9 Οκτωβρίου 2018 | Κάθε μέρα |

Η δακοκτονία και τα σενάρια του παραλογισμού της Περιφέρειας

Όταν η δακοκτονία αντιμετωπίζεται από την Περιφέρεια, ως ακόμα ένα πεδίο για να κάνει ρουσφέτια,  στέλνοντας εργαζόμενους στον εργολάβο, φυσικό είναι να θέλει να ελέγχει κάθε χρόνο την εργασία όσο καλύτερα μπορεί, σε βάρος του ελέγχου και του αποτελέσματος.  Τώρα, για να πετάξει κάθε ευθύνη από πάνω της, έκανε και έγγραφο στο Υπουργείο να αποζημιώσει τους παραγωγούς που η ίδια άφησε στο έλεος του δάκου!

Πέρυσι η Περιφέρεια τα μούσκεψε στην αντιμετώπιση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων, θέτοντας το νησί μας σε καραντίνα  και αποφασίζοντας το κλείσιμο των σφαγείων μέχρι  παραμονές Χριστουγέννων, με συνέπεια την μείωση του τιμών του κρέατος και γενικότερα του εισοδήματος των κτηνοτρόφων.

Εφέτος τα έκανε θάλασσα στην εκτέλεση της δακοκτονίας για να αποτελειώσει και το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών.

Η Περιφέρεια δυστυχώς  φαίνεται πως είναι εντελώς ανίκανη όχι μόνο να σχεδιάσει και να οργανώσει την αγροτική ανάπτυξη στο χώρο της, αλλά να αντιμετωπίσει και να  διαχειριστεί απλές εργασίες, που εκτελούνται περιοδικά κάθε χρόνο, όπως η δακοκτονία, και το μόνο που απαιτούν είναι  ένας  στοιχειώδης προγραμματισμός και οργάνωση.

Επειδή δε η εργασία της δακοκτονίας γίνεται κάθε χρόνο και όλα πια γύρω από αυτήν είναι γνωστά, όπως:

ότι πρέπει να εξοντωθεί έγκαιρα η πρώτη γενιά δάκου, τέλεια Ιούνη με αρχές Ιούλη.

ότι η εξέλιξη του δάκου επηρεάζεται ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, που εφέτος ευνόησαν την γρήγορη ανάπτυξή του.

ότι η διαδικασίες διεξαγωγής της προκήρυξης έχει συγκεκριμένες φάσεις που θα έπρεπε να προβλεφτούν.

ότι μοναδικός ανάδοχος είναι πάντα μια συγκεκριμένη εταιρία.

Δυστυχώς η Περιφέρεια παραβλέποντας όλα τα παραπάνω τίναξε στον αέρα την εργασία με την προκήρυξη που έκανε.

Και σαν να μην έφτανε αυτό: Αντί να βγει και να πει καθαρά τι συμβαίνει στους αγρότες, άρχισε τις διαρροές πως φταίνε τα ληγμένα φάρμακα, φταίνε οι ελαιοπαραγωγοί που δεν ψεκάζουν οι ίδιοι, φταίνε οι βιοκαλλιεργητές, φταίει το γεγονός ότι φέτος τα χρήματα ήταν λιγότερα, φταίει ότι ο δάκος απέκτησε ανθεκτικότητα στο φάρμακο, κι ένα σωρό άλλες δικαιολογίες που περισσότερο δημιουργούν ασάφεια και σύγχυση παρά βοηθάνε στην κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε.

Το πόσο συνειδητή είναι η δημιουργία αυτής της ασάφειας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι επιτελικό στέλεχος της ΔΑΟΚ στη Γέρα διέδιδε πως για την ακύρωση του διαγωνισμού  φταίει το γεγονός ότι τα χρήματα που εγκρίθηκαν εφέτος ήταν λιγότερα από πέρυσι, ενώ θα έπρεπε να γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο ήταν φυσικό, αφού 600.000 νέα ελαιόδεντρα εντάχθηκαν στο καθεστώς της βιολογικής γεωργίας και επειδή δεν ψεκάζονται μειώνεται αντίστοιχα ο προϋπολογισμός. Ίσως αν το έλεγε νωρίτερα και στον ανάδοχο αυτός να είχε κάνει καλύτερη προσφορά.

Σε κάθε περίπτωση όμως ας παραδειγματιζόταν από την Περιφέρεια Κρήτης που έκανε τριετή διαγωνισμό ακριβώς για να ξεπεράσει την επαναλαμβανόμενη διαδικασία των ετήσιων προκηρύξεων αποκτώντας έτσι περισσότερη ευελιξία και ευχέρεια στη σωστή οργάνωση της εργασίας.

Όταν όμως η δακοκτονία αντιμετωπίζεται από την Περιφέρεια, ως ακόμα ένα πεδίο για να κάνει ρουσφέτια,  στέλνοντας εργαζόμενους στον εργολάβο, φυσικό είναι να θέλει να ελέγχει κάθε χρόνο την εργασία όσο καλύτερα μπορεί, σε βάρος του ελέγχου και του αποτελέσματος.

Τώρα, για να πετάξει κάθε ευθύνη από πάνω της, έκανε και έγγραφο στο Υπουργείο να αποζημιώσει τους παραγωγούς που η ίδια άφησε στο έλεος του δάκου! Όμως είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ ασθένειες δεν αποζημιώνει.

Θα μπορούσε βέβαια η ζημιά να ενταχθεί σε πρόγραμμα χορήγησης κρατικών οικονομικών ενισχύσεων αρμοδιότητας ΠΣΕΑ. Προκειμένου, όμως, να τύχουν αποζημίωσης οι παραγωγοί θα πρέπει σύμφωνα με την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία μεταξύ άλλων να:

Η παραγωγή της ζημιάς να ξεπερνά σε περιφερειακό επίπεδο ποσοστό 30% και πάνω, σε σχέση με την απόδοση των τριών προηγούμενων ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά της χώρας.

Να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή του ΥΠΑΑΤ ότι η απώλεια της παραγωγής είναι αποτέλεσμα μιας δυσμενούς συνθήκης

Τα επίσημα μετεωρολογικά στοιχεία να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό των συνθηκών ως δυσμενών,

Να εγκριθεί από Ε.Ε. και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους η σχετική δαπάνη.

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε πόσο δύσκολη έως αδύνατη είναι η αποζημίωση των παραγωγών και από τα ΠΣΕΑ, που όμως, την κάνει ακόμα πιο δύσκολη η παραδοχή της Περιφέρειας ότι η απώλεια ελαιοκάρπου οφείλετε σε δακοπροσβολή!

Αν στο τέλος της δακοκτονίας βεβαιώσει, όπως κάνει πάντα, ότι η εργασία έγινε επιτυχώς και το ποσοστό δακοπροσβολής ανήλθε σε κανονικά επίπεδα το σκηνικό του παραλογισμού θα έχει συμπληρωθεί πλήρως!/ Editorial

ΦΠΑ για φάπες!

Tags: