ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Οικονομία

1,2 δισ. σε γεωργούς και κτηνοτρόφους μέχρι το τέλος του χρόνου (video)

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πιστωθούν στους παραγωγούς συνολικά 1,2 δισ. και οι εκκαθαρίσεις παλαιών προγραμμάτων από το 2012, θα πιστωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, τόνισε ο κ. Αραχωβίτης στη συνέντευξη του

Στα αιτήματα των αγροτών, για τις επιδοτήσεις, τις ασφαλιστικές εισφορές, τις συντάξεις αλλά και τις αιτήσεις ενοικίασης δημόσιας γης, αναφέρθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης. Αναφερόμενος και στις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε ότι πρέπει «οι λαϊκίστικες φωνές και στη δικιά μας χώρα αλλά και στα Σκόπια να μπουν στην άκρη. «Ο κ. Ζάεφ, αν πραγματικά επιθυμεί να προχωρήσει θα πρέπει να ξανασκεφτεί τι λέει», τόνισε ο κ. Αραχωβίτης.

Σχετικά με την ημερομηνία εκλογών, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι καθένας θα πάρει τις αποφάσεις του, για το αν θέλει να διαταράξει την πορεία που διαμορφώνεται, με την Ελλάδα ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και με κομβικό ρόλο στη διεθνή σκηνή», ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν την ενδιαφέρει η θέση της χώρας στη διεθνή σκακιέρα, αλλά η επάνοδος της στην εξουσία.»

Όσο πηγαίνουμε προς τις ευρωεκλογές βλέπουμε ότι λαϊκίστικες φωνές, σχήματα και μορφώματα που ήταν στο περιθώριο παίρνουν τον χώρο τους, κι αυτό δεν είναι καλό ούτε για τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός.

«Στις 26 Οκτωβρίου δόθηκε το 70% της βασικής ενίσχυσης, τώρα πάμε στην εξόφληση»

Το αργότερο ως τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου, θα έχει γίνει εξόφληση της βασικής και της πράσινης ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες, η διανομή του εθνικού αποθέματος και η βασική ενίσχυση στους νέους, τόνισε ο υπουργός.

Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πιστωθούν στους παραγωγούς συνολικά 1,2 δισ. και οι εκκαθαρίσεις παλαιών προγραμμάτων από το 2012, θα πιστωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, τόνισε ο κ. Αραχωβίτης διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ενισχύσεις που «χρωστάει» το υπουργείο από 2014 θα εξοφληθούν φέτος σε κάποια προγράμματα 100% , και άλλα σε μικρότερο βαθμό, όπου υπάρχουν νομικές δυσκολίες.

Σχετικά με την έκτακτη ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τα Καλάβρυτα, επιβεβαιώνεται ότι θα δοθεί την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο κ. Αραχωβίτης υπενθύμισε ότι αφορά 45.990 κτηνοτρόφους με ζώα που το 2017 παρέδωσαν έστω κι ένα κιλό γάλα και μονάδες άνω των 20 ζώων.

Απαντώντας σε ερώτηση τηλεθεατή, που περιμένει εδώ και τέσσερα χρόνια έχοντας υποβάλει αίτηση για καλλιέργεια, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε ότι από το 2019 θα αλλάξουν τα κριτήρια, καθώς μέχρι τώρα η κατανομή δεν ευνοούσε την ενοικίαση γης.

Οι αγρότες που «βγήκαν» μετά τον νόμο Κατρούγκαλου θα δουν κι αυτοί αυξήσεις από τις αρχές του χρόνου, σημείωσε τέλος ο κ. Αραχωβίτης.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1