ΤΑ ΜΠΛΟΚΙΑ

Ειδήσεις και αναλύσεις από τη Λέσβο και την Ελλάδα με αριστερή ματιά!

Editorial

Το “παράλληλο πρόγραμμα” και η κοινωφελής εργασία

image

Το λεγόμενο ”παράλληλο πρόγραμμα” είναι επιτέλους πραγματικότητα.

Το πρώτο άρθρο αφορά την αναμόρφωση της ”Κοινωφελούς Εργασίας” (τα γνωστά ”πεντάμηνα”). Η απασχόληση γίνεται ΟΚΤΑΜΗΝΗ και δίνεται η δυνατότητα να συνδυάζονται τα προγράμματα αυτά με εξειδικευμένη η και οριζόντια κατάρτιση και πιστοποίηση προσόντων.

Μετά την απασχόληση αυτή, ο εργαζόμενος εφόσον δεν βρει εργασία, εντάσσεται κανονικά στους δικαιούχους του επιδόματος ανεργίας και όχι όπως μέχρι σήμερα που δεν είχε αυτό το δικαίωμα!!!!

Επίσης αποκαταστάθηκαν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στην κοινωφελή: Αδειες (κανονικές, αναρρωτικές, γονικές, σχολικές). Ιδιαίτερες διευκολύνσεις για γονείς, φυσικούς/θετούς/αναδόχους. Κυρίως για γονείς με παιδιά ΑΜΕΑ. προστασία από την αυθαιρεσία του ”αποφασίζω και σε διώχνω” που έπραξαν αρκετοί ”τοπικοί άρχοντες/δήμαρχοι”…., προστασία της εγκυμοσύνης , η οποία μέχρι σήμερα θεωρείτο ”ανυπαίτειο κώλυμα” μέχρι σήμερα !!!

Η κυβέρνηση πήρε τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας τον Φεβρουάριο του 2015 (μετά από 7 χρόνια υλοποίησης ….) στο 44% της απορρόφησης και ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΥΤΑ τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2015 με απορρόφηση 98,4% .

Πήρε το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 με ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ από μεριάς της ΕΕ για οποιαδήποτε προγράμματα κατάρτισης και συμβουλευτικής ανέργων διότι η προηγούμενη κυβέρνηση (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ήτοι ΒΡΟΥΤΣΗΣ-ΓΚΕΚΕΡΟΓΛΟΥ, ) δεν είχαν εκπληρώσει (δεν είχαν κάνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ δηλαδή) την υποχρέωση να συστήσουμε ως χώρα τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών Εργασίας. Εφτιαξε τον Μηχανισμό αυτόν μέσα σε ένα χρόνο και ψηφίστηκε η θεσμοθέτησή τους εχθές από την Ελληνική βουλή.

98,4% απορρόφηση για τα Προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας και

Τροποποίηση του μνημονιακού νόμου 4152/2013 που ρύθμιζε την Κοινωφελή και έφτιαχνε σύγχρονους σκλάβους στην χώρα μας.

Σύσταση του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Εργασίας

ΜΟΝΟ ένα χρόνο στην Κυβέρνηση, με όλες τις γνωστές αλλά και άγνωστες (από πολλούς) αντιξοότητες.