13 Νοεμβρίου 2018 | Τύπος και υπογραμμός |

13/11/18: Ψέματα και γκάφες

Τα σημερινά πρωτοσέλιδα μπορείτε να δείτε όπως πάντα εδώ, αλλά πραγματικά δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε, όταν εδώ και καιρό έχει ξεπεραστεί το όριο «χειρισμού» της παρουσίασης μιας είδησης και έχουμε περάσει στα κατασκευασμένα δημοσιεύματα και τα φόρα-παρτίδα ψέματα. Δείτε το κύριο θέμα της Αυγής για εξηγήσεις και κλάψτε με τα χάλια μιας ιστορικής εφημερίδας…

Η οποία σήμερα -δεν μπορώ να μη σχολιάσω- συνεχίζει, όχι με ψέματα (στο πρωτοσέλιδο τουλάχιστον) αλλά σίγουρα με μισόλογα. Δείτε το εδώ και προσέξτε:

1. Στο θέμα των αναδρομικών των παράνομων περικοπών στις συντάξεις που έγιναν από την κυβέρνηση Σαμαρά, τα Νέα: α) τη μία μέρα κατηγορούν την κυβέρνηση πως μοιράζει λεφτά εν είδει προεκλογικών παροχών, β) την άλλη προτρέπουν τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές και αιτήσεις μαζικά προκειμένου να βρεθεί η κυβέρνηση προ δημοσιονομικού αδιεξόδου και γ) την τρίτη κατηγορούν την κυβέρνηση πως βάζει τους συνταξιούχους σε έξοδα και ταλαιπωρία μέσω… βιομηχανίας αγωγών (στις οποίες τα ίδια τα Νέα τους προτρέπουν επί εβδομάδες).

2. Για τα αναδρομικά πρώην και νυν βουλευτών, πάνω στα οποία έγινε χθες όργιο σπέκουλας, τα Νέα παραπέμπουν στα ενδότερα, γράφοντας μυστηριωδώς για… «μύθους και αλήθειες» λες και πρόκειται για κάτι περίπλοκο, ενώ έχει υπάρξει ρητή και τεκμηριωμένη διάψευση από τον Πρόεδρο της Βουλής (https://www.efsyn.gr/arthro/katigorimatiki-diapseysi-voytsi-gia-ta-anadromika-ton-voyleyton)

3. Τέλος, διαφημίζεται δισέλιδο ρεπορτάζ από το Βερολίνο για «Σολτς και συντάξεις» (και καλά αξιοπιστία, έχουμε ανταποκριτή στο πεδίο), δηλαδή για το θέμα που χθες τα ίδια τα Νέα έγιναν πανηγυρικώς και πανευρωπαϊκώς ρόμπα, αφού έβγαλαν έναν κύριο τίτλο απ” την κοιλιά τους, τον οποίο ο ίδιος ο Σολτς αποκάλεσε λίγο αργότερα «αποκύημα φαντασίας».

Κατά τ” άλλα, για να πούμε και κάτι που έχει αξία και φυσικά δεν θα διαβάσουμε στα Νέα, αξίζει της προσοχής μας το κύριο θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών: η ανακοίνωση του Β. Κορκίδη ότι δεν θα κατέβει τελικά για υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά με τη ΝΔ, παρότι είχε ανακοινωθεί! Το θέμα φυσικά εγείρει διάφορα ερωτήματα, μια και ο βασικός του αντίπαλος θα ήταν ο Μαριν… συγγνώμη, ο νυν δήμαρχος Γ. Μώραλης. Το ωραίο είναι πως το θέμα είναι πρωτοσέλιδο -σε σχεδόν αντίστοιχο πνεύμα- και στην Εστία!