ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

Οικονομικό Επιμελητήριο: “Οι λίγοι πληρώνουν τα πολλά”

Εχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο τα συστημικά μέσα παρουσιάζουν την πρόσφατη έρευνα του Οικονομικού Επιμελητηρίου για την φορολογία. Το βασικό εύρημα της έρευνας, σε κάθε εκδοχή της, είναι ότι σήμερα στην Ελλάδα, το (περίπου) 20% του πληθυσμού, των επιχειρήσεων κλπ, πληρώνει το 80% των φόρων.

Με άλλα λόγια, οι λίγοι, αλλά προφανώς πλουσιότεροι πληρώνουν τους περισσότερους φόρους και οι πολλοί, αλλά προφανώς φτωχοί, πληρώνουν τα λιγότερα.

Κοινό μοτίβο μάλιστα όλων των παρουσιάσεων, είναι ότι αυτό πρέπει να αλλάξει, “να διευρυνθεί δηλαδή η φορολογική βάση” έτσι ώστε, πάλι προφανώς, να ελαφρυνθούν οι πλουσιότεροι και να επιβαρυνθούν οι φτωχότεροι!

Διαβάστε

Ποιοι πληρώνουν τους περισσότερους φόρους

Στο στόχαστρο παραμένει η μεσαία τάξη με την κυβέρνηση να την «φορτώνει» συνεχώς με νέους φόρους. Ακόμη και ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός προβλέπει περισσότερους φόρους και λιγότερες κοινωνικές παροχές, σε σχέση με όσα σχεδίαζε τον Ιούλιο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε ο καθηγητής Βασίλης Ζουμπουλίδης και δημοσιεύεται από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδος το 20% των φορολογούμενων πληρώνει το 80% των ετήσιων φόρων και συγκεκριμένα το 19% των φυσικών προσώπων πληρώνει το 90% της φορολογίας εισοδήματος, το 4,5% -δηλαδή περίπου 20.000 επιχειρήσεις- το 83% των συνολικά 4,3 δισ. ευρώ φόρων νομικών προσώπων, ατομικών και προσωπικών επιχειρήσεων και τέλος το 33% των ιδιοκτητών πληρώνει το 66% του ΕΝΦΙΑ

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 90% των εσόδων από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, το πληρώνει το 19% των φορολογουμένων. Δηλαδή μόλις ο 1 στους 5 φορολογουμένους πληρώνει τα 9 από τα δέκα ευρώ που εισπράττει το δημόσιο από τους άμεσους φόρους εισοδήματος.

Αντίστοιχα και για τις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ότι το 83% του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων καταβάλλεται από το 4,5% των επιχειρήσεων.

Αλλά και στους φόρους ακινήτων, το 66% των εισπράξεων του ΕΝΦΙΑ στηρίζεται στις πληρωμές του 33% των ιδιοκτητών. Δηλαδή τα 2/3 από τα περίπου 2,5 δισ. που εισπράττει «καθαρά» το Κράτος από τον φόρο κάθε χρόνο, τα καταβάλλει το 1/3 των ιδιοκτητών ακινήτων.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την διατήρηση του μεγάλου φορολογικού χάσματος στην Ελλάδα καθώς και την επιτακτική ανάγκη για διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

«Η άντληση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα πραγματοποιείται από έναν ολοένα και μικρότερο κύκλο ιδιωτών και επιχειρήσεων, που καλούνται να επωμισθούν ολοένα και περισσότερα φορολογικά βάρη», σημειώνει ο κ. Ζουμπουλίδης.

www.in.gr/