10 Οκτωβρίου 2018 | Επικαιρότητα |

Γκίζι: Να επιστρέψει η Γερμανία το κατοχικό δάνειο

Την αποπληρωμή του «κατοχικού δανείου» ζητεί ο Γκρέγκορ Γκίζι, πρόεδρος της ελληνογερμανικής ομάδας φιλίας στη γερμανική Βουλή. Επίκαιρη αφορμή: η επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Φούνκε ο Γκρέγκορ Γκίζι δηλώνει τα εξής, αναφερόμενος στην εποχή το Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου: «Με προβληματίζει το γεγονός ότι η κατεχόμενη Ελλάδα είχε υποχρεωθεί από το ναζιστικό καθεστώς να του χορηγήσει ένα αναγκαστικό δάνειο. Κατά την άποψή μου η Ομοσπονδιακή Γερμανία εξακολουθεί να οφείλει την αποπληρωμή του δανείου».

Σύμφωνα με τον Γκίζι το κρίσιμο ερώτημα είναι το ύψος των τόκων για την επιστροφή του δανείου. Ο ίδιος θεωρεί ότι «για νομικούς, πολιτικούς και ηθικούς λόγους η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έπρεπε να πει ότι αποπληρώνουμε το δάνειο και αρχίζουμε διαπραγματεύσεις για τους τόκους».

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει ότι, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, το οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε περίπου δέκα δισεκατομμύρια ευρώ. Προσθέτει πάντως ότι, κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης, η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να προβάλει έννομες αξιώσεις για την καταβολή επανορθώσεων από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην Ελλάδα όμως, υπενθυμίζει, το ζήτημα παραμένει στην επικαιρότητα και αναμένεται να συζητηθεί κατά την επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας στην Αθήνα./ Editorial

ΦΠΑ για φάπες!