γίνει σημαντικά βήματα για να ζουν οι άνθρωποι σε αξιοπρεπείς συνθήκες.

Η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας έχει πολλά προβλήματα δεδομένου ότι εμποδίζει την μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα όμως εμείς, όπως γνωρίζεται, δεν μείναμε στο γράμμα της συμφωνίας αλλά προσπαθήσαμε με πολλούς τρόπους να μετακινήσουμε τους ανθρώπους αυτούς στην ενδοχώρα. Επίσης επιδιώκουμε την επανένωση των οικογενειών. Είναι σύνθετες και δύσκολες διαδικασίες και όλα αυτά δεν είναι επικοινωνιακά και ανακοινώσιμα. Έγιναν λάθη αλλά είχαμε σχέδιο που αρχίζει σιγά σιγά να αποδίδει».