ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Της μέρας τα καμώματα...

Διαβάζοντας δυο διαφορετικές “στιγμές” μιας έρευνας για την Ελλάδα, σήμερα

Η στατιστική είναι μια παράξενη επιστήμη. Τα ίδια ευρήματά, μπορεί να τα ερμηνεύσει κανείς όπως θέλει. Δεν μπορεί όμως να το κάνει αυτό εύκολα, αν παρακολουθεί αυτά τα εύρηματα στην εξέλιξή τους στη διάρκεια του χρόνου.

Τότε, ανεξάρτητα από τους τίτλους που θα βάλει για να τα παρουσιάσει, η πραγματικότητα είναι συγκεκριμένη. Οπως καλή ώρα, γίνεται με την έρευνα της Nielsen/

Η ίδια είδηση, με τον ίδιο τρόπο δομημένη, τα ίδια στοιχεία, για το πρώτο και το τρίτο τρίμηνο του 2018. Ανεπαίσθητες οι διαφορές; Ετσι είναι. Αλλά είναι θετικές διαφορές προς το καλύτερο και αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί!

Α Τρίμηνο 2018 Γ Τρίμηνο 2018
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο α’ τρίμηνο 2018 ανέρχεται στις 61 μονάδες, παραμένοντας οριακά σταθερός με το γ’ και δ’ τρίμηνο του 2017 που ήταν στις 60.
Παρόλα αυτά παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από το ευρωπαϊκό δείκτη, που είναι στις 86 μονάδες.
Επτά στους δέκα Έλληνες (74%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση με πτωτική τάση σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς (78%).
Επιπλέον, το 75% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια (τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (27%) και τα χρέη /οφειλές του νοικοκυριού (25%).
Οι συγκεκριμένες τρεις ανησυχίες εξακολουθούν να ξεχωρίζουν σταθερά ανάμεσα στους Έλληνες καταναλωτές από το 2013 και ακολουθεί ο τομέας τής προσωπικής υγείας.
Το α’ τρίμηνο του 2018 δύο στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για τον πόλεμο (19%) αναδεικνύοντάς την ως την πέμπτη ανησυχία, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (10%).
Τέλος, επτά στους δέκα Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους.
Ειδικότερα, οι τρεις κύριες ενέργειες των Ελλήνων  εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (69%), των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (69%) και στα έξοδα για ρουχισμό (61%).  
Αύξηση κατά μία μονάδα σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα το τρίτο τρίμηνο του 2018, καθώς ο σχετικός δείκτης έκλεισε στις 68 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα της Nielsen.
Παρόλα αυτά παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό ομοειδή δείκτη που είναι στις 87 μονάδες.
Επτά στους δέκα Έλληνες (72%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση.
Επιπλέον, το 72% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.
Μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια, τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους (32%), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (28%), η προσωπική υγεία (26%) και τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (23%).
Το τρίτο τρίμηνο του 2018, ένας στους δέκα Έλληνες ανησυχεί για την εγκληματικότητα (12%) αναδεικνύοντάς την ως την πέμπτη ανησυχία, με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (7%).
Τέλος, επτά στους δέκα Έλληνες καταβάλλουν καθημερινή προσπάθεια να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους.
Πιο συγκεκριμένα, η προσπάθεια αυτή εστιάζει σε τρεις κύριες ενέργειες: αγορά φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (71%), περικοπές στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (62%) και στα έξοδα για ρουχισμό (56%).