25 Οκτωβρίου 2018 | Τύπος και υπογραμμός |

25/10/18: Αμηχανία και θεωρίες ψεκασμένων

Τα πρωτοσέλιδα της Πέμπτης έχουν πλάκα. Σε μια ημέρα που το θέμα που (θα έπρεπε να) κυριαρχεί είναι η προφυλάκιση του Γ. Παπαντωνίου και οι πολιτικές της προεκτάσεις, οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης το παίζουν από «άλλα λόγια ν” αγαπιόμαστε» μέχρι… τρελίτσα, αναπαράγοντας τις ψεκασμένες ακροδεξιές θεωρίες περί Σόρος που (υποτίθεται ότι, αλλά μάλλον όντως) ξεστόμισε -στο διαβόητο υπουργικό συμβούλιο που οδήγησε στην παραίτηση Κοτζιά- ο Π. Καμμένος. Συγκεκριμένα, οι εφημερίδες που δεν ντρέπονται να παίξουν αυτό το θέμα σε κύριο τίτλο είναι οι γνωστές «δίδυμες», τα Νέα (Η ένοχη σιωπή του Αλέξη Τσίπρα) και ο (τάχαμου) Φιλελεύθερος (Ένα φάντασμα πάνω από το Μαξίμου), για τις οποίες ο μέχρι πρότινος προδότης της Μακεδονίας Νίκος Κοτζιάς έχει γίνει κορυφαίο όπλο κόντρα στον (μόνιμο στόχο τους, για να μην τις αδικώ) υπουργό Άμυνας.

Κατά τα άλλα, η Καθημερινή συνεχίζει να στοχοποιεί το Δημόσιο (προϊδεάζοντας και για το τι θα επακολουθήσει με τυχόν κυβέρνηση Κυριάκου) και, με αφορμή την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις διογκούμενες οφειλές του ΔΤ, γράφει: Κακοπληρωτής το κράτος λόγω ανικανότητας και διαφθοράς. Υπενθυμίζουμε εδώ πως, τις προηγούμενες μέρες, πρώτο θέμα είχε γίνει η δήθεν πρωτοφανής ανομία στα Πανεπιστήμια, ώστε να στηριχθεί η θέση της ΝΔ για κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Την προφυλάκιση Παπαντωνίου αντίθετα προβάλλουν ως πρώτο θέμα (ή σχεδόν) ο Ελ. Τύπος και η Δημοκρατία, προκρίνοντας την απεύθυνση σε ένα παραδοσιακό δεξιό κοινό που έχει ακόμα ρεβανσιστικά αισθήματα προς το ΠΑΣΟΚ (ο ΕΤ ρίχνει και τα καρφιά του για την παρουσία ΠΑΣΟΚικών στελεχών στον ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοκρατία αντίθετα κατηγορεί τη ΝΔ για «αμήχανη σιωπή» επί του θέματος).

Το Έθνος προβάλλει ως κύριο θέμα την ιστορικής σημασίας δημοσίευση του περίφημου Φακέλου της Κύπρου (παραδόθηκαν χθες στον ΠτΔ οι πρώτοι 4 τόμοι από τους 30) -πρόσβαση σε ολόκληρο τον Α” τόμο εδώ.

Τέλος, στις πολιτικές προεκτάσεις της προφυλάκισης Γιάννου αφιερώνουν τα πρωτοσέλιδά τους η ΕφΣυν (Μόνος… προκλητικός και αλαζόνας) και η Αυγή (Πέφτουν οι μάσκες)