3 Δεκεμβρίου 2018 | Editorial |

Μια διαφορετική προοπτική για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Βάζοντας πρώτα το βασικό, που είναι «το τι θέλουμε να κάνουμε στην περιφέρεια», δηλαδή συγκεκριμένους προγραμματικούς άξονες, καθιστά την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση περιφερειακής παράταξης του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και του χώρου της οικολογίας, ένα εγχείρημα ανοιχτό, που είναι σίγουρο ότι με την δυναμική που θα αποκτά καθημερινά θα συσπειρώνει ακόμα περισσότερες δυνάμεις.

Η παρουσίασή της πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση της Περιφερειακής παράταξης του δημοκρατικού χώρου και του χώρου της οικολογίας, που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι, ταυτόχρονα σε όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου, είναι αναμφίβολα ένα σημαντικό γεγονός.

Μέχρι τώρα, όταν μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές σε επίπεδο περιφέρειας, έχουμε συνηθίσει να εμφανίζεται, πρώτα ο «αρχηγός», που συνήθως έχει ή διεκδικεί «το χρίσμα» από κάποιο κόμμα και στη συνέχεια να προσπαθεί να διαμορφώσει «την παράταξή του».  Οσο και αν αυτή η πρακτική θα μπορούσε σε έναν σημαντικό βαθμό να λειτουργήσει παλαιότερα, είναι σίγουρο ότι με την απλή αναλογική, αυτή η πρακτική, είναι ένας αναχρονισμός.

Η απλή αναλογική, απαιτεί προγραμματικές συγκλίσεις, συνεργασίες και συνθέσεις. Δεν απαιτεί «αρχηγούς»και «χρίσματα» όσο και αν οι διάφορες προσωπικότητες αναμφίβολα θα βάλουν την σφραγίδα τους. Αυτός, άλλωστε είναι και ο λόγος που όσοι/ες προσπάθησαν να επιβάλουν την παρουσία τους σε αυτές τις εκλογές «δια της αυτοπρότασης»  τα βρήκαν ή τα βρίσκουν σκούρα.

Ολοι θυμόμαστε τον κ. Μαλέλη, που μετά από τόσες προσπάθειες και τόσο κόπο, τελικά κατέληξε ότι δεν μπορεί να συγκροτήσει «παρουσία» και μας εγκατέλειψε. Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ακόμα και η κ. Καλογήρου, αντιμετωπίζει προβλήματα «χρίσματος».

Στον αντίποδα, η πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε την προηγούμενη βδομάδα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη εμβέλεια και δυναμική, αν υπολογίσει κανείς ότι ο «ιδρυτικός της πυρήνας» είναι πολιτικοί και κοινωνικοί χώροι, συλλογικότητες και πρόσωπα, που καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα ζωντανών τοπικών δυνάμεων.

Βάζοντας πρώτα το βασικό, που είναι «το τι θέλουμε να κάνουμε στην περιφέρεια«, δηλαδή συγκεκριμένους προγραμματικούς άξονες, αυτό το γεγονός την καθιστά ένα εγχείρημα ανοιχτό, που είναι σίγουρο ότι με την δυναμική που θα αποκτά καθημερινά θα συσπειρώνει ακόμα περισσότερες δυνάμεις.

Πρόκειται δηλαδή για την πρώτη φάση ένα εγχειρήματος, που στόχο έχει όχι μόνο τη νίκη στις εκλογές, αλλά κυρίως να οδηγήσει τα νησιά του Β. Αιγαίου σε μια άλλη προοπτική, μακρυά από τη μιζέρια που τόσα χρόνια τα είχαν καταδικάσει οι διάφοροι «αρχηγοί» και όσοι τους στήριζαν.

Διαβάστε

Μια Περιφερειακή Κίνηση για το Β. Αιγαίο!/ Editorial

ΦΠΑ για φάπες!