ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Πολιτική

Αρχίζει η διαδικασία για την κύρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών

Η Διαρκής Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων θα συνεδριάσει στις 17:00 με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερών».

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε στη Βουλή το μεσημέρι του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, η πρόθεση του προέδρου της Βουλής είναι η διαδικασία να προχωρήσει άνετα και όχι με τη στενή ερμηνεία του κανονισμού της βουλής, αναφορικά με την κύρωση των συμβάσεων.

Για τον λόγο αυτόν, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 5 το απόγευμα της Δευτέρας, όπως φαίνεται από την πρόσκληση των μελών της Επιτροπής η οποία αναρτήθηκε στην κοινοβουλευτική διαφάνεια. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ, στη συνεδρίαση της Επιτροπής, το Ποτάμι θα εκπροσωπηθεί από τον Αντιπρόεδρο του κόμματος και Γραμματέα της ΚΟ Γιώργο Μαυρωτά.

Η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ: 

Αλέξης Τσίπρας στην «Αυγή της Κυριακής»: Οι Πρέσπες καταλύτης για τη συμπόρευση των προοδευτικών δυνάμεων

ΠΓ ΣΥΡΙΖΑ: Η Συμφωνία των Πρεσπών θέτει τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πατριωτική ευθύνη και την πατριδοκαπηλία

Πολιτικές αναταράξεις

Συνεδρίασε την Κυριακή η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς και ψηφίστηκε η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, με 29 ψήφους υπέρ («ναι» στη «Συμφωνία των Πρεσπών»), 22 ψήφους κατά (αποχή από την ψηφοφορία), 1 παρών και 1 λευκό.

Η απόφαση αναφέρει ότι « τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται απ” όλα τα δημοκρατικά κόμματα με υπευθυνότητα και μετριοπάθεια. Με γνώμονα τα εθνικά συμφέροντα και όχι το πολιτικό κόστος. Και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνονται αντικείμενο εργαλειακής διαχείρισης».

Με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής «η στάση του κ. Θεοχαρόπουλου να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, εξ αντικειμένου υπηρετεί τον κ. Τσίπρα και τους σχεδιασμούς του και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Επίσης με απόφαση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Καταστατικού, συγκαλείται έκτακτο πολιτικό και καταστατικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής για το τέλος Μαρτίου, μετά από εκλογή Συνέδρων από τη βάση.

Το Συνέδριο θα εκλέξει τα συλλογικά όργανα του Κινήματος Αλλαγής, ολοκληρώνοντας άμεσα τον ενιαίο φορέα.

Η κοινή συνεδρίαση Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτών του Ποταμιού με τη συμμετοχή και των ευρωβουλευτών Μ. Κύρκου και Γ. Γραμματικάκη, αποφάσισε ότι κομματική πειθαρχία θα υπάρχει μόνο στην περίπτωση ψηφοφορίας για εμπιστοσύνη σε κυβερνήσεις. Προς το «ναι» κλίνουν Σταύρος Θεοδωράκης και Γιώργος Μαυρωτάς. Οι Γ. Αμυράς και Γρ. Ψαριανός, ξεκαθάρισαν ότι θα ψηφίσουν «όχι» και ότι πρόκεται να αποχωρήσουν από το Ποτάμι. Την αποχώρησή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού ανακοίνωσε σήμερα ο Γιώργος Αμυράς, ο οποίος θα είναι πλέον ανεξάρτητος βουλευτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στ. Θεοδωράκης: Λογική λύση η Συμφωνία των Πρεσπών

Την παραίτηση της από τους ΑΝΕΛ γνωστοποίησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη ενώ διεγράφησαν από τους ΑΝΕΛ οι Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης.

Στην υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προσανατολίζεται ο Σπύρος Λυκούδης, μετά την απόφαση που πιστοποιήθηκε από το πολιτικό συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς.

Την άποψη που είχε διατυπώσει τον Ιούνιο του 2018 στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής, με την οποία είχε καλωσορίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, επαναλαμβάνει ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο». (αναλυτικά εδώ)