ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Θέτει θέμα μειονότητας στη Βόρεια Ελλάδα

Πραγματική αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «καταλανοποίησης της Βορείου Ελλάδας», οι οποίες αφενός θέτουν θέμα μειονότητας στη Μακεδονία και αφετέρου προδίδουν την ανησυχία του προέδρου της Ν.Δ. για την πολιτική αυτονόμηση μερίδας του εθνικιστικού ακροατηρίου των συλλαλητηρίων, το οποίο ο ίδιος είχε καλύψει πολιτικά, αναμένοντας εκλογικά οφέλη.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Χθες, η εφημερίδα «Εστία» κυκλοφόρησε με βασικό τίτλο: «Δεν θα επιτρέψω να γίνει Καταλωνία η Βόρειος Ελλάς». Φράση που, σύμφωνα με την εφημερίδα, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντησή τους στην Αθήνα.

Σημειώνουμε ότι η «Εφ.Συν.» ζήτησε χθες από συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη να διαψεύσουν ή να επιβεβαιώσουν το συγκεκριμένο δημοσίευμα και η απάντηση ήταν ότι η Πειραιώς το επιβεβαιώνει.

Πάμε τώρα να δούμε πώς ο Κυρ. Μητσοτάκης εννοεί την, αυτούσια μέσα στο κείμενο, φράση του περί «καταλανοποίησης της Βορείου Ελλάδας».

Διαβάζουμε, λοιπόν, στο δημοσίευμα, ότι «στη Ν.Δ. παρατηρούν με προσοχή τη δράση των “Μακεδόνων” αυτονομιστών στον Βορρά, τις κινήσεις για ίδρυση “μακεδονικής εκκλησίας”, τις δηλώσεις Ζάεφ για τους αιγαιάτες Μακεδόνες και τη διδασκαλία της δήθεν μακεδονικής στην ελληνική εκπαίδευση και δεν ησυχάζουν».

Προκύπτει έτσι καθαρά ότι ο κ. Μητσοτάκης, ενώ από τη μία θεωρεί βασικό κίνδυνο τη δημιουργία μειονοτικού ζητήματος στην Ελλάδα, από την άλλη έρχεται τώρα να θέσει ο ίδιος θέμα μειονότητας και μάλιστα να το μεγαλοποιήσει στον υπερθετικό βαθμό, χρησιμοποιώντας την εξωφρενική παρομοίωση της Μακεδονίας με την Καταλονία, για να υπονοήσει έναν ανύπαρκτο «κίνδυνο αυτονόμησης» της πρώτης. Και όλα αυτά προκειμένου να δικαιολογήσει τη στήριξή του στα συλλαλητήρια.

Κι εδώ έρχεται το δεύτερο θέμα που βάζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «δεν ησυχάζουν επίσης στη Ν.Δ., γιατί παρατηρούν τις κινήσεις ξένων δυνάμεων, στον Βορρά, που προσπαθούν να παρασύρουν τους πληθυσμούς σε πειράματα Λέγκα τύπου Σαλβίνι, γνωστού συνομιλητή του Πούτιν. Είναι εύκολο η οργή του πληθυσμού για τη στάση των Αθηνών να αξιοποιηθεί ως καύσιμος ύλη για τέτοιες πρωτοβουλίες!».

Εδώ φαίνεται πως για πρώτη φορά ο Κυρ. Μητσοτάκης βλέπει ότι το τζίνι, το οποίο έβγαλε ο ίδιος από το μπουκάλι του εθνικισμού, δεν μπορεί πια να το ελέγξει. Γιατί είναι εκείνος που επέλεξε να υιοθετήσει τα συλλαλητήρια και να προσεγγίσει τη σκληρή εθνικιστική γραμμή και τώρα ανησυχεί ότι το εθνικιστικό αυτό ακροατήριο, στο οποίο είχε επενδύσει εκλογικά, μπορεί να αναζητήσει την πολιτική του αυτονόμηση προς τα ακροδεξιά.

Στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, όπως καταγράφονται στο δημοσίευμα, αντέδρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον για «εθνική ανευθυνότητα» και «πολιτικό τυχοδιωκτισμό» και προσθέτοντας ότι «δεν διστάζει να ανοίξει, για μια ακόμα φορά, θέμα μακεδονικής μειονότητας, στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει τη στάση του στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Τον κάλεσε, τέλος, «να αντιληφθεί ότι τα εθνικά θέματα δεν προσφέρονται για ασκήσεις μικροπολιτικής προπαγάνδας και να ανακαλέσει άμεσα τις επικίνδυνες δηλώσεις του».