11 Οκτωβρίου 2018 | Πολιτική |

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης»

«Αυτή η απόφαση προκαλεί αλγεινή εντύπωση. Σε καμιά περίπτωση αυτές οι ιδέες και αντιλήψεις δεν συνάδουν με τον ρόλο των εκπαιδευτικών και με το λειτούργημά τους», τόνισε η υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Μερόπη Τζούφη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την απόφαση της ΕΛΜΕ Λέσβου για τη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης».

Η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στη χθεσινή σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, επισημαίνοντας ότι ζητήθηκε να τοποθετηθούν δημόσια τόσο η ΟΛΜΕ όσο και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχουμε ταυτόχρονα δύο κόσμους. Έχουμε το πρόσωπο της αλληλεγγύης, αλλά και πρόσωπα -δυστυχώς και μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα- τα οποία προσπαθούν με αυτό τον τρόπο να επιβάλουν στην εκπαίδευση ρατσιστικούς όρους. Χάθηκε χθες ένας πολύ σημαντικός άνθρωπος, ο υποπλοίαρχος Κυριάκος Παπαδόπουλος, πρωταγωνιστής ηρωικών προσπαθειών του Λιμενικού για να διασώσει χιλιάδες πρόσφυγες και παιδιά, ο οποίος έλεγε πως όταν σώζω ένα τέτοιο παιδί είναι σαν να σώζω το δικό μου παιδί», σημείωσε η υφυπουργός και πρόσθεσε πως χθες στο υπουργείο υπήρχε μια πολύ μεγάλη εκπαιδευτική συνάντηση για τη λειτουργία των ΔΥΕΠ (Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων), που ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των 4500 μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, που ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, η κ. Τζούφη επισήμανε: «Είναι δημοσιευμένοι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, επομένως είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε στους 4500 μόνιμους διορισμούς στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση μετά από 10 χρόνια, σ” έναν τομέα ο οποίος χρειάζεται ενίσχυση και μονιμότητα στο παιδαγωγικό αποτέλεσμα και βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση στο υπουργείο για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε σε αυτούς τους μόνιμους διορισμούς, διότι αυτό είναι ο προπομπός και για τους διορισμούς, τους οποίους ήδη έχει ήδη εξαγγείλει ο υπουργός ότι θα υπάρξουν το 2020 και το 2021, δηλαδή σε βάθος τριετίας 15.000 διορισμοί εκπαιδευτικών».

Ερωτηθείσα για το αίτημα του Δήμου Λαρισαίων να «παγώσει» η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με το ΤΕΙ, η υφυπουργός, αφού επισήμανε πως «το ζήτημα του ενιαίου χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης ξεκίνησε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπου η ενιοποίηση που έγινε με το ΤΕΙ Ηπείρου ήταν μια επιτυχής προσπάθεια, πράγμα που αναγνωρίστηκε και από εκείνους που το αμφισβητούσαν», σημείωσε: «όταν αυτές οι προτάσεις ωριμάζουν, που αυτό θέλει εκτενή διάλογο, χρειάζεται χρόνο, προσπάθεια και συγκλίσεις, στο τέλος όλοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται να ενισχυθεί ο χώρος της ανώτατης εκπαίδευσης διότι για να μπορέσει να σταθεί συνολικότερα, χρειάζεται να παίζει έναν κεντρικότερο ρόλο και στον ευρωπαϊκό χώρο και στον βαλκανικό χώρο, επομένως πρέπει να έχει αυτή την εξωστρεφή δράση και γι” αυτό προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Είπε ακόμα -μεταξύ άλλων- πως «ο διάλογος είναι ανοιχτός και για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η διαλογική συζήτηση είναι ανοιχτή και ως την τελευταία στιγμή μπορούν να υπάρξουν μεταβολές και αλλαγές, αλλά παραμένοντας στη βασική στόχευση ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης».

Για το ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, με αφορμή και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση, ότι αναζητείται μόνιμη λύση στο θέμα, η κ. Τζούφη είπε: «Κάθε χρονιά έχουμε διάφορα θέματα και προβλήματα αφού κατά βάση η μεταφορά των μαθητών γίνεται από τις Περιφέρειες. Σε ένα μικρό ποσοστό, ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση, υπάρχουν σχολικά λεωφορεία που ανήκουν στις σχολικές μονάδες και εκεί φροντίζουμε κάθε χρόνο να βγουν έγκαιρα οι προκηρύξεις και να μπορούμε να έχουμε οδηγούς για να κάνουν τις μεταφορές σε αυτό τον κρίσιμο τομέα».

Σημείωσε ακόμα πως «έχει ξεκινήσει η διαδικασία μιας επιτροπής που θα συμμετέχουν τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών προκειμένου να μπορέσουμε να λύσουμε με έναν μονιμότερο τρόπο αυτό το θέμα των μεταφορών των μαθητών» και πρόσθεσε πως «αναζητούνται αυτή τη στιγμή λύσεις και σε σημαντικό βαθμό έχουν λυθεί τα προβλήματα των μεταφορών, ακόμα κι εκεί που δεν μας βοηθάει το νομοθετικό πλαίσιο με διαφόρων τρόπων και τύπων συνεννοήσεις».

Για τη δε ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό ανέφερε -μεταξύ άλλων- πως «την προηγούμενη χρονιά είχαμε προχωρήσει σε μια σημαντική πρωτοβουλία, να προσπαθήσουμε να στείλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα και πιο έγκαιρα τους εκπαιδευτικούς στο εξωτερικό» και «επίσης να άρουμε αντικίνητρα που υπήρχαν για τη μετάβασή τους στο εξωτερικό, που ήταν θεσμικού χαρακτήρα, δηλαδή να μην χάνουν την οργανική τους θέση οι εκπαιδευτικοί που πηγαίνουν στο εξωτερικό. Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε πολύ περισσότερες υποψηφιότητες εκπαιδευτικών και να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κενά».

Τόνισε ακόμα πως «θα προσπαθήσουμε και άλλης φύσεως θέματα, που είναι θεσμικού χαρακτήρα να τα επιλύσουμε, διότι ζητήματα όπως παράτασης του επιμισθίου από την τριετία στην πενταετία στις συγκεκριμένες οικονομικές συνθήκες που είμαστε, παρότι αναγνωρίζουμε την αναγκαιότητα δεν μπορούμε να το πραγματοποιήσουμε διότι είναι θέμα της γενικότερης οικονομικής πολιτικής. Πιθανώς σε μια επόμενη φάση».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης/ Editorial

ΦΠΑ για φάπες!