ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Επικαιρότητα

Τις πληγές της μετρά μετά την «Πηνελόπη» η Λέσβος

Αρκετά προβλήματα από τη νεροποντή φάνηκαν με το πρώτο φως της ημέρα κυρίως στην περιοχή της Γέρας . Τουλάχιστον δέκα  σπίτια πλημμύρισαν στον Παλαιόκηπο .

Η πυροσβεστική υπηρεσία παρενέβη στην απάντληση υδάτων σε τρία σπίτι , ένα στην Μυτιλήνη και δύο στον Παλαιόκηπο. Aπό το ποτάμι στον Παλαιόκηπο παρασύρθηκαν δύο αυτοκίνητα ενώ η ΠΥ και οι εθελοντές από το πυροσβεστικό κλιμάκιο της Γέρας απεγκλώβισαν μια γυναίκα από το αυτοκίνητό της και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από το σπίτι του. Πλημμυρισμένα σπίτια και στην Ευρειακή.

«25 τόνοι νερού ανά στρέμμα έπεσαν χθες το βράδυ στην περιοχή Γέρας Πλωμαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του  τμήματος  γεωγραφίας του πανεπιστημίου Αιγαίου . Ευτυχώς που ποτάμια και χείμαρροι είχαν καθαριστεί καθώς τα προβλήματα θα ήταν μεγαλύτερα» τονισε στην ΕΡΤ Αιγαίου η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου που σήμερα το πρωί βρέθηκε στην περιοχή της Ευρειακής.

Μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης πολλοί δρόμοι είχαν μετατραπεί σε λίμνες για ακόμα μια φορά, μπροστά στον Αγιο Νικόλα στην Επάνω Σκάλα, στην Ελευθερίου Βενιζέλου, στο παρκινγκ και σε άλλα σημεία όπου ο δήμος καθαρίζει τα φρεάτια. Προβλήματα σημειωθήκαν και στην περιοχή Ναυτικού Ομίλου και Σουράδας  όπου οριακά δεν πλημμύρισαν σπίτια.

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο πέτρες και λάσπη μεταφέρθηκαν στο οδόστρωμα στην Παγανή, στα Θέρμα, στο δρόμο προς Κουντορουδιά αλλά και στο Βόρειο μέρος του νησιού Καλλονή Πέτρα Μόλυβο.

Σε ποτάμι μετατράπηκε για ακόμα μια φορά από την έντονη βροχόπτωση και ο κεντρικός δρόμος στην Αγία Παρασκευή μπροστά από το σχολείο αλλά και δρόμοι στο Πλωμαρι.   Λάσπη και πέτρες κατέβασε το νερό της βροχής στην Πλαγιά. Από το πρωί κλιμάκιο μηχανικών καταγράφει τις ζημιές στις πληγείσες περιοχές, στον Παλαιόκηπο σήμερα στην Ευρειακή αύριο και όσες μέρες χρειαστεί» τόνισε ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Νίκος Καρασάββας που από χθες βρίσκεται στις περιοχές που αντιμετωπισαν προβλημα. Σοβαρά προβλήματα και στο αγροτικό δίκτυο.

Προβλήματα και στον καταυλισμό προσφύγων έξω από το χοτ σποτ της Μόριας που διαμένουν περίπου 2,5 χιλιάδες άνθρωποι. Όλη τη νύχτα αντιμέτωποι με τη βροχή και τη λάσπη. Αν και υπήρχαν κενές θέσεις σε κοντέινερ και σκηνές μέσα στο χοτ σποτ, οικογένειες κυρίως δεν ήθελαν να συστεγαστούν με άγνωστα σε αυτούς άτομα.

Την Τρίτη 4 Δεκέμβρη συνεδριάζει το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας για να προετοιμαστεί για το χειμώνα.

Σε ανακοίνωσή του ο δήμος Λέσβου σημειώνει:

«Άμεση ήταν η κινητοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου καθ’ όλη τη διάρκεια των έντονων και συνεχών βροχοπτώσεων το βράδυ της 28ης Νοεμβρίου 2018 καθώς και σήμερα.

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Καρασάββας, βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στις περιοχές Ευεργέτουλα, Πλωμαρίου και Γέρας και συγκεκριμένα στον Παλαιόκηπο, την Πλαγιά και το Πλωμάρι, όπου αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση, ενημερώνοντας παράλληλα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς.

Στην περιοχή του Παλαιόκηπου, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Γιώργο Κατζανό, συνεργεία του Δήμου Λέσβου καθάρισαν τα φρεάτια και τους δρόμους από φερτά υλικά ενώ έγινε και διάνοιξη του χειμάρρου της περιοχής. Στο χωριό της Πλαγιάς καθαρίστηκε και δόθηκε στην κυκλοφορία άμεσα ο κεντρικός δρόμος ενώ σήμερα συνεργεία του Δήμου θα καθαρίσουν με χειρωνακτικά μέσα όλα τα πλακόστρωτα και τα φρεάτια από φερτά υλικά. Από σήμερα και για τις επόμενες μέρες τα συνεργεία του Δήμου θα συνεχίσουν τις εργασίες για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ήδη σήμερα κλιμάκιο των μηχανικών του Δήμου Λέσβου έχει ξεκινήσει την καταγραφή των ζημιών σε οικοσκευές σε όλη την περιοχή ξεκινώντας από τον Παλαιόκηπο και συνεχίζοντας τις επόμενες μέρες στην Πλαγιά και σε άλλες περιοχές που αντιμετώπισαν προβλήματα.»

foto:Γιώργος Παπαδόπουλος

Μυρσίνη Τζινέλλη – ΕΡΤ Αιγαίου